Hırvatistan Milli Takımı, Faşist Müzik Grubu Thompson İle Motive Oldu
2022 Dünya Kupası'nda Arjantin ile yarı final mücadelesi yapan Hırvatistanlı futbolcular, Neo-Nazi grup Thompson'un şarkılarıyla motive oldu. İşte detaylar.
Savaş suçlularını öven grubun şarkısı
Thompson grubunun şarkıları, Yugoslavya'nın dağılma sürecinde Hırvatlar'ın 1992'de kurduğu ama 1996'da dağılan Herceg Bosnia'nın insanlığa karşı işlenmiş suçlardan ötürü hüküm giymiş üst düzey yöneticilerine atıflar içeriyor. Hırvat futbolcuların neo-faşist şarkıcının şarkılarını koro halinde söylemesine dair görüntüler sosyal medyada anti-faşist tutuma sahip kişilerce tepkiyle karşılandı.
Toplama kampları, tecavüz, işkence
Videoyu ilk paylaşan sosyal medya hesaplarından BiHFootball, "Thompson'un şarkısında atıfta bulunulan Herceg Bosnia, Boşnak halkı için şunları simgeler: Toplama kampları, tecavüzler, işkence, köle çalıştırma, zulüm ve cinayetler..." BiHFootball, Hırvatistan Futbol Federasyonu'na da çağrıda bulunarak, "Bu çok üzücü" dedi.
For Bosniaks, Herceg-Bosna (the term used in song) symbolizes: concentration camps, rapes, torture, slave labour, persecution, killings…
— BiHFootball (@BiHFootball) December 12, 2022
This is so sad @HNS_CFF pic.twitter.com/esElnElONN
Bu çürüme, bu cesaret kırıcı, çirkin
"Açlık ve Öfke: Balkanlarda Demokrasi" krizi isimli kitabın yazarı siyaset bilimci Jasmin Mujanovic, Hırvat futbolcuların videosunu paylaşıp, bu durumun çağdışı bir çürüme olduğunu söyledi. Hırvat Milli Takımı'nın Katar'daki başarısının Bosna Hersek'te her kesim tarafından destek gördüğünü hatırlatan Mujanovic, "Bu ise, çağdaş Hırvat toplumunda etno-sekter çürümenin ne kadar derin olduğunu gösteren cesaret kırıcı bir hatırlatma. Çirkin, çirkin sahneler" dedi.
Thompson'u Neo-Nazi Marko Perkovic kurdu
Thompson grubunu Hırvat faşist şarkıcı Marko Perkovic kurdu. Thompson adı da aynı ismi taşıyan silahtan geliyor. Perkovic, birçok klibinde askeri kıyafetler giyip silahla görüntü verdi. Şarkılarında Boşnak ve Sırplar'a karşı ırkçı söylemleri eksik olmayan 57 yaşındaki Perkovic, Neo-Nazi olarak tanımlanıyor. Perkovic, Ustaşa olarak bilinen Hırvat faşist müfrezelerinin üyesi olmakla da itham ediliyor.
Yugoslavya parçalandı trajediler doğdu
Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin yıkılmasından sonra sosyalist bloğun kendisini bağlantısızlar olarak tanımlayan en önemli ülkelerinden olan Yugoslavya da iç savaşa sürüklendi. Tito önderliğinde kurulan ve farklı toplumların kendi kimliklerini koruyarak, sanattan spora kadar bir arada yaşamanın ve mücadele etmenin en güzel projesi olarak gösterilen Yugoslavya'nın dağılış süreci büyük trajedilere sahne oldu.
Bosna'daki büyük utanç: Srebrenisa katliamı
Dağılmayla sonuçlanan savaşta en büyük acıları uğradıkları soykırımla Boşnaklar yaşadı. Bosna Hersek'in özellikle Müslaman nüfusu hem Sırplar'ın hem Hırvatlar'ın kıyımına uğradı. 1992'den 1995'e kadar süren savaşta 100 binden fazla insan öldürüldü. Savaş nedeniyle 2 milyonu aşkın insan da ana yurdundan göç etmek zorunda kaldı. Savaşın en kanlı sayfasıysa kuşkusuz Srebrenitsa katliamı oldu. 11-12 Temmuz 1995'te Sırp askerlerinin gerçekleştirdiği katliamda 8 bin 373 sivil öldürüldü.
Luka Modric de bir savaş mağduru
Hırvat Milli Takımı, Katar'da faşist bir grubun Boşnaklar'ın acısını deşen şarkılarını söylemesi başka bir yanıyla da trajik. Çünkü Hırvatlar'ın halihazırdaki kaptanı Luka Modric de bir savaş mağduru. Ballon d'Or sahibi 37 yaşındaki yıldız futbolcu savaş nedeniyle küçük yaşta mülteci oldu. Sırplar dedesini öldürdüğü için hayatını Zadar'daki mülteci kampında geçirdi ve futbola da burada başladı. Modric'in kaptanlığını yaptığı takımın faşist şarkılar söylemesi en hafif tabirle çok büyük talihsizlik.