Galatasaray camiası Çanakkale şehitlerini andı
Galatasaray camiası, Çanakkale Savaşları'nın 100. yıl dönümünde, şehit olan Mekteb-i Sultani öğrencilerini Tarihi Gelibolu Yarımadası'nda törenle andı.
Gelibolu Yarımadası Tarihi Alanı'ndaki Kocadere Hastane Şehitliği'nde düzenlenen anma törenine Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Haluk Dursun, Galatasaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ertuğrul Karsak, Galatasaray Eğitim Vakfı Başkanı İnan Kıraç, Galatasaray Kulübü Başkan Yardımcısı ve başkan adayı Dursun Özbek, Galatasaray Lisesi Müdürü Meral Mercan ile Galatasaray Lisesi öğrencileri, Galatasaraylı yöneticiler ve eski futbolcular katıldı.
Tören, Çanakkale Savaşları'nda şehit olan eski adı Mekteb-i Sultani olan Galatasaray Lisesi öğrencileri ve tüm şehitler için yapılan tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.
Galatasaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ertuğrul Karsak, törende yaptığı konuşmada, Çanakkale'nin Türk tarihi açısından büyük bir öneme sahip olduğunu söyledi.
Çanakkale Savaşları'nda Galatasaray Lisesi öğrencilerinin de şehit olduğunu hatırlatan Karsak, şöyle konuştu:
"Bugün üniversitemizin de temelini oluşturan eski Mekteb-i Sultani'ye yani Galatasaray Lisesi'ne gittiğinizde sadece kurumun köklü tarihinin izleriyle değil, Balkan Savaşı'ndan milli mücadelenin sonuna kadar, vatan savunmasına katılmış ve bu uğurda canını feda etmiş Galatasaraylıların uzun bir listesiyle karşılaşırsınız. Bazı kayıtlara göre, Mekteb-i Sultani 1912'de 60, 1913'de 34, 1914'de 21, 1915'te 18, 1916'da 4, 1917'de ise ancak 5 öğrenci mezun edebilmiştir. Mezun sayılarının bu denli düşük oluşunun sebebi, art arda patlak veren savaşlarda öğrencilerin büyük kısmının şehit olmasıdır. 100 yıl önce Çanakkale'de hayatlarının baharında şehit düşen ya da Çanakkale Muharebelerinde çarpışıp 'Çanakkale geçilmez' sözünü gerçek kılan değerli Galatasaraylıları anmak için bugün burada bulunmaktan onur duyuyorum. Burada yaşamını yitiren Galatasaraylılar ile tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi minnetle ve saygıyla anıyorum."
- "Galatasaray'ın bir diğer vasfı vefadır"
Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Haluk Dursun da törene 'şehit yakını' sıfatıyla katıldıklarını belirtti.
Çeşitli protokollerde şehit yakınları için bölümler ayrıldığını ifade eden Dursun, şöyle konuştu:
"Bu törenlerde protokolde belli bir bölüm ayrılır ve onların olduğu yere şehit yakınlarının isimleri yazılır ve davet edilir. Onların aidiyetleri odur. Sıfat da şehit yakınıdır. Şimdi biz de Galatasaraylı ağabeylerimizin şehit yakınları olarak buradayız. 'Kökü mazide olan ati', Galatasaray'ı çok güzel ifade eden bir slogandır. Yani maziden gelen ama atiye, geleceğe doğru da güvenle yürüyen bir özelliğe sahip olmak. Bugün buradaki toplantı bir vefa toplantısıdır. O vefa duygumuzla birlikte bir olarak ve beraber olarak ve dimdik olarak geleceği kucaklamak üzere burada bulunduğumuzu onlara duyurmak ve samimi düşüncemizi aktarmak istiyoruz."
- "Bugün bu millet bu toprak altındaki çocuklarını unutmadı"
Galatasaray Eğitim Vakfı Başkanı İnan Kıraç ise Atatürk'ün, Cumhuriyeti kurarken nelerini kaybettiğini ve ne kadar yalnız kaldığının herkes tarafından bilinmesi gerektiğini söyledi.
Kıraç, Türkiye Cumhuriyeti'nin kolay kazanılan topraklar olmadığını vurgulayarak, "Eğer bu güç, bu toprak altında değil yanında olsaydı nerelerde olabilirdik. Fakat bugün bu millet bu toprak altındaki çocuklarını unutmadı. Atatürk'ün dediği gibi savaşmak için buraya gelip yaşamını yitirenler de bizim çocuklarımız oldu. Böyle bir vatanda yaşıyoruz, kıymetini bilelim" diye konuştu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Haluk Dursun, Galatasaray Kulübü Başkan Yardımcısı Dursun Özbek'e, "Eski Spor Yazarları Kupası vardı. O kupanın yerini ikame etmek üzere Çanakkale Zafer Kupası'nı hiç olmazsa bu seneye mahsus olmak üzere koyalım" önerisinde bulundu.
Özbek ise "Ben Sayın Müsteşarıma söz veriyorum. Önümüzdeki dönem çok kritik. Bir seçimimiz var mayısta. Eğer seçilirsem, yönetim bana bu yetkiyi verirse Çanakkale Turnuvası'nı şimdiden söz veriyorum. Seçilmezsem ne olur? Gene kulüpteki arkadaşlarıma bu projeyi götürürüm. Onların yapacağından da eminim. Galatasaray'ın ruhu burada yaşıyor. Çok anlamlı bir gün. Organize edene ve katılımcılara saygılarımı sunuyorum" ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Çanakkale Savaşları'nda hayatını kaybeden Galatasaraylı tüm şehitlerin isimleri tek tek okunurken, katılımcılar hep bir ağızdan "Burada" diye bağırdı.
Şehitler için Kur'an-ı Kerim'in okunduğu törende, bir öğrenci anıta Galatasaray Kulübü çelengi bıraktı.
Katılımcılar daha sonra Şehitler Abidesi'ne geçerek şehit mezarlarını ziyaret edip, karanfil bıraktı.