Formula 1, neden Türkiye'de düzenlenmiyor? İşte perde arkası yaşananlar
Dünyanın en çok izlenen motor sporları yarışı Formula 1, neden Türkiye'de düzenlenmiyor? Ajansspor yazarı Orhan Gülek, yaşanan süreçle ilgili çarpıcı bir analiz yazısı kaleme aldı.
Türkiye Grand Prix'si, 2024 takviminde de yok!
Formula 1 dediğimiz olay 3 günlük bir şölen. Pistlere girişlerde satılan bilet gelirleri, uçak biletleri, otel gelirleri, restoran harcamalarıyla 3 gece 4 gün süren bir organizasyon.
Daha düne kadar 23 ülkede yapılan organizasyonun içinde biz de vardık.
2 Mart 2024'te Bahreyn'de başlayıp 8 Aralık'ta Birleşik Arap Emirlikleri'nde sona erecek organizasyonda, ilk kez bir sezonda 24 yarış düzenlenecek.
2020 ve 2021'de Türkiye Grand Prix'si yapılan İstanbul Park, 2023 ve 2024 takviminde ne yazık ki yer almadı. Ama Çin ve Katar etapları eklendi.
Türkiye GP, F1 takviminde neden yok? İşte cevabı
Gelelim; "24 ülkede düzenlenen büyük organisazyonda Türkiye neden yer almıyor?" sorusuna. Lafı hiç uzatmadan kısaca yazacağım;
Organizasyon bozukları, trafik ve park sorunu ve en önemlisi de Formula 1 yönetiminin istediği afaki katılım ücreti, İstanbul’da yapılan Formula 1 yarışlarını bitirdi.
Lewis Hamilton'ın şampiyonluğu da Türkiye GP'ye yetmedi
Sonuç olarak devlet tarafından finanse edilmeyen İstanbul Park pisti, takvim dışı kaldı ve uluslararası düzeyde büyük organisazyonlara ev sahipliği yapamadı. COVID salgınının patlak verdiği 2020 yılında ise bir erteleme yarışı kazandı ve Lewis Hamilton'ın yedinci şampiyonluğunu kazanmasıyla sonuçlanan harika bir yarış düzenledi, ancak bu tam zamanlı bir dönüş sağlamak için yeterli olmadı.
Formula 1, dudak uçuklatan paralar istiyor
Tüm bunlara ek olarak yarış için gereken pist ve organizasyona harcanacak milyonlarca doların dışında, Formula 1 yönetimi de çok yüksek miktarlarda para talep ediyor. Örneğin her yarışı tüm dünyada yüz milyonlarca kişi tarafından izlenen F1’i tanıtım açısından büyük bir fırsat olarak gören Bahreyn, Katar, Suudi Arabistan ve Azerbaycan gibi ülkeler 45 ila 55 milyon dolar arasında değişen paralar ödüyor.
Peki Formula 1, ekonomiye katkı sağlar mı?
Bu masrafları göze aldığımızda "Formula 1 düzenlendiği ülkelerin ekonomisine nasıl bir katkı sağlıyor?" sorusunu da cevaplamamız gerekiyor.
Formula 1 gibi spor organizasyonlarının düzenlendiği ülkelerde dolaylı olarak bir ekonomik canlanma yaşandığı, turizmin ve yatırımların artmasıyla birlikte de ülkelerin ekonomik kalkınmasında bu etkinliklerin önemli rolü olduğu düşünülüyor.
Formula 1’e katılanlar üç gün süren organizasyon için genelde üç günlük bilet alıyorlar. 150 bin kişinin yerinde izlediğini düşündüğümüzde Türkiye GP için gelenlerin konaklama ihitiyacıyla birlikte yaklaşık 4 bin kişiye de yeni iş imkânı sağlaması anlamına geliyor.
Ayrıca yarışların düzenlediği ülkeye de paha biçilemez bir tanıtım fırsatı sunuyor. Yapılan tahminlere göre dev organizasyonun ülkenin tanıtımına 300 milyon dolar değerinde katkı yapabiliyor.
Formula 1'de Türkiye Grand Prix'si hayal!
Kısacası dünyanın en çok izlenen motor sporları yarışı Formula 1'in ülkemizde yeniden düzenlenme ihtimali çok düşük... Organizasyonu gerçekleştirmek adına yapılacak ek harcamalarla beraber bir yarışın maliyeti 48 milyon dolara ulaşacağı için 2025’de de Formula 1’e ev sahipliği yapmamız mümkün görünmüyor.
Dünya çapındaki böyle bir organizasyonu İstanbul gibi dünyanın göz bebeği kentinde olmaması üzücü.
Biz de yine Formula 1 yarışlarını televizyon başında izleyerek geçirmeye devam edeceğiz.