Halı sahada keşfedildi önce Kanarya, şimdi Kartal oldu
Beşiktaş'ın yeni transferi Mert Günok, bir halı saha maçında Aziz Yılmaz tarafından tesadüfen keşfedilip Fenerbahçe'ye götürüldü.
Volkan Demirel'in arkasında kalınca Bursaspor'a gitti
2009-10 sezonunda bir Ziraat Türkiye Kupası maçıyla ilk kez Fenerbahçe formasıyla boy gösterdi. Önünde Volkan Demirel gibi banko bir kaleci vardı. Tam 6 sezon bekledi. Ancak bu kadar uzun serede ancak 51 maçta forma giyebildi. 2015-2016 sezonunda oynamak adına efsanesi olmayı hayal ettiği Fenerbahçe'de ayrıldı ve Bursaspor'a imza attı.
Yine bir Volkan'ın arkasında şans bekledi
İlk sezonda 23 maçta sahne aldı. Ertesi sezonsa sadece kupada 7 maçta şans buldu. Buna rağmen onun kumaşına inanan Medipol Başakşehir, transfer etti. 2017-18 sezonunda kendisi gibi eski bir Fenerbahçeli olan milli kaleci Volkan Babacan'ın arkasında bekledi ve sadece 8 maçta şans buldu.
Başakşehir'de zirveye çıktı
Ertesi sezonsa formayı kaptı ve 36 maçta sahaya çıktı. 2019-20'deyse zirvedeydi: Tam 45 maçta kalede Mert Günok vardı. Geçen sezon yaşadığı sakatlıklar ve Covid 19 nedeniyle takımdan ayrı düştü bir ara. Buna karşın sezonu yine 35 maçla tamamladı. Toplam 22 kez A Milli Takım forması giyen ve son olarak Euro 2020 kadrosunda yer alan ancak yedek kalan Mert Günok, bu sezon kariyerinde siyah beyaz bir sayfa açtı.
Babası da bir kaleciydi
1 Mart 1989'da dünyaya gelen Mert Günok'un babası Mahir Günok da bir kaleciydi. Trabzonspor ve İstanbulspor'da yer almış bir babanın oğlu: "7-8 yaşlarındayken babam Kocaelispor'da antrenördü. Babamla birlikte ben de tesislere giderdim. O dönem Kocaelispor'un minik takımıyla 1-2 maça çıktığımı hatırlıyorum, sadece o kadar. Futbola asıl başlamam ise 9 yaşında Fenerbahçe'nin altyapısına girmemle oldu. Daha önce amatörce basketbol oynuyordum ama kader yönümü futbola doğru çizdi. Ancak ne futbolu ne de kaleciliği seçmemde babamın herhangi bir zorlaması vardı."
Basketbol da oynadı
Evet, okulda ve Fenerbahçe altyapısındayken de basketbol oynamaya devam ediyor: "Basketbolu o zamanlar sporun içinde olmak adına yaptım. En gözde sporlardan birisi futbol, diğeri basketbol sonuçta. Basketbolu profesyonel olarak oynamadım. Ama 14 yaşına kadar okul takımında mücadele ettim. Fenerbahçe altyapısında da futbolla basketbolu beraber götürdüm."
Aziz Yılmaz halı sahada tesadüfen keşfetti
Mert Günok, bir tesadüf sonucu keşfedilip Fenerbahçe'ye gidiyor. Onu keşfeden kişiyse sarı lacivertlilerin ünlü kongre üyelerinden Aziz Yılmaz oluyor. Günok, o günü şöyle anlatıyor: "O dönemde arkadaşlarımla hem futbol hem de basketbol oynuyordum. Bir gün Göztepe'deki bir halı sahada maç yapıyorduk. O zamanlar Fenerbahçe 2000 Derneği'nin başında da Şevket Yılmaz vardı. Kendisi o gün tesadüfen halı sahanın yanındaki araç yıkama istasyonuna arabasını yıkatmaya gelmiş. Arabasının yıkanmasını beklerken de bizim halı saha maçımızı izlemiş ve beni beğenmiş. Maçtan sonra benimle konuşup, 'Gel seni Fenerbahçe'ye götüreyim' şeklinde bir teklif yaptı. Ben de hemen teklifini kabul edip, Fenerbahçe altyapısındaki spor okuluna gitmeye başladım. Yaklaşık 1 hafta sonra da bana lisans çıkarttılar ve böylelikle minik takımla antrenmanlara çıkma şansı yakaladım."
İdolü Van der Sar
Üst düzey kalecilerin yakından takip etse de idol olarak kendisine Hollandalı Van der Sar'ı seçer: "En çok da Hollandalı Edwin Van der Sar'ı beğendiğim için gerek taktik gerekse teknik bakımdan kendisini yakın takibe aldım. Onun maçlarda nasıl davrandığını, yazılarını, röportajlarını çok yakından inceledim. Yani sadece sahada değil, saha dışında da nasıl biri olduğuna dikkatle baktım. Bu yüzden gelişme dönemimde bir idolüm varsa, onun Van Der Sar olduğunu söyleyebilirim."
Kalecinin bir duruşu olmalı
Mert Günok, içe kapanık biri olmadığını belirtirken, sahada arkadaşlarına sırtını dönmeyen tek oyuncunun kaleci olduğunu söylüyor. Günok, 'topu kurtar da nasıl kurtar' anlayışında olmadığını belirterek, kaleciliğe bakışını şöyle anlatıyor: "Birçok kez söyledim ama anahtar kelime çalışmak. Her topa atlamak zorundasınız. Her topun çıkartılması gerekiyor. Ne kadar yorgun da olsanız o kaledeyseniz o topu tutacaksınız. Bir futbolcu gibi, 'Ben yoruldum. Şu deparı atmayayım, geride bekleyeyim' diyemiyorsunuz. Havadan geliyorsa havadan, yerden geliyorsa yerden topu tutmak zorundasınız. Bazı hocalar, 'Topu kurtar da nasıl kurtarırsan kurtar' der. Ben buna katılmıyorum. Sonuçta kalecinin bir duruşu, tekniği olmalı. Saha içerisinde duruşunuzla herkese güven vermelisiniz. Kişinin aurasıyla ilgili bir konu tabiî ki biraz da bu… Kişi kendini belli eder. Ben kalecileri izlerken sahadaki duruşuna; oyuncu arkadaşını uyarmasına çok dikkat ediyorum. Olumlu şeyleri de almaya çalışıyorum."
Kocaman: "Yolu açık olsun..."
Mert Günok'un Fenerbahçe ve Başakşehir dönemlerinden antrenörü Aykut Kocaman, bugünkü Alanyaspor maçından önce transfere dair: "Durum Mert Günok'un ayrılmasını gerektirdi. İyi insan, iyi kaleci, Beşiktaş'a hayırlı olsun, yolu açık olsun" dedi.