Gençlik ve Spor Bakanı Kasapoğlu: "Ümit ediyorum bir daha bu tür olaylarla karşılaşmayız"
Gençlik ve Spor Bakanı Kasapoğlu: "(PFDK kararları) Yeni spor aktörlerinin Baba Hakkı, Baba Gündüz, Metin Oktay ve Lefter gibi örnek olması gerek."
Futbolda efsane olmuş isimleri öne çıkaran Kasapoğlu, şöyle konuştu:
"Yeni spor aktörlerinin Baba Hakkı, Baba Gündüz, Metin Oktay ve Lefter gibi örnek olması gerek. Ümit ediyorum bundan sonraki dönemde sporcularımız da bu misyonu ifa etmek için bu şuurla, bu anlayışla daha hassas bir şekilde sahada olsun, saha dışında olsun daha dikkatli olurlar. Kendileriyle ilgili daha hassas davranırlar."
Rekabetin önemli bir olgu olduğuna dikkati çeken Bakan Kasapoğlu, "Her şeyden önce bir sporsever olarak şiddet ve spor kavramlarının yan yana gelmesinden büyük üzüntü duyduğumu ifade etmek isterim. Spor insanları kaynaştırmak ve bir araya getirmek için kardeşlik ve barış için var olan bir kavram, bir olgu." ifadelerini kullandı.
"Ümit ediyorum bir daha bu tür olaylarla karşılaşmayız" diyen Mehmet Muharrem Kasapoğlu, şunları kaydetti:
"Sahada olması gereken ama fair play kuralları dediğimiz, centilmence, dostça yaşanması gereken bir olgu. Açıkçası geçen hafta yaşanan olaylar, hem olayların aktörleri, hem de izleyiciler ve spor camiası tarafından üzüntüyle karşılandı. Sahada olsun, tribün de olsun, dışarıda olsun, nerede olursa olsun şiddetin her türlüsüne karşıyız. Şiddeti insani bulmuyoruz. Bu anlamda şiddetle olan mücadele noktasında da daha önce de ben ifade etmiştim, şiddeti zihinlerde çözmemiz gerekiyor."
Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk olan Bakan Kasapoğlu, Türkiye'de vatandaşların kullanabileceği dört dörtlük tesisler bulunduğuna dikkati çekerek, "İnsanımız sporla iç içe olmak istesin. Bu bir kültür olsun, bizim amacımız. Sporun bir yaşam tarzı olması, hayatımızın günlük bir parçası olması için tesislerimizi inşa ediyoruz. Bu tesislerin 7 gün, 24 saat çalışması noktasında da tüm imkanlarımızı seferber ediyoruz, seferber edeceğiz." diye konuştu.
Kendilerinin sadece spor bakanlığı olmadığını, gençlikle de ilgilendiklerini dile getiren Kasapoğlu, "Son üç yıldır Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya yönelik çok güzel projelerimiz var. Bu projelerimizi kayyum belediyelerle birlikte yapıyoruz. Biz Gençlik ve Spor Bakanlığıyız. Sadece gençlerin değil, kendini genç hissedenlerin, gençlik potansiyeli olan herkesin bakanlığı olduğunu hissediyoruz. Bu bilinçle, bu heyecanla çalışıyoruz. Bu yüzden bölgelerdeki projelerimizde bunu esas alıyoruz." değerlendirmesini yaptı.
Bakanlık olarak dün Elazığ ve Tunceli'de temaslarda bulunduklarını anlatan Mehmet Muharrem Kasapoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Çok güzel tesisleri gezdik. Yeni yapacağımız tesislerle ilgili çalışmalarda bulunduk. Elazığ'da çok önemli bir gençlik kampı inşa ediyoruz. İpek Yolu Çocuk ve Gençlik Çalışma Merkezi isminde, bölgesel ve uluslararası alanda bir merkezi 4-5 ay içinde tamamlayacağız. Burada gençlerimizi, donanımlı bireyler olarak yetişmeleri yönünde destekleyeceğiz. Fırat Üniversitesindeki spor salonunu görünce, ülkemin tesisleşme adına geldiği aşama adına bir kez daha gururlandım. Çok mükemmel bir spor tesisi var."
