Fikret Orman evi de mahalleyi de yakmış!
Beşiktaş Genel Sekreteri ve İcra Kurulu Başkanı Musut Urgancılar, eski başkan Fikret Orman dönemine dair çarpıcı bir benzetmede bulundu.
Borç seneye bu ay, 4 milyarı aşacak
Beşiktaş'ın borcu 3 milyar lirayı aştı. Urgancılar, Kutay'ın "Bu borç kapanır mı ya da nasıl kapanır? Öngördüğünüz kaynaklar neler? Mesela taraftar kampanyalarının yeterli olacağını düşünüyor musunuz" sorusunu yanıtlarken de koronavirüs öncesiyle sonrasının çok fark yarattığına dikkat çekti. Urgancılar, borçtaki muhtemel artışa da dikka çekti.
Urgancılar, "Bu soruyu Mart ayı öncesinde yani pandemi öncesi sorsanız bambaşka bir cevap verir, borcumuzun yönetilebilir bir hale getirileceğini söylerdim. Şimdi dinamikler, ölçüler, kriterler bambaşka. Yarına dair bir şey söyleyebilirliğimiz çok zor. Mart ayı başından bugüne yıllık gelirimizin yaklaşık yüzde 25-30’unu bir anda kaybettik.
Sporcularımızın, çalışanlarımızın, her daim yanımızda olması gereken taraftarlarımızın ve hatta kendimizin yarın sağlıklı olup olamayacağını bilemezken bugün borcumuza dair konuşmak ne kadar doğru bilemiyorum. Bildiğim dünyadaki sosyal, ekonomik ve tıbbi belirsizlikler ne kadar çabuk azalırsa, bankalar ile yapılmış olan kredi sözleşmesi mümkünse yarın revize edilirse bizlerin de borçsuz bir Beşiktaş yaratma şansı o kadar çabuk artacak. Taraftarlarımız her zaman ve her koşulda ellerinden gelenin en iyisini yapacaklardır.
Ancak kabul etmeliyiz ki sadece faiz yükleriyle birlikte her yıl en az 350 milyon TL civarında artan ve hiçbir şey yapılmazsa 2022 Mayıs ayında 4-4.1 milyar TL civarlarına ulaşacak borcu sadece kampanyalar ile bitirmeye çalışmak hayalcilik olur. Daha önce de belirttiğim gibi, yeni ve bambaşka gelir kaynaklarına, mevcut takımlarımızdan çok daha farklı ekiplere ve mevcut kredi sözleşmemizin sil baştan yenilenmesine ihtiyacımız var. Bunları gerçekleştirmek için tüm gücümüzle çalışıyoruz" dedi.
Orman dönemi Ağustos'ta açıklanır
Geçmiş döneme dair hesap sorma konusundaki soruya da yanıt veren Urgancılar, denetimin KPMC firması tarafından yapılmaya devam ettiğini belirtti.
Urgancılar, "Geçmişe dair herhangi bir konuda bilgi veya iddia sahibi olan kişilerin ellerindeki belgeler ile birlikte ilgili firmaya başvurmalarını rica ettik. Bu inceleme sonuçlarını denetim kurulu aracılığıyla mayıs ayında yapılacak mali ve idari genel kurulda, Beşiktaş üyeleri ve kamuoyu ile paylaşmayı planlamıştık. Pandemi nedeniyle yaşanan gecikmeler var, bu da doğal. Ayrıca bilindiği gibi İçişleri Bakanlığı tarafından dernek genel kurulları temmuz ayı sonuna kadar ertelendi. Yeni bir erteleme olmazsa Ağustos ayında yapacağımız mali ve idari genel kurulda özel amaçlı incelemenin sonuçlarını Beşiktaş üyeleri ve kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz" dedi.
Kurallar sil başta yazılmalı
Urgancılar, koronavirüs sonrası futbolun hem saha içi kurallarının hem de finansal kurallarının değişebileceğini vurgulayarak, sözlerini şöyle tamamladı:
"Hayatın her alanı, her sektör gibi futbol dünyası da bambaşka dinamikler ile yeniden tasarlanmalı. Tribünler bir süre dolmayacaktır. Sponsorlar belki de birkaç sezon futboldan uzak duracaklardır. Bu ekonomik sorunları kulüpler kendi başlarına çözemezler. FIFA ve UEFA yapısal değişikliklere önderlik etmek zorunda. Oyunun finansal kuralları da lisans yönetmelikleri de hatta belki de saha içi kuralları da sil baştan yeniden yazılıp uygulanmalı. Liglerin ve federasyonların yapıları da değiştirilebilir. Bu konular akademik birer çalışma olmaya aday konular. Umarım ülkemiz, ülkemiz futbolu bu krizi bir şansa çevirmeyi başarabilir."