Harcama Limitleri'nin fikir babasıydı! Bırakıyor...
Türkiye'de futbol takımlarının ekonomik anlamda güçlenmesi için çalışmalar yapan ve Harcama Limitleri'nin fikir babası Hüseyin Aydın, Bankalar Birliği ve Ziraat Genel Müdürlüğü görevinden ayrılmaya hazırlanıyor. İşte detaylar...
2 yıl önce hayata geçen proje: Harcama Limitleri
Yaklaşık 2 yıl önce hayata geçen ve Türk futbolunda da uygulanmaya başlanan Harcama Limitleri'nin öncü ismi Aydın, Türk futbolunun ekonomik anlamda güçlenmesi için birçok çalışmaya imza atmıştı. Aydın'ın görevini yeni Türkiye Bankalar Birliği Başkanı'na devretmesi planlanıyor. Bilindiği üzere Hüseyin Aydın, 15 Temmuz 2011 tarihinden itibaren Ziraat Bankası'nda görev alıyordu. Aydın'ın yerine gelecek isim konusunda ise açıklama yapılmadı. Kararın bugün resmileşmesi bekleniyor.
Tepki çeken Fenerbahçe sözleri
Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın'ın, 'İnşallah Fenerbahçe'yi küme düşüreceğiz' şeklindeki sözleri sarı-lacivertlilerin tepkisini çekmişti. Ancak; daha sonra banka tarafından yapılan açıklamada, Hüseyin Aydın'ın ifadelerinin, 'Dost ortamında yapılan bir şaka' olduğu ifade edilmişti.
Tepkilerin ardından bir açıklama yapan Ziraat Bankası, "Genel müdürümüzün güzide bir futbol takımımızla ilgili dost ortamında tamamen bir şakadan ibaret cümlesinin dün akşamdan itibaren amacından saptırılarak bazı kesimlerce kullanıldığı görülmektedir.Hem genel müdürümüzün hem de bankamızın Türk futboluna ve takımlarımıza verdiği değer, duyduğu saygı tartışma konusu yapılamaz" "açıklamasını yaptı.
Yakın zamanda Türk futbolu için neler söyledi?
Hüseyin Aydın yakın zamanda yaptığı açıklamada Türk futboluyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:
“Bankalar Birliği şapkası altında bunu örgütlüyoruz. İçeride özel bankalar da, kamu bankaları da var. Bir önceki yaptığımızda nakit akışı ile verdiğimiz vade çok uyumlu değildi. Biraz o bedene giydirdiğimiz gömlek, o bedene uymamıştı. Şimdi vade yönü ile esnedik. Pandemi ile birlikte yayın gelirlerinde, seyirci hasılatında ve sponsorluk gelirlerinde bir gerileme oldu. Bunu da dikkate aldık ve gruplarda ciddi iletişimde olduk. Kabaca söylemek gerekirse, tamamen mutabakatlar sağlanmış durumda. Bir gelir tanımı yaptık. O gelirler bu kredilendirme yapan bankalara gelecek kulüplere gelmeyecek. Bu gelen gelirlerin yüzde 50'si kulüplere gidecek, yüzde 50'sini de biz kredi borçlarına mahsup edeceğiz. Dolasıyla gelirleri artınca harcama gelirleri artacak, gelirlerini artıramazlarsa pastayı bölüşeceğiz.
KULÜPLERİN HARCAMA LİMİTLERİ NE KADAR? HABERİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ...
Pastanın biri bizim faiz artı ana paramız olacak, pastanın biri onların futbol ailesinin geçimini temin edecek. Burada futbolla ilgili kulüplerin diğer faaliyetlerini ayrıştırdık. Dolayısıyla yeni bir sayfa açıyoruz. Burada da ödemesiz bir dönem var. Toplam süre belli bir yere kadar geliyor. 10 yılı geçmiyor. Genel bir mutabakatımız var. Kontrol elimizde ama tamamen mali kontrol. Kulüpleri asla biz yönetmiyoruz. Bugün ortalama yarışmacı takımlar 40-50 milyonluk takımlar kuruyorlar. Artık o miktarlarda takımlar kurmak çok zor olacak, gelirler böyle kalırsa. Daha mütevazı takımları kurmak zorunda kalacaklar. Harcama limiti, spor yasası ve kredilendirme süreci bir disiplin sağlıyor.”