Kasapoğlu, Türkiye'nin her bölgesindeki spor tesisini çok daha verimli kullanacaklarını dile getirdi.
Tesislerin kullanımı konusunda federasyonlarla iş birliği noktasında yoğun bir şekilde çalıştıklarını aktaran Bakan Kasapoğlu, "Organizasyonlar noktasında dünyaca bilinen bir ülkeyiz. Elbette bizim de talip olduğumuz organizasyonlar var. İslam Oyunları'nı inşallah en güzel şekilde İstanbul'da gerçekleştireceğiz. Çok güzel bir çalışma olacak. Bu bağlamda uluslararası çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor." diye konuştu.
Kasapoğlu, amatör sporlar noktasında bir kültür oluşması gerektiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Spor bay-bayan, genç-yaşlı, engelli-engelsiz diye ayırmıyoruz. Temel felsefemiz herkesin spor yapması. Bu konuda tüm gayretimizi seferber etme noktasında çalışacağız. Kadınlarla ilgili olarak pozitif ayrımcılık gerektiren bazı yaklaşımlarımız var. Spor herkesi ilgilendiren bir konu. Devletimizin tüm kurumlarını spor noktasında teşvik ediyoruz. Onların katkılarını sinerjiye dönüştürüyoruz. Bu anlamda da geldiğimiz nokta çok güzel."
Gelinen bu noktanın dahi yeterli olmadığını belirten Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, şu ifadeleri kullandı:
"Cumhurbaşkanımız, spor dostu, spor aşığı bir insan. Sporu çok iyi bilen, spor noktasında bizi her açıdan destekleyen ve motive eden bir insan. Bu konuda böyle bir lidere sahip olduğumuz için gerçekten çok şanslıyız. O yüzden bizim spor kültürünü yaymamamız ve sportif başarıya ulaşmamamız için hiçbir neden yok. Bu anlamda da hakikaten sporun yaşı, cinsiyeti olmaz yaklaşımıyla herkesi spor yapmaya davet ediyoruz. Eksik olan imkanlar vardır, onları hızla tamamlayacağız."
Gençlik ve Spor Bakanı Kasapoğlu, Tunceli'de son yıllarda hem tesisleşme hem de faaliyetler noktasında güzel çalışmalar yapıldığını belirterek, "Su ile sporun ne güzel buluştuğunu görüntülerde de izlediniz. Bunu ispat eden bir çalışma. Burada Millet Kıraathanesi vardı, onu da ziyaret ettik. Sanat ile kültürün bir araya geldiği kıraathaneydi. Gençlerimiz orada bize güzel türküler icra ettiler, bizler de dinledik. Tunceli bu anlamda güzel bir dönüşümü gerçekleştirmiş il olarak akıllarımızda kaldı." ifadelerini kullandı.
Bakanlık olarak temel konularının spor ve gençlik olduğunu aktaran Bakan Kasapoğlu, "Malumunuz bakanlığımız Gençlik ve Spor Bakanlığı. İki temel konumuz var; gençliğimizin bugünü ve yarınları ile spor konusundaki durumumuz. Sporun tabana yayılması ve sportif başarı. Yaptığımız hamleler, gerçekleştirdiğimiz yatırımlar tamamen bu doğrultuda oluyor. Gençliğimizi, doğruya, iyiye ve güzele yöneltme noktasında çalışmalarımız var. Bu bağlamda ilk 100 günlük planda ortaya koyduğumuz hedeflerin hemen hemen hepsini gerçekleştirdik. Bunun için mutluyuz. Çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum." diye konuştu.
