"Galatasaray'da uzun süredir kadro mühendisliği problemi görüyorum"
Süper Lig'de Fenerbahçe ve Beşiktaş ile birlikte şampiyonluk mücadelesi veren Galatasaray'da Aralık ayında seçim yapılması planlanıyor. Adaylık için adı geçen isimlerden Ozan Korkut, özel açıklamalar yaptı. Galatasaray'ın borcu, mali tablosu ve kadro planlaması için ne düşünüyor? Önceliği seçim mi yoksa genel kurul mu? İşte Ozan Korkut'un seçim planı...
“Önceliğimiz genel kurulun yapılması”
-Galatasaray’da bir seçim kararı alındığı resmi olarak açıklandı. Seçim için düşünceniz nedir? Ozan Korkut başkanlık hayalini kuruyor mu?
Bizim önceliğimiz idari ve mali konuların tartışılacağı genel kurulun yapılmasıdır. Galatasaray açısından öncelikli ihtiyaç genel kurul kararının alınmasıdır. Seçime gitmek de demokratik bir karar. Ama öncesinde kulübün bireylerinin bir araya gelmesi gerekiyor. Pandemi döneminden geçiyoruz. Kurallara uyarak genel kurullar yapıldığını gözlemledik. Mesafe korunarak bir araya Galatasaray üyeleri gelebilirdi. Genel Kurul’da üyeler 1000-1500 kişiye düşüyor. Yaz aylarında, pandeminin yavaş olduğu dönemlerde stadyumda genel kurul yapabilirdik. Ya da Sinan Erdem’de de genel kurul yapılabilirdi. Üyelerimize, yönetimin icraat ve faaliyetlerini anlatması, Galatasaray’ın son durumunun masaya yatırılması, üyelerin görüşlerinin alınması ve çözümler oluşturulmasının seçimden önemli olduğunu düşünüyorum.
“İhtiyaçları ortaya koymadan ortaya sandık koymak samimi bir tavır değil”
Seçim, insanların önüne sandık koymak değildir. Üyeler seçime hazır mı? Seçebilmek için durumu, sıkıntıları bilmek gerek. Galatasaray’ın ihtiyaçlarını koymadan ortaya sandık koymak samimi bir tavır değil. Önceliğim belli. Genel Kurul yapıldıktan sonra, ihtiyaçlar ortaya çıkar. Sonra kulübün ihtiyaçlarını kimin ve hangi ekibin karşılayabileceği daha doğru değerlendirilebilir. Erken seçimden ziyade, seçim normal tarihte yapılmalıdır.
“Finansal açıdan bir başarı görmüyorum”
-Kulübün mali açıdan tablosu eleştiriliyor. Galatasaray yönetimi pozitif bir tablo çiziyor. Peki, durum gerçekten de öyle mi? Finansal açıdan sizin gözünüzden nasıl bir tablo var?
İki türlü seçim durumu var. Seçimle ilgili tüzükte belirtilen zaman gelmiştir ya da olağanüstü bir durum vardır. Burada da olağanüstü bir karar alındığını söyleniyor. Alınış şekli Galatasaray’ın teamüllerine uymuyor. Duyuru şekli de çok uygun değil. Böyle düşünüyorum. Madem bu kararı alıyorsunuz, bu kararı olağanüstü hangi koşul için aldığınızı camianıza açıklamanız gerekir. Yönetim mali açıdan sürekli pembe tablolar çizdi. Bizlerse durumun tam tersi olduğunu söylüyoruz. Finansal açıdan başarısız bir tablo görüyorum. Yönetimin çizdiği gibi bir pembe tablo görmüyorum. Bizim yanlış değerlendirdiğimiz bir şeyler varsa yönetim doğrusunu anlatır, bilgilendirir. Bu açıdan da genel kurul önemli. Bir ekonomist olarak rakamları romantik olarak değil, reel ve matematiksel değerlendiriyorum. Finansal borçlarımızda yüzde 40’ın üzerinde bir artış varsa bunu başarı olarak yorumlayamam. Kredi stoğumuzun büyüdüğü, gelirlerin doğru yönlendirilmediği bir durumda finansal bir başarı göremiyorum. Borç-alacak farkımızın da yönetimin geldiği günden bugüne kadar net arttığını görüyorum. Finansal bir başarı görmediğimi açık şekilde ifade ediyorum.
