FIFA, TFF’ye müfettiş gönderip soruşturma başlattı mı?
Son zamanlarda gündeme gelen FIFA'nın Türkiye Futbol Federasyonu'nu incelemesi ve kayyum ataması yönünde müfettiş gönderdiği iddia edildi. Gerçekliği nedir? Detaylar...
Özellikle de sosyal medyada TFF ile ilgili FIFA ve UEFA işin içindeymiş gibi gösterilerek asılsız haberler ortaya atılıyor. Bu haberlerden sonuncusu da FIFA’nın son Trabzonspor-Fenerbahçe maçında yaşanan olaylar sonrasında İstanbul’a müfettiş göndererek bir dizi inceleme yaptığı haberi. Haberde müfettişler Büyükekşi’nin seçilmiş değil atanmış olduğunu, TFF’ye dışarından müdahale olup olmadığını araştırdıkları federasyonun tekrar bağımsız şekilde yönetilene kadar Türkiye’nin FIFA lisansının askıya alınıp uzaklaştırma cezasının uygulanabileceği belirtiliyor.
Haberin her halinden bu işleri hiç bilmeyen kişiler tarafından masa başında yazıldığı açıkça belli oluyor. Yazılanların tamamı gerçek dışı. Ne FIFA’dan gelen var ne de FIFA Türkiye’nin iç işlerine karışıyor.
FIFA bir ülkeye ne zaman müdahale eder?
Türkiye’de siyasetin federasyonların seçimlerine öne sürülen kendine yakın tek adaylarla etki ettiği bir gerçek. Ancak bu adaylar her seferinde başta TFF olmak üzere federasyonların Genel Kurul üyelerinin oylarıyla seçiliyor. Örneğin özerk bir federasyon olan TFF, hükümete yakın bir başkan seçse de yasal olarak özerkliğini devam ettiriyor. Federasyonu yönetenler de siyasetin kendilerine ve TFF’nin özerkliğine müdahale edildiği ile ilgili bir şikayette bulunmuyorlar.
FIFA’nın bir ülkeye müdahale edebilmesi için özerk federasyonun ülkedeki devlet kurumları veya hükümetle karşı karşıya gelmesi ve görevden ayrılmaya zorlanması gerekiyor. Bununla ilgili olarak dünyadan önemli iki örnek verebiliriz.
Bosna ve İspanya örnekleri
2011 yılında siyasi karışıkların yaşandığı ve üçlü devlet başkanlığı sistemi ile yönetilen ülkede Bosna Hersek Futbol Federasyonu da ülkedeki yönetimin zorlamasıyla Boşnak, Sırp ve Hırvat başkanların görev yaptığı üçlü bir başkanlık sistemi ile yönetiliyordu. Ancak FIFA, Bosna-Hersek Futbol Federasyonu'nu ''tekli başkanlık sistemine'' geçmesi için defalarca uyardıktan sonra bu uyarının karşılık görememesi üzerine 1 Nisan 2011'de bu ülkenin takımlarını uluslararası müsabakalardan menetmişti. Bunun üzerine işin ciddiyetini anlayan Bosna Hersek Futbol Federasyonu FIFA’nın denetimin de bir normalleşme komitesi kurarak daha sonra genel kurul kararıyla tekli başkanlık sistemine geçmiş ve bununla birlikte FIFA men cezasını kaldırmıştı.
2017 yılında ise İspanya’da Yüksek Spor Mahkemesi o dönemdeki Federasyon Başkanı Angel-Maria Villar’ı yolsuzluk iddiasıyla görevden ayrılması ve yeni seçim yapmaya zorlayan bir karar almış istifa eden Villar’ın yerine geçici olarak Juan Luis Larrea gelmişti. FIFA duruma hemen müdahil olmuş ve İspanya’yı 2018 Dünya Kupası’nda menetmekle tehdit etmişti. Daha sonra 2018’de yapılan yeni seçimlerin ardından kısa süre önce Jenny Hermoso’yu dudaklarından öpme skandalı nedeniyle görevinden ayrılan Luis Rubiales, başkanlık görevine gelmişti.