Gençlik ve Spor Bakanı Kasapoğlu, öğrenci yurtlarına büyük önem verdiklerini vurgulayarak, "Gençlerimizi, üniversite öğrencilerimizi bir yuva şefkati ve aile ortamıyla ağırlama çalışmamız var. Bu konuda çok güzel bir noktaya geldik. Ülkemizin her noktasında yurdumuz var. Öğrencilerimizin dışarıda kalmasına tahammülümüz yok. Bu 100 günlük süreçte ekstradan 75 bin kişilik kapasiteyi ön görmüştük. Buna fazlasıyla ulaştık. Toplamda 683 bin öğrencimizi yurtlarımızda barındırıyoruz." ifadelerini kullandı.
Bakan Kasapoğlu, gençlerin geliştirdiği projeleri desteklediklerini anlatarak, sözlerine şöyle devam etti:
"Bu 100 günlük sürede bin 100 üniversite ve lise öğrencisinin projelerine destek verdik. Yine 400 sivil toplum kuruluşumuzun hazırladığı projeleri destekledik. Ayrıca 40 bin öğrencimize teknoloji konusunda eğitim verdik. Amacımız üretken bir gençlik. Sadece tüketen değil, üreten bir gençlik istiyoruz. Bu bağlamda tüm motivasyonumuzu buraya kanalize ediyoruz. Gençlik merkezleri ve kamplarımızda eğitimler veriyoruz. Şimde yurtlarımızda eğitimler başlıyor. Üreten gençlik adına bu eğitimlerimiz sürecek. Türkiye genelinde 283 gençlik merkezimiz var. Bunların 20 tanesinde kitap kafeler var. Okuyan bir gençlik istiyoruz."
Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, bağımlılıkla mücadele konusunda ciddi çalışmalar yaptıklarını belirterek, "Bakanlık olarak tüm birimlerimize bağımlılıkla mücadele eğitimi verdik. Ailelere eğitim veriyoruz. Bununla ilgili çalışmalarımız ikinci 100 günde hızlanarak devam edecek. Yine Suriyeli misafirlerimizin uyumu konusu var. 40 bin Suriyeli kardeşimize uyumla ilgili destek sağladık." değerlendirmesinde bulundu.
"Spor, günlük yaşam tarzı haline gelmeli"
Bakan Kasapoğlu, sporda başarıyı önemsediklerini dile getirerek, şunları kaydetti:
"Bunun yanında spor, günlük yaşam tarzı haline gelmeli. Halkımızın spor merkezlerine erişimi noktasında mesai saatlerini tekrar düzenliyoruz. Halkımız isterse bu merkezleri 24 saat açık tutacağız. Her imkanı her saat sunmaya hazırız. Yeter ki halkımız spor istesin. Bu bağlamda çok önemsediğimiz mahalle tipi spor tesislerimiz var. Hedefimiz 150 adet mahalle tipi spor tesisiydi. Hamdolsun bunu gerçekleştirdik. Bunu okullarda da yapmak istiyoruz. Halkımız kullansın diye yine 20 tane okul solunu inşa ettik. Öncelik öğrencilerimizde ama öğrencilerimizin olmadığı saatlerde bunlardan herkes faydalanabilir. Spor salonlarımızı yine herkesin hizmetine açık olacak şekilde inşa ediyoruz."
Yetenek Taraması ve Spora Yönlendirme projesinde önemli adımlar attıklarını vurgulayan Kasapoğlu, "Bu, ülkemiz adına çok önemli bir proje. Yetenek Taraması ve Spora Yönlendirme projesinde hedefimiz bir milyon çocuğumuzun yeteneğinin ölçülmesi ve spora yönlendirilmesiydi. Hamdolsun bunu da gerçekleştirdik. İlkokul üçüncü sınıftan itibaren çocuklarımızın yeteneklerini ölçüyoruz. Bu konuda ayrıntılı testlerimiz var. Bu testlere göre hangi branşa yetenekli olduğunu tesbit ediyoruz. Çocuklarımızı kazanmak için tüm çalışmaları yapıyoruz. Yetenekler bizim için çok önemli. Onlar ülkemizin geleceği. Bunun yanında ne kadar çok spor yaparsak, o kadar çok sağlık sorununun üstesinden geleceğimize inanıyoruz." ifadelerini kullandı.