“Bir şirket 1 lira kâr ederken, diğeri 100 lira zararda”
- Galatasaray’ın mevcut yönetimi Sportif A.Ş’deki kârı çok mu büyüttü? Ya açıklanan zararlar?
Galatasaray ailesine bakış açım herkesi objektif değerlendirmekten geçiyor. Yönetimin doğru yaptığı işleri takdir etmek gerekiyor. Başarılı olmadığını düşündüğümüz konularda da demokratik olarak eleştiri yapabiliyor olmamız lazım. Bu eleştirileri yaparken amaç Galatasaray’ın daha iyi yönetilmesi ve taraftarlarımızın hak ettikleri mutluluk seviyesine gelmeleri. Finansal başarılardan bahsediliyor. Basite indirgeyerek izah etmeye çalışayım. 2 tane şirketiniz var. Bir tane şirketiniz 1 lira kâr elde ediyor, diğer şirketiniz 100 lira zarar ediyor. Ben 1 lira kâr ettim başarılıyım diyorsunuz. Ben de diyorum ki 99 lira zarardasınız. Basite indirgenmiş hali bu. Sportif A.Ş’de kâr gösterildiği doğru ama aynı dönem derneğin de rekor borçlar açıkladığı gerçeği ortada. Toplamına bakınca başarısızlık görüyorum. Getirdiğim eleştiri budur. Kulübün açıkladığı tablolara bakarak bunu söylüyorum.
“Uzun süredir kadro mühendisliği problemi görüyorum”
-Galatasaray taraftarları transfer döneminde pek memnun görünmedi. Ortada bir kâr varsa kadro mühendisliği de daha iyi olmalı görüşü ortaya çıktı. Kadro mühendisliği problemi var mı?
Taraftarlarımız finansal açıdan ortada bir başarı varsa, burada bütçe oluşmuştur, takımın kadro mühendisliği açısından ihtiyaçlar karşılanabilir beklentisinde olmaları çok doğal. Şeffaf ve net olmak gerekir. Taraftarlarımıza da daha şeffaf ve doğru bilgileri vermek, beklentilerini daha doğru yönlendirmek gerek. Uzun süredir kadro mühendisliği problemi görüyorum.
“Amatör branşları yönetmek bir vizyon meselesidir”
-Amatör branşların durumunu önemsiyorum. Ayrıca Galatasaray bir futbol kulübü değil, spor kulübüdür fikrine sahibim. Amatör branşlar doğru yönetiliyor mu?
Galatasaray’a bir futbol kulübü gibi bakmak doğru bir bakış açısı değil. Biz dünya çapında bir spor kulübüyüz. Tüm branşlarıyla beraber bütünleşmiş bir kulübüz. Amatör branşları yönetmek bir vizyon meselesidir. Burada maalesef bunu, yani bir vizyonu göremiyorum. 2018 Mayıs’ta aday oldum. O dönem yaptığım açıklamada da eski bir Galatasaray’lı basketbolcu olarak, “EuroLeague A lisansına sahip bir basketbol takımı yaratmak istiyorum” diyerek vizyonumu ve hedefimi açıklamıştım. EuroLeague’in o dönem kapasitesini büyütmek peşinde olduğunu ve 1-2 takımın daha büyüyerek lisans alacağını, bu görüşmelerde gerekli bilgiyi aldığımızı, uygun koşullarda da bunun yapılabileceğini söylemiştim. Seçimi kazanan Yönetim o yönde bir adım atmadı. Sonrasında gördük ki 1-2 takım daha dahil ettiler. Amatör branşlar tamamen bir vizyon meselesidir. Tamamen futboldan ayrı bir iş planı gerektirir.