Fanatik
Fanatik olarak tarif ettikleri taraftar tipi, sürekli bir kendinden geçmişlik hâli gösteren, varoluş nedenini unutmuş bir patolojik sorundur.
En sarîh gerçekleri bile yok sayma hastalığı, sağduyu denen insanlaşma özelliğini bütünüyle ortadan kaldırır. Bu insan olmaktan uzaklaşma davranışı, bilinçsizce sağa sola saldıran bir tipolojiyi ortaya çıkarmıştır.
Yıkıcılık Üzerine Kodlanmış bir Beyin
Fanatik, maç alanına üzerinde forması vücudundan dövmeleri ve çoğu zaman yüzünde ya da muhtelif yerlerinde, tuttuğu "takımı" sembolize eden, figürlerle gelir. Ve genellikle vurma, kırma ve gürültü yapmaya yönelik araçlarla yüklüdür. Bu araçlar yanında olmasa dahi beyni sadece yıkıcılık üzerine kodlanmıştır.
Farklı bir renk, bir küçük jest ya da aykırı bulduğu bir davranış bile hır gür çıkartmak adına onun için yeterli bir nedendir.
"Canavar" ve Çakal
Aslında son derece korkaktır; o nedenle hiçbir zaman yalnız gezemez. Yandaşlarıyla beraberken kendini yenilmez bir canavar olarak göstermeye çalışır, yalnızken bir çakaldaki kadar cesarete sahip değildir.
Maç günü kendini aşırı yetkin hisseder; haftanın diğer günlerinin aksine... maç harici günler itaat dolu bir yaşantıya sahiptir... mutsuz aşk/evlilik, sevilmeyen ya da hiç olmayan iş hayatı... O bir tek gün, yani maç günleri bütün bu temel meseleleri unutturur, o an her şeyin acısını çıkarır.
Hayatın getirdiği Sorunlar
Aslına bakarsanız, Fanatik denen kişi hayatın getirdiği tüm sorunlara karşı, fanatizmini göstererek ayakta kaldığını düşünmektedir; hatta bu onun sağlıklı yaşam için ürettiği bir çözümdür; fakat ne var ki çözüm olarak algıladığı fanatizm tüm sorunlarını beslemektedir.
Tıpkı bir sara hastası gibi sahaya bakar; en ağır küfürleri eder rakiplere ve hatta kendi takımındaki oyunculara; ancak oyunu göremez, aslında bir şey de anlamaz. Şikayet eder gibi "öyle yaptılar, böyle oldu" gibi sözlerden ibarettir oyundan çıkardığı sonuç.
"İyi ve Haklı"
Rakip takım taraftarlarının varlığı bile onun için rahatsız edicidir. Kendini hep "iyi" ve "haklı" olarak görür. Saldırgan değildir (!); ancak "kötü" ve "haksız" olanlar onu saldırmaya mecbur etmektedirler. Kendini böyle rahatlatır. Dolayısıyla bunlar her zaman Fanatiğin göstereceği şiddeti hak etmektedirler!
Kendini her zaman tetikte tutma ihtiyacı hisseder. Düşman dört bir yandadır. Sessiz taraftar da bu Fanatik'ten nasibini alır; çünkü bunlar yenilse de takımını izlemenin mutluluğunu yaşar, rakip takımı da takdir etme erdemine sahiptirler, insanlığını geliştiren bir futbolseverdir; o nedenle Fanatiğin hedefindedir.