Gelir ve damga vergisi nedir? Memur gelir ve damga vergisi nedir?
Son günlerde memurun damga ve gelir vergisi merak konusu olmaya başladı. Memur gelir ve damga vergisi nedir, ne kadar ve nasıl hesaplanır? İşte detaylar...
Damga vergisi nedir?
Bu vergi, her türlü sözleşmeden doğan ve devlet tarafından alınan bir vergi türü.Kişiler ve kurumlar arasındaki anlaşma ve işlemlerin geçerliliğini belgeleyen kağıtlardan alınan vergi denebilir kısacak.
Yapılan sözleşme iki kişi arasında ise, damga vergisinin mükellefi iki tarafa da ait. Resmi daireler ile kişiler arasında yapılıyorsa, bu durumda verginin mükellefi kişiler. Yeni doğan damga vergisini kişiler ödüyor.
Bu vergi türü iş hayatında ihale, sözleşme, harcırah ve ücret ödemesi gibi durumlarda karşımıza çıkmakta.
Gelir vergisi nedir?
Bu vergi gerçek kişilerin yani hukukta hak edinebilen ve yetki kullanabilen kurumlaşmamış kişilerin gelirleri üzerinden alınan vergi türüdür. Gelir bir gerçek kişinin bir takvim yılı içinde elde ettiği kazanç ve iratların safi tutarıdır.
Kabine Toplantısı sonrası alınan kararlar birçok vatandaş tarafından merak ediliyordu. Konu kapsamında en merak edilenler arasında gelir vergisi kaldırıldı mı sorusu yer alıyordu. Toplantı sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından "Hedeflerimiz doğrultusunda azimle, kararlılıkla yola devam ediyoruz. Bir müjde de memurlarımıza; Bilindiği gibi asgari ücretin gelir ve damga vergisinden muaf olmasını tüm çalışanlarımız için genişletmiştik. Memurlarımızı da bu kapsama dahil ederek fiilen aldıkları ücrete katkı sağlamasını planlıyoruz" açıklaması yapılmıştı.
Gelir ve damga vergisi kaç para?
Gelir vergisi dilimlerinin 4.000 Türk lirasına kadar oranında, 53.000 Türk lirasının 24.000 Türk lirası için 3.600 TL, fazlasına %20 oranında, 190.000 Türk lirasının 53.000 Türk lirası için 9.400 TL, fazlasına %27 oranında, 650.000 Türk lirasının 190.000 TL'si için 46.390 TL, fazlasına %35 oranında, 650.000 Türk lirasından fazlasının 650.000 TL’si için 207.390 TL fazlasına %40 oranında uygulanacağı belirtiliyor.