"Genel kurulun sağlıklı yürütülmesi açısından sorumluluğum var"
Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Erol Yarar, Spor Genel Müdürlüğü Tahkim Kurulu'nun seçimli genel kurulu durdurduğunu belirterek, "Ben mevcut federasyon başkanıyım. Genel kurulun sağlıklı yürütülmesi açısından sorumluluğum var." dedi.
Yarar, Tahkim Kurulu tarafından durdurulan seçimli genel kurul süreciyle ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulundu. Tahkim Kurulu'nun süreç içinde belirli bir yönüyle yenileme kararı verdiğini vurgulayan Yarar, "Delegasyon yapılanmasında o dönem görevli arkadaşlarımızın maalesef birçok konudaki uygulamalarının usulsüz olduğunu tespit ettik. Bunların giderilmesi lazım. Sağlıklı bir delege yapısına kavuşmadan seçime gidersek, hak etmeyenlerin oy atma hakkı olur. Öncelikle adaletin tescili açısından bu süre içinde bunu çözmemiz gerekiyor." ifadelerini kullandı.
Sonraki süreçte ortaya çıkacak başkan adaylarının tespitinin yapılması ve seçime bu şekilde gidilmesi gerektiğinin altını çizen Yarar, "Seçim kaçınılmaz bir olgu ama asıl olan sağlıklı bir seçim yapılmasıdır. Tahkim Kurulu'nun verdiği karar da sağlıklı delege yapısının oluşmasına yönelik. Tahkim Kurulu 'genel kurul en kısa zamanda yapılmalı' diyor. Tahkim Kurulu ile diyalog içinde olacağız. Onlar çalışmaları uygun gördüğü sürece ek zaman verebiliyor. Seçim takviminin ilanından sonra en kısa zaman 46 gün. Yani bugün yapmaya karar versek, 46 gün geçmek zorunda. Genel kurul ön hazırlıkları da belli bir zaman alacaktır." diye konuştu.
"Yasal süreç başlattık"
Yarar, yaşanan süreçte bazı belgelerin bilgisayarlardan silindiğini tespit ettiklerini, bununla ilgili de yasal süreç başlattıklarını söyledi. Hak etmeyen kulüplere delegeler yazıldığını tespit ettiklerini dile getiren Yarar, "Bunları Tahkim Kurulu ile paylaşacağız. Şu an adaylık süreci sıfırlandı. Netice itibariyle mevcut delegeler içinde hak etmeyenler elenecek demektir. En az 45 kişinin imzasını almış insanlar aday olacak." değerlendirmesini yaptı.
Adaylarla ilgili bir sıkıntısı bulunmadığını belirten Yarar, şöyle devam etti: "Başkan adaylığını açıklayan Fatih Kıyıcı'nın öğretim görevlisi olduğu üniversiteden istifa etmediği sürece aday olmaması lazım. Bu hukuki bir mütalaadır, bunun arkasındayız. Çünkü federasyon yapısının başkana yüklediği sorumluluklar var. Ülkeyi temsil, federasyon faaliyetlerinde imza atabilme ve para harcama gibi yetkileri, bu tür sorumlulukları var. Federasyon başkanlık sistemidir. Federasyonlar, dernekler gibi değil. Derneklerde yönetim kurulu seçilir, yönetimin içinden birisi başkan seçilir. Federasyonlarda önce başkan seçiliyor, sonra başkan yönetimini belirliyor."
Başkan veya aday olunması halinde kişilerin görevlerinden istifa etmesi gerektiğini vurgulayan Yarar, "Eğer siz bir üniversitede tam zamanlı görevliyseniz, rektörden izin almadan Ankara'ya bile gidemezsiniz. Peki rektör izin vermezse ne olacak? Eğer seçilirseniz, hiçbir bağınız olmaması ve gelirinizi kendiniz elde edebilecek konumda olmanız gerekiyor. Fatih Kıyıcı'nın adaylığının kabul edilmemesinin en geçerli sebebi budur. Bu bir kamu görevidir, bu görevi üniversitenin imzasına bağlı olarak ifa edemezsiniz. Ya izin verilmezse, o zaman siz bağımlı oluyorsunuz. Halbuki federasyon bağımsızdır. Bu, isimler üzerinden yapılan bir tartışma değildir, ben dahil herkes için geçerlidir."diye konuştu.
İki üniversiteden görüş
Yarar, konuyla ilgili İstanbul Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi'nden hukukçulara danıştıklarını belirtti. Akademisyenlerin görüşlerinin kendileri için değerli olduğunu vurgulayan Erol Yarar, şunları kaydetti: "Bize '7-8 federasyonun başkanı öğretim görevlisi' dediler. Bazı işlemler şikayete bağlı işlemlerdir. Şikayet edildiği takdirde konuyla ilgili yorum istenir. Diğerleriyle ilgili kimse şikayette bulunmamış ama ben bulundum. Yanlış örnek emsal olamaz. Bir federasyonun tüzüğünden bahsetmiyoruz, biz bir kanunu yorumluyoruz. Bizim kanunu mütalaamız, Türkiye'nin federasyon yapısında çığır açacak. Belki insanlar şaşırıyor ama hiç düşünmedikleri bir konuyu düşündürüyoruz. Bizim işimiz zaten düşündürmek."