Bakan Kasapoğlu, eğitimle sporun bir arada yürütülmesi noktasında da çalışmalar yaptıklarını dile getirerek, "Ben buradan Milli Eğitim Bakanlığımıza teşekkür ediyorum. Bu tür tıkanıklık noktalarında Milli Eğitim Bakanımız bize çok katkı sağlıyor. Eğitim ve sporun bir arada yürütülmesi konusunda birlikte çalışıyoruz. Bu noktada eğitim sisteminin spora mani olmayacak şekilde düzenlenmesi çalışmaları var. Bununla birlikte bizim de farklı çalışmalarımız var. Amacımız spor ile eğitimi bir araya götürmek." şeklinde görüş belirtti.
Çalışmaları süren kulüpler yasasıyla ilgili değerlendirmede bulunan Bakan Kasapoğlu, federasyonların ve kulüplerin yeniden tanımlanması gerektiğini belirtti.
Sporla ilgili gelinen noktayı tasvip etmediklerini vurgulayan Mehmet Muharrem Kasapoğlu, şu ifadeleri kullandı:
"Meclis, kendi çalışmalarını gerçekleştiriyor. Sporla ilgili bazı çalışmalar olduğunu takip ediyoruz. Bakanlık olarak spora yeni bir yaklaşım getirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Kulüplerin, sporcuların ve federasyonların yeniden tanımlanması ve yeniden dizayn edilmesi lazım. Gelinen noktada kulüplerle ilgili hem finansal hem de sportif başarı anlamında tıkanıklık var. 60'tan fazla federasyon var. Bakanlık olarak bütçelerinin yüzde 90'ını biz veriyoruz. Maalesef tıkanıklıklar var. Federasyonların yönetimi, dizaynı ve kurgusu noktasında yeni tanımlama çalışmamız var. Gelinen noktayı kimse tasvip etmiyor. Bu tıkanıkları aşma konusunda çalışmamız var."
Kulüpleşme konusunda atılım yapılması gerektiğini aktaran Bakan Kasapoğlu, "Sportif başarının en önemli anahtar faktörlerinden biri kulüpler. Kulüplerin yönetiminin yeniden dizayn edilmesi gerek. Yöneticilerin sorumluluk alanlarının yeniden düşünülmesi, konuşulması gerekiyor. Bununla ilgili çalışmalarımız bir noktaya geldi. Henüz kamuoyu ile paylaşacağımız noktada değil ama sorumlu ve yetkin bir zihniyetle bu sorunları aşma yönünde potansiyeli izliyoruz." diye konuştu.
"Sorumsuz yönetici anlayışına artık 'dur' dememiz lazım"
Gençlik ve Spor Bakanı Kasapoğlu, yapacakları düzenlemeyle harcamalarında, konuşmalarında ve icraatlarında daha sorumlu bir yönetici anlayışı getireceklerini aktardı.
Seyircilerin kaliteli müsabakalar izlemek istediğine değinen Kasapoğlu, "Ortada sarf edilen emek ve harcanan kaynaklar var. İzleyicinin talep ettiği de kaliteli bir seyir. Bu gerçekleşmeyince sporseverler çok haklı. Harcanan gayretler ortada. Başarıyı görmemek hepimizi üzüyor. Kaynakların israf olması başka yanlışlıklara sebebiyet veriyor. Bunları önlemek için yeni bir bakış açısıyla altyapıya önem vermeliyiz." şeklinde görüş belirtti.
