Göz damlası orucu bozar mı?
Diyanet'e göre göz damlası orucu bozar mı? Göz damlası hangi durumlarda oruç bozmaz, hangi durumlarda bozar? Göz damlasının hükmü nedir?
Göz damlası orucu bozar mı?
Alimler, göz damlası gibi az miktarda kullanılan; mililitre ile ölçülen bir şeyin orucu bozmayacağını düşünüyor. Bazı alimler ise, göz damlasının kokusunun olmadığı için orucu da bozamayacağını savunuyor. Ancak, göz damlasına dair genel görüş, orucu bozmayacağına dair olandır.
Diyanet - Göz damlası orucu bozar mı?
Göz damlasına dair Diyanet'in hükmü şu şekilde; "Konunun uzmanlarından alınan bilgilere göre, göze damlatılan ilaç, miktar olarak çok az (1 mililitrenin 1/20’si olan 50 mikrolitre) olup bunun bir kısmı gözün kırpılmasıyla dışarıya atılmakta, bir kısmı gözde, göz ile burun boşluğunu birleştiren kanallarda ve mukozasında mesâmat (gözenekler) yolu ile emilerek vücuda alınmaktadır. Kaldı ki bu işlem yeme içme yani gıdalanma anlamı da taşımamaktadır. Dolayısıyla göz damlası orucu bozmaz. (DİYK 22. 09. 2005 tarihli karar; bkz. Kâsânî, Bedâî’, II, 98)."
Göz damlası neden oruç bozmaz?
Mililitre hesabıyla ölçülen göz damlası, göze ilk bırakıldığı andan itibaren kirpiklerle dışarı savrulur. Gözden aşağı inip burun mukozası yoluyla vücuda karışan göz damlası, yiyecek olarak görülmediği ve nefsi bir şey olarak hesaba katılmadığı için orucu bozmayacağı düşünülür.