Sürat Pateninde İlk Madalyayı Kazandıran Furkan Akar'ın Kader Adamı
Ağabeyinin teşvikiyle hobi olarak sürat patenine başlayan Furkan Akar, Olimpiyat altıncılığından sonra bu branşta Türkiye'ye madalya kazandıran ilk sporcu olarak tarih yazdı.İşte Furkan Akar'ın öyküsü.
Ağabeyi Burak Akar kaderini değiştirdi
Uluslararası arenada Türkiye adına yarışan ilk sürat sporcusu olan Furkan Akar'ın bu spora başlamasının öyküsü de dikkat çekici. 19 yaşındaki Erzurumlu sporcu, sürat patenine tesadüfen adım atıyor. Bu tesadüfün mimarı da ağabeyi Burak Akar oluyor. Furkan Akar, sürat patenine girişini şöyle anlatıyor:
"Bu spora ağabeyim hobi olarak başlamıştı. Ama yetenekli olduğu görülünce daha da ilerledi. Sonra beni de 'Gel beni izle' diyerek davet etti."
Furkan da hobi olarak buza çıktı
Ağabeyi Burak Akar'ı izledikten sonra sürat patenine girme kararı aldığını söyleyen Akar, "Ağabeyimle konuştum ve 'Ben de başlamak istiyorum.' dedim. O da hocayla konuştu. Ve böylece bu spora hobi amaçlı olarak başladım. Kulüpte başladıktan daha da ciddiye almaşa başladım. Sonra milli takıma seçildim ve böyle devam etti" diyor.
Saatte 45 kilometre hızın hazzı
Karda yürümek zordur derler. Hatta güzel de şarkısı vardır. Buzda kaymaksa daha da zordur. Nitekim Furkan Akar da bundan 9 yıl önce; yani 10 yaşında hobi olarak başladığı ve sonrasında milli sporculuğa kadar evrilen kariyerinde defalarca düştüğünü söylüyor. Ama hiç pes etmiyor. Çünkü o buz üstünde kaymaktan çok büyük bir mutluluk duyuyor. Buzda saatte 45 kilometre hıza kadar çıkmak, onun için çok heyecan verici bir durum.
Günde 5 saat haftada 6 gün
13 yaşından itibaren milli takımda yer almaya başlayan Furkan Akar, tüm başarılı sporcular gibi geldiği noktayı elbette çok çalışmaya borçlu. Bronz madalyaya giden yolda haftanın 6 günü çalıştı. Sabah 2, akşam da 3 saat olmak üzere, günde 5 saatlik bir emek var bu madalyanın arkasında. Bu yoğun tempo okul hayatınıysa olumsuz etkiliyor ama yine de ikisini birlikte yürütmeye çalışıyor.
Hedef Olimpiyat madalyası kazanmak
Furkan Akar'ın hedefi Avrupa ve Dünya şampiyonalarında zirveye çıkmak. Ancak tüm sporcular gibi onun da düşlerini Olimpiyat başarısı süslüyor. Bugünden kendisine 2026 Kış Olimpiyat Oyunları'nda derece olarak belirlemiş vaziyette. Kış sporlarının bir diğer branşı olan kayakla atlamada Fatih Arda İpçioğlu, Türkiye adına ilklere imza atarken, şimdi onu sürat pateninde de Furkan Akar izliyor. Bu başarılarda Erzurum'da gerçekleştirilen 2011 Universiad Kış Oyunları'nın payı da büyük. Oyunlar sayesinde yapılan tesisler bugün uluslararası sporcularının yetişmesi için zemin oluşturdu.
Babasına Olimpiyat sözü verdi
Babası Yavuz Akar, Furkan'ın ilk madalyasını Erzurum'da düzenlenen 2017 Avrupa Gençlik Olimpiyat Oyunları-EYOF'ta aldığını hatırlatarak, "O zaman bana söz verdi. 'Baba artık EYOF bana yetmiyor, olimpiyatlara gideceğim, sana söz veriyorum. Orada madalya almazsam bana kızar mısın' dedi. Ben de 'Senin canın sağ olsun her zaman destekçinim' dedim" diye anlatıyor. Annesi Birgül Akar da oğlunun her yarışını büyük bir heyecanla izliyor ve başarılarında göz yaşlarını tutamıyor.
Kazak hocanın iki büyük şansızlığı
Furkan Akar, Kazakistanlı Artur Sultangaliyev ile çalışıyor. Türkiye Sürat Pateni Takımı'nın da antrenörü olan Artur Sultangaliyev'in de ilgniç bir öyküsü var. 2010 ve 14 Olimpiyatları'na kota kazandığı halde gidemiyor. Birincisinde antrenörüyle anlaşmazlık yaşadığı için katılamıyor. İkincisindeyse Erzurum'da yaşadığı sakatlıktan ötürü! Sultangaliyev, bugün Erzurumlu Furkan'ı Olimpiyat'larda madalyaya ulaştırmak için mücadele ediyor. Kazak hoca, Türkiye'nin altyapısının Avrupa'da ilk ikide olduğunu da belirterek, şaşırtıcı bir bilgi veriyor.