'Hala bitmeyen hayallerim var'
Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Türkiye'nin büyümesi ve gelişmesi için sporda olduğu gibi teknolojide de gençlere her zaman yatırım yapacaklarını söyledi.
Bak, Türkiye İhracatçılar Meclisinin (TİM) Ekonomi Bakanlığı'nın koordinasyonunda düzenlediği 6. Türkiye İnovasyon ve Girişimcilik Haftası'nın üçüncü gününde yaptığı konuşmada, etkinlik öncesinde gerçekleştirdiği gezide inovasyon ürünlerini görme fırsatı bulduğunu ve ortaya konulan çalışmalardan dolayı geleceğe daha umutlu baktıklarını dile getirdi.
Çalışmalarından dolayı gençlerle gurur duyduğunu belirten Bak, "Tabii bu noktada gençlik yıllarıma döndüm. İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Fakültesi'nde okurken, hatta daha öncesi Kabataş Erkek Lisesi'nde okurken, böylesine kapsamlı organizasyonlar yoktu. Fuarlara giderdik. Hep şunu hayal ederdim, 'bir gün ben de böyle bir firmada üst düzey yönetici olabilecek miyim, veya böyle bir firmanın sahibi olabilecek miyim'. Üniversitede okurken hep robot yapmak isterdim. Yaklaşık 280 gençlik merkezimiz var. Gençlik merkezlerimizde inovasyon kulüplerimiz, kodlama atölyelerimiz, 2023 projesi kapsamında çalışmalar yapan gençlerimiz var. Buraya gelince çok daha farklı, geniş şirketlerimizin gençlere yaptığı çalışmaları gördük." dedi.
Bakanlık olarak spor alanında çalışmalar yaptıklarını kaydeden Osman Aşkın Bak, "Türkiye'nin geleceğe sağlam adımlarla girebilmesi için bu gençliğin inovasyonla, inovasyon kültürüyle, girişimcilik kültürüyle yoğrulması gerekiyor. Ben üniversitede de yaklaşık 11 yıl akademisyen olarak çalıştım. Bu süreçte o kadar çok şeyi gençlerimizde gördük ki inanılmaz noktalara geldiler. ASELSAN'ın yaptığı ürünler, savunma sanayindeki ürünler, diğer firmaların yaptığı ürünler. Tabii bunlar yeterli değil, daha fazlasını yapmak zorundayız." diye konuştu.
Video - "Gençlerimize çok büyük görev düşüyor"
Katılımcılara tavsiyelerde bulunan Bakan Bak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Gençlerimize çok büyük görev düşüyor. Hep bir hayaliniz olmalı. Benim de hala bitmeyen hayallerim var. Öncelikle güçlü bir hayaliniz olacak. Öncelikle bunun için prensip gerekiyor. İşinizi asla ertelemeyin. Üşenme. En önemlisi vazgeçmeyin. Hayallerinizden asla vazgeçmeyin. Güneş enerjisiyle çalışan, hidrojenle çalışan, benzinle en uzun mesafeye giden araçlar var. Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak bu tip projelere destek vereceğiz, vermeye devam edeceğiz. TİM, bu etkinliğin altıncısını yaptı. Çıtayı biraz daha yükseltelim. Yedincisini biz gençlerimizle, bu noktada inovatif fikirlerinden dolayı, ortaya koyacakları çabalardan dolayı onlarla çıtayı yükseltelim. Teşvik verelim. Biz varız. 2018 bütçemizde gençlerimiz için, teknoloji için inovasyon için ve girişimcilik için ciddi yatırımlar yapacağız."
