İlk kez 100'den fazla vefat
14 Nisan Salı itibarıyla Türkiye'deki koronavirüs vaka sayısı kaç? Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca günün verilerini sosyal medya hesabından açıkladı.
Koca'nın açıklamaları şöyle:
"Vaka sayısı artış hızı, test sayısındaki artışa rağmen sabit kalma eğiliminde. Şifa bulan hasta sayısı giderek büyüme gösteriyor. Solunum desteği ve yoğun bakım ihtiyacında artış hızı düşük seyrediyor. İki gücümüz var: Tedbir, tedavi. Gücümüzü kullanalım."
Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, 4062 yeni vaka ile toplam vaka sayısının 65.111'e, 107 yeni ölümle de toplam kaybın 1403'e yükseldiğini açıkladı.
Son 24 saatte 842 hasta iyileşti ve iyileşen toplam hasta sayısı 4799 oldu.
Zaman zaman test neden herkese yapılmıyor sorusu geliyor, genel tarama doğru değil. Filyasyon uygulaması, soruya güçlü yanıt getiriyor. Biz nokta atışı yapıyoruz. Hastalıkla mücadelede geçen ülkelerle kıyas yapmak çok insancıl değil. Dünyanın büyük kısmı, filyasyon yerine şikayetler üzerine test yapıyor. Singapur ve Güney Kore ise genel tarama yapıyor. Türkiye ölüm artışında düşüşü en erken yakalayan ülkedir. Bu da doğru yolda olduğumuzu gösteren somut işaretidir.
Filyasyon ekiplerince takipleri yapılan 251 bin 28 kişi var. Hastaların kimlerle ne zaman kimlerle görüştüğünü belirliyoruz, temasta olduğu kişilerin bilgileri toplanıyor. Aynı adreste olan kişiler, otomatik olarak filyasyon sistemine düşüyor. Filyasyon ekibi; Doktor, sağlık memuru ve sağlık personeli olarak üç kişiden oluşan ekiplerden oluşuyor. Filyasyon ekipleri doğrudan kişilerin adresine ulaşıyor. Merkez birimleri sahadaki çalışmaları takip ediyor. Her yeni hastada ağ yeniden kuruluyor. Filyasyon çalışması, 81 ilde yapılmaktadır. Bin 200 Filyasyon ekibi İstanbul'da görev alıyor. Türkiye genelinde 4 bin 600 filyasyon ekibi var.
Henüz bilmediğiniz çok kahramanımız daha var. Filyasyon çalışması aile hekimleri tarafından da takip ediliyor. Belirti olup olmadığı aile hekimleri tarafından takip ediliyor. Sahip olduğumuz büyük veri havuzumuzun bir kısmı aile hekimleriyle olan bu sistemle oluyor. Koronavirüs ile mücadelenin çok iyi organize olmuş uzmanlar tarafından yürütüldüğünü bilin. Bütün bu çabanın yüklediği sorumluluğu unutmayın, tedbirlerden taviz vermeyin.
Vaka tespitinde, hasta tedavisinde başarılıyız. Mücadelede üstün güç biziz. Hareketi azalt, izolasyonu artır. Bunu uygularsak özlediğimiz hayata çabuk kavuşuruz. Türkiye'de şu an vaka artışı söz konusu ama artış hızının 4. haftada düştüğünü söyleyebiliriz. Ölüm artış hızının 5. haftada başlkadığını söyleyebiliriz. Türkiye'nin durumu dünyadan farklı seyrediyor. Vaka sayısı arttıkça hastaneye yatış artar ve artınca da yatakların yetmediğini gördük. Türkiye'de vaka artış hızı düşmekle birlikte yoğun bakım ve entübe edilen hasta sayısında duraklama olduğunu net görüyoruz.
Ölüm oranları düştüğünde bu tablonun farklılaştığını göreceğiz. Artık burada duraklama dönemine girdiğini görüyoruz. Bunu net söyleyebilirim. Bu dönemde tedbirlere sıkı tutup, yeni bir dalga olmazsa ne olacağını biliyoruz. Aşı ile ilgili yoğun bir çalışma yapılıyor. Çin'de çalışmalar başladı. 4-6 aydan önce kullanılabilir bir aşı olduğunu bilim kurulu düşünmüyor. Bakanlık olarak da çalışma yapan bütün birimlerimizi destekliyoruz.
Biz 1 milyon kutuya yakın ilacı baştan stokladık. Çin'den gelen ilacı da bizim yoğunluğumuzda kullanan ikinci bir ülke yok. Biz erken dönemde kullanmaya başladık. Vakaların erken dönemde cihaza bağlanması iyi olacağı ifade edilmişti. Biz, erken dönemde cihaza bağlanmasının süreci uzattığını gördük. Entübeyi ertelemenin faydalı olduğunu gördük. Dünya kamuoyuna bunu bildirelim istiyorum.
Aşı ile ilgili Türkiye'nin klinik araştırma merkezi olmasını istemiyoruz. Biz kendi aşı çalışmamızı daha önemli gördüğümüzü söyledim. Haydar Baş'a rahmet diliyorum. Herkesin virüse karşı tedbirli olması gerektiğini hep söylüyoruz. Siyasiler için de tedbirlere uyulduğu sürece risk yoktur
Hareketi, teması azaltan her türlü yaklaşım, bilim kurulunun talep ettiği bir durum. Biz bütün rakamları şeffaf bir şekilde aktarıyoruz. Önümüzdeki günlerde cuma akşamının sonucunu göreceğiz.
Biz, artık bu dönemde 1 haftada en yüksek görülen vaka sayısına ulaştık. Artık düşüş bekliyoruz. Araya yeniden bir dalga girmezse, önümüzdeki dönemi beklediğimiz şekilde görmemiz mümkün olabilir. Önümüzdeki 1-2 haftanın önemli olduğunu söyleyebilirim. Piki önümüzdeki birkaç haftada görebileceğimizi düşünüyorum.
Hafta sonu sokağa çıkma yasağının olması pozitif etkisi olacak. Bu hafta sonu için de tekrar devreye girecek.