10 Kasım 2003: Filenin Sultanları'nın unutulmayacak molasının duygu dolu hikayesi
Bugün 10 Kasım... Ulu Önderimizin ebediyete intikal ettiği ölümsüzleştiği gün. Bu güne özel en unutulmaz anmalarından bir tanesini ise Filenin Sultanları yapmıştı. İşte o anın hikayesi...
Filenin Sultanları 2003'te Avrupa Voleybol Şampiyonası'nda ilk kez finale kalmış ülkemizi gururlandırmıştı. Sultanlar finalde Polonya'ya yenilse de o yıl ilk kez Dünya Kupası'nda yer aldı.
İtalya maçı tarihiyle de çok önemliydi. Ay Yıldızlar, Gök Maviler ile 10 Kasım'da karşılaştı. Filenin Sultanları, maçı iyi götürürken; o dönem A Milli Kadın Voleybol Takımı'nın başantrenörü Reşat Yazıcıoğulları mola istedi. Anonsun ardından Milli Takım biraraya toplandı ve tam 9'u 5 geçe saygı duruşunda bulundu. Zaten başarılarıyla bizleri gururlandıran Filenin Sultanları, bu anmayla da gönülleri bir kez daha fethetti.
O dönem milli forması terleten oyuncular, bunu maçtan bir gün önce antrenörleri Reşat Yazıcıoğulları tarafından kendilerine söylendiğini ve planladıklarını açıkladılar. Filenin Sultanları'nın bu hareketine dünya anlam veremezken; daha sonra bunun anlamını öğrenen herkes onları takdir etmişti.
"Çok şaşırdılar"
Oyuncular o anları yıllar sonra anlattı. Dönemin liberolarından Gülden Kuzabaşoğlu o anlarla ilgili olarak, "O anda top oynanmıyor bir anda mola almasına gerek yok. Mola isteğince hem rakip takım hem hakemler çok şaşırdılar. Çok güzel anılar biriktirdik. O anıların da en başındadır" dedi.
"Büyük bir çoğunluk anlamadı"
Döneminin en iyi oyuncularından biri olarak kabul edilen Neslihan Demir ise, "Zaten vatanımızdan uzağız. Maç başlarken milli marşımızı duyduğumuzda tüylerimiz diken diken oluyor. Bu bizim için çok çok başka bir anlam ifade ediyor. Anlık bir karar değildi. Daha öncesinden Reşat Ağabey bizimle paylaşmıştı. Saygı duruşunda bulunduğumuzda büyük bir çoğunluk anlamadı. Daha sonra duyduklarında çok takdir edilesi bir davranış olarak gördüler. Japonya'da bize zaten Türk olarak seviyorlardı. Bundan sonra daha do çok sevdiler. Bizim için özel bir andı." sözleriyle duygularını anlattı.
"Tüylerim diken diken oldu"
Natalya Hanikoğlu da "Biz zaten daha önce konuşmuştuk. Çünkü Türkiye için çok önemli ve tarihi bir olay. Ben Türk olmamama rağmen benim de tüylerim diken diken oldu" derken; Pelin Çelik, "Bir gün önceki maç toplantısında Reşat Ağabey (Yazıcıoğulları) tarihi öneminin vurgusu yapıldı. Sayılar, setler kaç kaç olursa olsun 9'u 5 geçe saygı duruşunda bulunulacağını konuştuk. Herkes koştu ve hazır olda durduk. Bunu sadece biz biliyorduk. Karşımızdaki seyirciler ve karşı takım ne yaptığımızı bilmiyordu" dedi.
"Herkes bize bakıyor"
Olayın fikir babası ve dönemin Milli Takım Başantrenörü Reşat Yazıcıoğulları ise "Bu fikri kaptan Özlem'le paylaştım. 'Ağabey çok çok iyi olur' dedi. Bütün takımdan olumlu yanıt geldi. Kenardan ikaz gelince 9'u 5 geçe molayı aldık. Müthiş bir kalabalık var. Yaklaşık 7-8 binden fazla seyirci vardı. Herkes bize bakıyor. Bizde en ufak bir kımıldama yok. Herkes bize baktı. Hakem düdüğü çalınca molayı bitirdik. Büyük bir alkış koptu ama insanlar anlayamadı. Maçtan sonra olayı anlatınca büyük bir saygı ve takdirde karşılandık" ifadelerini kullandı.
"Hakem bile şaşırdı"
Kaptan Özlem Özçelik ise, "Çok heyecanlı. Böyle bir şey denk gelirse yapabilirsin. Maçlardan dolayı heyecanlıyız. Çıkışımız var. Onu sürdürmek istiyoruz. 10 Kasım'dan dolayı pozitif enerji büründürdü. Molaya geldik. Başladık saygı duruşunda bulunmaya. Herkes bize anlamsız bakışlarla baktılar. Bir yerden alkış sesi geliyor. Bir yerde şaşkınlık. Hakem bile şaşırdı" sözleriyle tarihi anları anlattı.
"Japon taraftar grubumuz 'Atatürk' diye bağırdı"
Seda Aslanyürek ise "Bizim için çok önemli bir günde dünyanın önünde böyle bir seramoni gerçekleştirdik. Bir Japon taraftar grubumuz vardı. Atatürk diye bağırdılar" sözleriyle o anları tekrar yaşattı.
Türkiye, Avrupa ikincisi olarak katıldığı 2003 Kadınlar Dünya Kupası'nı 7. tamamlarken; hem A Milli Kadın Voleybol Takımımız açısından, hem de Türk voleybol tarihi açısından unutulmaz ve tüyleri diken diken bir an yaşandı. 10 Kasım 2003, saat 9'u 5 geçe alınan bu mola, hiçbir zaman unutulmayacak ve her zaman izleyenlerin gözlerini dolduracak anılar arasına adını altın harflerle yazdırdı.