Gençlerin sadece sporda değil teknolojide de şampiyon olması gerektiğini vurgulayan Bak, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi'ye seslenerek, "Sayın Başkanım beraber çalışalım. Bu gençlere her şeye değer. Sadece sporda değil, teknolojide de şampiyon olmalılar. Sporda Avrupa, dünya ve olimpiyat şampiyonları lazım. Genç nüfusuz. Çalışacağız, inşallah ülkemizin bayrağını spor alanında zirveye çıkaracağız. Olimpiyat şampiyonlarımız var ama biz yine inovasyonda, bilimde, teknolojide olimpiyat şampiyonları yetiştireceğiz. Bunun için de Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak emrinizdeyiz. Beraber çalışmaya hazırız." ifadelerini kullandı.
Mühendislik kariyerindeki anılarını paylaşan Bakan Bak, şunları kaydetti:
"Üniversitede hep bunları hayal ettim. Çocuklarımız, gençlerimiz projeler yapalım. Biz daha zekiyiz. Ben yurt dışında okurken çalıştığım yerde 3 mühendis toplandık. Bir noktanın bir noktaya taşınmasıyla ilgili bir hesap var. Biri İskoçdu, birisi Japondu, birisi de İngilizdi. O noktayı ben taşıdım, hesabı ben yaptım. Onlar yapamadılar. Sonra şantiyede 'bu bölümün sorumlusu sen ol' dediler. Hesabı da bana verdiler. Türk mühendis olarak benimle çalışan mühendislerden daha iyiydim. Öz güveniniz olmalı. 'Ben yaparım, başarırım' işte gençlerimize bu yakışır. Yeni ürünler ortaya koymamız lazım. Yeni inşaatlar yapmamız lazım. İşte ülkemizi kalkındıracak adımlar böyle atmalıyız. Tahtakale'de yetiştim. Girişimcilik ruhu da var. Üniversite sadece teorik bilgiler değil. Bir de sokağın dili var. Tahtakale'yi de bilmek lazım."
İnsanın en önemli sermayesinin sağlık olduğunu anlatan Osman Aşkın Bak, "Sağlımız için de spor yapacağız. Spor düşünce alanınızı, ekranınızı da açar. Adrenalin artışı sağlar. Genç nüfusa sahip ülke olarak gençlerimize güveniyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız gençlerimize şunu söylüyor: öz güveniniz olmalı. 'Ben yaparım, bu ülke başarır, biz başarırız' demenizi nasihat ediyor. Yarın onu da dinleyeceksiniz. Ben biraz şanslıydım. Doğma büyüme Kasımpaşalıyım. Beni yurt dışına gönderen, okutan Sayın Cumhurbaşkanımız. Kendisinin, arkadaşlarının verdiği bursla okudum. Bilimde, sanayide, teknolojide, inovasyonda şampiyonlar yetiştireceğiz. Bilim adamları yetiştireceğiz. Aynı zamanda sporda başarılı gençler yetiştireceğiz."
Konuşması öncesi salon dışında gençlerle konuştuğunu ve hangi mesleği yapmak istediği yönünde sohbet ettiğine dikkati çeken Bak, sözlerini şöyle tamamladı:
"Onlarla kontak kuracağız. Onlarla robot yapacağız. Girişimcilik bizim milletimizin genlerinde var. Pratik zekasında var. Sanayiyle kapıları zorlayın. Esas stajı tamirhanelerde yaptım. 13-14 yaşındayken motor söküp takıyordum. Sizler de fabrikaların kapılarını zorlayın, atölyelerin kapılarını zorlayın. Asla vazgeçmeyin. Bizlerin kapılarını zorlayın. Bizleri kendinize doğru koşmak için çağırın. Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak sadece spor alanında değil, teknoloji alanlarında da, üniversitelerin inovasyon kulüplerinde de gençlerin olduğu her yerde, her yarışmada, her teknolojik girişimde sizlerle beraber olmalıyız. 2018'de birlikte büyük ve güzel projeler yapacağız. Her zaman yanınızda olacağız, fikirlerinize açığız, gençlerimize güveniyoruz. Gelişen, büyüyen, güçlü Türkiye istiyoruz."