Geleneksel Çorum Yağlı Güreşleri başladı
Çorum Belediyesi'nce 7'ncisi düzenlenen Geleneksel Çorum Yağlı Güreşleri başladı.
Nazmi Avluca Spor Tesisleri'nde düzenlenen güreşler, Çorum Belediyesi Mehter Takımı'nın gösterisiyle start aldı.
AK Parti Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu, etkinlikte yaptığı konuşmada, Çorum'un tarih boyunca güreş sporuna ev sahipliği yaptığını, Nazmi Avluca, Tevfik Kış, Mahmut Atalay gibi şampiyonlar yetiştiren kentin, ata sporunu her alanda yaşatmaya devam ettiğini söyledi.
"Bazıları 'ocaklar sönerken, insanlar kan ağlarken, orada neden güreş müsabakaları yapılıyor' diye bizi eleştirebilir" diyen Uslu, şunları kaydetti:
"Ben de onlara derim ki, 'biraz tarihe bakın, tarihi okuyun, tarihi görün.' Ordumuz cenge giderken bile savaşa hazırlık adına meydanlarda ve kamplarda güreşler yapılarak, askerin moralini yüksek tutmaya çalışmıştır. Bugün de Türkiye'nin ameliyat edilmek istendiği, içeriden ve dışarıdan ihanet şebekelerinin Türkiye'yi bölmek ve parçalamak istediği bir dönemde biz, yeniden yiğitliğimizi, civanlığımızı ve delikanlılığımızı ispat etmek adına, dosta ve düşmana göstermek adına meydanlarda moral ve motivasyon depoluyoruz, dostumuza ve düşmanımıza mesaj gönderiyoruz. Allah'ın izniyle bu ülke üzerinde dalgalanan bayrağımız inmeyecek, ezanımız dinmeyecek. Biz, bu ülke üzerinde başkaları operasyon yapmasın diye canımızı feda etmeye hazırız. Ecdadımızın bize emanet ettiği sporu gelecek nesillere salimen ulaştırmak adına, yiğitlik öyküleri ile donanmış milletin tarihinin yüz akı bir faaliyet yapıyoruz."
Belediye başkanı Muzaffer Külcü de 600'ye yakın sporcunun katıldığı etkinliğin her yıl daha da büyüdüğüne dikkati çekerek, "Biz yola çıkarken 'Anadolu'nun Kırkpınarı'nı Çorum'da yapacağız' demiştik. Hamdolsun bugün hedefimize emin adımlarla ilerliyoruz. 250-300 pehlivanımızın katılımıyla başlattığımız güreş müsabakalarımızı bugün 600'ye yakın pehlivanımızın katıldığı müsabakalarla sürdürüyoruz" dedi.
Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Musa Aydın ise Çorum'un Türk güreşine büyük hizmetler veren, büyük şampiyonluklar kazandıran kentlerden biri olduğunu ifade ederek, "Yağlı güreş bizim ata sporumuzdur. Bunun efsanesi 40 evliyadan başlıyor. Ecdadımız savaşa yağlı güreşle hazırlanıyormuş. 654 yıldır el birliğiyle sahip çıktığımız güreş, İslam ile özdeşleşmiş bir spordur. Kendi sporumuz olduğu için sahip çıkmaya devam edelim. Türkiye Cumhuriyeti var olduğu süre de hep birlikte sahip çıkmaya devam edeceğiz" diye konuştu.
Konuşmaların ardından güreş müsabakalarına devam edildi. 14 ayrı kategoride er meydanına çıkan sporcular, rakipleriyle mücadele ediyor. Çeşitli illerden 600'ye yakın sporcunun katıldığı müsabakalarda, Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde başpehlivan olan bazı sporcular da yer alıyor.
Güreşlerin sonunda kategorilerinde birinci olanlara madalya, kupa ve para ödülü verilecek.