Bakan Kasapoğlu, Altınordu Kulübünün çalışmalarını örnek göstererek, şunları kaydetti:
"Altınordu'nun çok güzel bir yönetim sistemi ve işleyişi var. Altyapıya verdiği önem ihraç ettiğimiz futbolculardan belli. Cengiz Ünder ve Çağlar Söyüncü çok güzel örnekler. Bir yabancı futbolcusu yok. Harcadığı kaynaklar diğer kulüplere göre çok daha sınırlı. Ortada başarı var. Altınordu örneğini çoğaltmamız lazım. Devlet olarak bu yaklaşımı benimseyen tüm kulüplere kapımızı açıyoruz. Bunları destekleyeceğiz. Devlet olarak desteğimizi kesmeyeceğiz ama iyi yönetilemeyen kulüplere de maalesef bir şey yapma şansımız yok. Bu yönetim modeli noktasında gereken çalışmaları yapacağız. Yöneticilerin mutlaka sorumlu olması gerekiyor."
Sorumsuz yönetici anlayışına "dur" demeleri gerektiğini anlatan Mehmet Muharrem Kasapoğlu, "Ülke olarak yetenekleri içinde barındıran bir toplumuz. Ülkemizin her yöresinin gençlerinin ayrı bir branşa yeteneği var. Bu yetenekleri keşfettiğimiz zaman milyon liraları dışarı verme lüksünü ve israfını durduracağız. Bu kapsamda yetenek keşfi projemiz ve Altınordu gibi örnekleri çoğaltma çalışmamız çok önemli. Sorumsuz yönetici anlayışına artık 'dur' dememiz lazım. Düzenlemeyle, harcamalarında, konuşmalarında ve icraatlarında daha sorumlu bir yönetici anlayışı getireceğiz." değerlendirmesinde bulundu.
Bakan Kasapoğlu, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.
Almanya ile yarışılan EURO 2024 ev sahipliğinin alınamamasıyla ilgili Kasapoğlu, "Biz 'Verirlerse onlar kazanır.' demiştik, vermediler onlar kaybetti. Yaklaşımımız bu. Statlarımızı herkes biliyor. Organizasyon kalitemiz ortada. Vermeme nedenlerini hepimiz az çok görüyoruz. Şampiyonayı vermeyerek onlar kaybetti. Bundan sonra alıp almamayı biz tercih edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.
Antalya'da düzenlenen Turkish Airlines Open 2018 uluslararası golf turnuvasının Türkiye'nin tanıtımına katkısının büyük olduğunu vurgulayan Bakan Kasapoğlu, "Antalya, gerçekten spor turizmi açısından önemli bir merkez. Yurt içi ve yurt dışından bin 500'e yakın takım devre arası kampı için Antalya'yı tercih ediyor. Turizm sezonunun dışına denk geliyor ama yoğunluğu itibarıyla turizm dönemini aratmıyor. Antalya, ileri derecede spor tesislerine sahip bir şehrimiz. Bakanlığımızın ve otellerimizin ciddi yatırımları, çalışmaları var." diye konuştu.
Bakanlık olarak spor turizmine yönelik bütün bölgelerde imkan ve iş birliklerini artırmaya yönelik hamleler yaptıklarına dikkati çeken Kasapoğlu, "Yeni kurduğumuz Uluslararası Organizasyonlar ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğümüzde Kültür ve Turizm Bakanlığımız ve ülkemizin diğer kurum ve kuruluşlarıyla iş birliği içerisindeyiz. Organizasyonlarımızın çıtasını yükseltme ve spor turizmindeki potansiyelimizi çok daha iyi değerlendirme çerçevesinde güzel projelerimiz, çalışmalarımız var. Yeni dönemin enerjisi ve sinerjisiyle tüm kurumlarımızı birleştirerek çok güzel noktalara ulaştıracağız." ifadelerini kullandı.
"THY Açık'a en fazla desteği veren kurumuz"
Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Gençlik ve Spor Bakanlığının Spor Toto Teşkilat Başkanlığı aracılığıyla Turkish Airlines Open 2018 uluslararası golf turnuvasına önemli destek verdiğini dile getirdi.
Uluslararası organizasyonlar için yapılan tesislerin daha sonra gençler tarafından kullanıldığını belirten Bakan Kasapoğlu, şunları söyledi:
"Organizasyonlar nedeniyle inşa ettiğimiz tesisler, orta ve uzun vadede kalıcı katkılar sağlıyor. THY Açık Golf Turnuvası'na Spor Toto Teşkilat Başkanlığımız aracılığıyla en fazla desteği veren kurumuz. Milyonlarca lira desteğimiz var, dört dörtlük bir organizasyon düzenlendi. Kapanış töreninde de bulundum, katkısı olanlara teşekkür ediyoruz. Ülkemizin tanımı açısından çok önemli bir organizasyon."
Türkiye'nin golfte çok ciddi aşamalar kat ettiğine dikkati çeken Kasapoğlu, "2002 yılında golf antrenörümüz yokken şu an 278 kişi var, 2002'de 9 golf sahamız varken şu an 24 golf sahamız var. Lisanslı sporcu sayımız 78'den şu an 6 bin 200'e geldi. Golf, ülke tanıtımı açısından gerçekten çok önemli. Final müsabakasının 3 milyardan fazla kişiye ulaştığı noktasında elimizde rakam var. Golfte geldiğimiz noktanın ülkemizin 2002'den bugüne geldiği seviyeyi gösterme açısından önemli bir sembol olduğunu düşünüyorum." şeklinde görüş belirtti.
"Organizasyon listesi zenginleşecek"
Türkiye'nin Marmaris'te Dünya Ralli Şampiyonası'nın bir ayağına ev sahipliği yaptığını hatırlatan Kasapoğlu, "Çok güzel bir organizasyon oldu. Önümüzdeki yıl yine Marmaris'te yapacağız. Önümüzdeki yıllarda ülkemizde yapacağımız organizasyonların listesi çok daha zenginleşecek." ifadelerini kullandı.
Tesisler konusunda Türkiye'nin çok iyi bir noktada olduğunun altını çizen Kasapoğlu, şunları kaydetti:
"İstanbul, 2021'de İslam Oyunları'nın ev sahibi olacak. Bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. En güzel şekilde ev sahipliği yapacağız. Bundan önce Azerbaycan düzenlemişti. Dünya Göçebe Oyunları'nı devraldık, 3 ay önce Kırgızistan ev sahipliği yaptı. Bunu da gerçekleştireceğiz. Ülkemiz, ev sahipliği noktasında pek çok ülkeden fersah fersah ilerdedir. Ev sahipliği, misafirperverlik, konukseverlik, bizim genetiğimizde olan bir konu."
Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Bakan Kasapoğlu, "Ampute Milli Takımı'mızı kutluyorum. Onlar bizim gözümüzde şampiyon. Tüm ekibi tebrik ediyorum, kucaklıyorum." dedi.
Engelli branşlara desteklerinin artarak devam edeceğini dile getiren Kasapoğlu, şunları aktardı:
"Engelli branşları destekleme yönünde pozitif gayretler içindeyiz. Bunu fazlasıyla yapacağız. Sportif başarı bugünden yarına olacak bir konu değil. Uzun vadeli bir konu. Altyapı bu işin anahtar kelimesi. Bunları çözdükçe daha fazla mutlu olacağımız başarıları göreceğiz. Engellilerle ilgili tesisleşme ve kulüpleri destekleme noktasında gayretlerimiz var. Engellilere ulaşmaya, ellerinden tutup katkı sağlamaya çalışıyoruz. Engelli olup da sporla uğraşmak isteyen herkese kapımız açık. İmkan sağlamaya, destek olmaya hazırız. Pek çok branşta engelli arkadaşların kulüplerine, federasyonlarına destek verdik. Güzel tesislerimiz, rehabilitasyon merkezlerimiz var. Hem bireysel hem kurumsal çalışmalarımız bundan sonra da devam edecek."
"Yaptığımız stat Diyarbakır'a, gençliğe verdiğimiz önemin göstergesi"
Diyarbakır'a çok önemli yatırımlar yaptıklarını hatırlatan Kasapoğlu, şöyle devam etti:
"Geçen yıl Diyarbakır Stadı'nı açtık. Güzel bir stat oldu. Orayı daha fazla kullanmayı ümit ediyoruz. Sadece maç değil maçtan başka daha fazla nasıl kullanırız diye projelerimiz var. Yaptığımız stat Diyarbakır'a, gençliğe verdiğimiz önemin göstergesi. Hem okul salonları hem sahalar olmak üzere güzel yatırımlar gerçekleştirdik. Spor Toto Teşkilatı aracılığıyla 5 yılda yaptığımız yatırım 60 milyon lira. Kayapınar, Kulp, Silvan, Yenişehir gibi ilçelerde geniş bir yatırım var. Yeterli değilse devam edeceğiz."
Bakan Kasapoğlu, Ankara'da üç takımın aynı stadı kullanmasıyla ilgili, "Eryaman Stadı'nı Ankara Büyükşehir Belediyesi tamamlıyor. Ankara'ya stat yapmamak için hiçbir sebep yok. Önce o stadın (19 Mayıs Stadı) yıkılması gerekiyor. Yıkımı tamamlandıktan sonra süreci takip edeceğiz." ifadelerini kullandı.
"Uyuşturucuyu yenme noktasında sporun güzel yönünü ve gücünü kullanacağız"
Gençlerin spor sayesinde terör ve diğer tehditlerden uzak kalacağını söyleyen Kasapoğlu, "Spor Toto başkanıyken bir projeye çok inanmıştım. Tunceli'de o projede yetişen kanocuları izledim. Onları gördükçe heyecanlandım, duygulandım. Bu işleri aşama aşama örerek istenen noktaya geleceğiz ve gençlerimizi koruyacağız. Spor kötülükleri, bağımlılıkları, terörü yenme aracı. Uyuşturucu terörün silahsızı. Uyuşturucuyu yenme noktasında sporun güzel yönünü ve gücünü kullanacağız." şeklinde konuştu.
Kredi ve Yurtlar Kurumunda kalan gençlerin interneti faydalı amaçlar için kullanması gerektiğini hatırlatan Kasapoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yurtlarda kalan gençlerimizin akademik yönünün güçlü olmasını istiyoruz. İnternetin sohbet amaçlı kullanımından ziyade akademik çalışmada kendilerine yardımcı olmasını istiyoruz. Biz okuyan bir gençlik istiyoruz. Okusun, kendini geliştirsin. Artık dünya daha fazla rekabetçi. Donanımlı olmak lazım. Gençlerimiz dil öğrensinler, sanata, spora yönelsinler. İnternet bağımlılığı diye bir sorun var. Sanal bağımlılık 2-3 yaşından itibaren başlıyor. Bununla mücadele etmek için çalışmamız gerekiyor. Elazığ'daki yurt ziyaretlerinde 'Arkadaşlarla internetiniz var ama bu bağımlılık haline gelmesin' diye konuştuk."
"Yurtlarımızın aynı standartta olmasına gayret gösteriyoruz"
Kredi Yurtlar Kurumunun standartlarının üst seviyeye yükseldiğine değinen Bakan Kasapoğlu, şunları kaydetti:
"Yurtlarımızın aynı standartta olmasına gayret gösteriyoruz. Bazı yurtlarımız belki 10 yıl önce inşa edilmiş ama revize çalışmalarımız söz konusu. Bazı yurtlarımıza sportif alanlar, bazılarına sosyal alanlar, kütüphaneler inşa ediyoruz. Yurt rakamlarımız gerçekten inanılmaz boyutta. 2002 ile 2018'i kıyasladığınızda kapasite 182 binden yaklaşık 700 binli rakamlara geldi. Bu bir devrim, bunda Cumhurbaşkanımızın büyük destekleri var. Cumhurbaşkanımız yurtların kapasitesini çok önemsedi. Ranza sistemine karşı çıktı, odalar maksimum 3 kişilik ve bazalı olacak dedi. Bu standardı hemen hemen bütün yurtlarda yakaladık. 30'a yakın yemek çeşidi var, açık büfe sistemiyle hizmet gösteriyorlar. Sahura önemli misafirleri oluyor. Ayrıca yüksek lisans yapanlara verdiğimiz kredi bin lira, doktora yapanlara bin 500 lira. Yurtlardaki gençlere sadece barınma değil sosyal olanaklar da sağlamak istiyoruz, bunları daha da zenginleştireceğiz."
Kasapoğlu, yasa dışı bahisle ilgili ciddi rakamların söz konusu olduğunu belirtti.
Yasa dışı bahis konusunda hassas olduklarını aktaran Bakan Kasapoğlu, "Yasa dışı bahisteki kaynakların gittiği yerler, maalesef iyi yerler değil. Teröre, uyuşturucuya gidiyor. Bunu önlemeye yönelik ciddi çalışmalar yaptık. Bahis oranlarını yeniden düzenledik. 2019 mart ayı itibarıyla yeni bahis oranlarıyla devam edeceğiz. Tabii biz yasa dışı bahisi teşvik eden bir mantıkla hareket etmiyoruz. Bizim için önemli olan emektir, alın teridir ama bahis oynayanlara da bu alternatifi piyasa şartlarında sunacağız." diye konuştu.
Devletin diğer kurumlarının da konuyu ciddi şekilde sahiplendiğini dile getiren Mehmet Muharrem Kasapoğlu, şöyle devam etti:
"Yasa dışı bahis oynatanlara yönelik ciddi yaptırımlar olacak. İçişleri Bakanımıza ben buradan teşekkür etmek istiyorum. Hem siber noktada hem de fiziki alanlarda çok güzel takipler gerçekleştiriyorlar. Amacımız, ülkemizin kaynaklarının yabancı yerlere gitmemesi. Yasa dışı bahisin bir kanunu, kuralı yok. Biz 18 yaşın altındaki hiçbir gencimizin bahis oynamasına müsaade etmiyoruz. Eğer oynatan bayi varsa tespit ettiğimizde istisnasız direkt kapatıyoruz ama yasa dışı oynatanlarda sınır yok, her yaşa oynatıyorlar. Bu alanı boş bırakmamak lazım. Yeni düzenlemeleri harekete geçirdik. Türkiye'de tek yasal bahis oyunu iddaa. Onun haricindekilerin hepsi yasa dışıdır. iddaa ihalesini de kasım ayında yenileyeceğiz. Yasa dışı bahisle mücadeleyi önemsiyorum."
Bakan Kasapoğlu, geride kalan hafta İstanbul'daki Bebek Parkı'nda katıldığı Türkiye Kaykay Federasyonunun #SokaktanOlimpiyata projesi kapsamındaki organizasyonunun ardından bir sokak hayvanıyla alakalı attığı "Çünkü mekanın sahibi" twitine ilişkin soruyu ise şu şekilde cevapladı:
"Hülya Koçyiğit bizi davet etti. Kaykay Federasyonu, yeni kurulan bir federasyon. Bebek Parkı'nda bir etkinlik düzenledi. Biz de davetli olarak gittiğimizde bir köpek orada uyuyordu. Arkadaşlara 'Dokunmayın, biz burada misafiriz, o parkın gerçek sahibi.' dedim. Böyle güzel bir fotoğrafı yakalamışlar. Rahatını bozmak istemedik. Biz hayvanlarımıza şefkatle yaklaşmayı esas alan bir kültürden geliyoruz. Medeniyetimizde hayvanlar için çok özel şeyler söz konusu."