Ekrem İmamoğlu 2036 Olimpiyat Adaylığı İçin Rüya Takım Kurdu
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 2036 Yaz Olimpiyat Oyunları adaylığı için 'Rüya Takım' dediği bir çalışma grubu kurdu. İşte İmamoğlu'nun ekibi ve açıklamaları.
İlber Ortaylı ve Tamer Levent de toplantıya katıldı
İmamoğlu, geçen yıl İstanbul'un 2036 Yaz Olimpiyat Oyunları'nda aday olduğunu açıkladı. Bugün de adaylık için oluşturulan çalışma grubunu medyaya tanıttı. İBB'nin Florya'daki İstanbul Planlama Ajansı (İPA) yerleşkesinde düzenlenen toplantıya ünlü tarihçi yazar Profesör Doktor İlber Ortaylı, tiyatro ve sinema oyuncusu Tamer Levent, CHP İstanbul milletvekilleri Gökan Zeybek ve Turan Aydoğan ile çok sayıda sporcu katıldı. İmamoğlu, olimpiyat adaylığı için oluşturulan İstanbul 2036 Olimpiyat Çalışma Grubu'nun gönüllü üyelerini tanıttı.
2036 Olimpiyat Çalışma Grubu üyeleri açıklandı
İmamoğlu'nun 'Rüya Takım' olarak nitelendirdiği çalışma grubunda şu isimler yer aldı: TÜSİAD Üyesi Oya Ünlü Kızıl, iletişimci Dr. Seda Domaniç Sökmen, akademisyen Prof. Dr. Itır Erhart, Adel Faber-Castell Genel Müdürü Oğuz Uçanlar, eski milli basketbolcu Sinan Güler, milli yelkenci Alican Kaynar, eski olimpik atlet Alper Kasapoğlu ve milli voleybolcu Naz Aydemir Akyol. Üyeler yaptıkları konuşmalarda İstanbul'un adaylığı için çalışmaktan büyük mutluluk duyacaklarını ve ellerinden gelen katkıyı sonuna kadar vermeye çalışacaklarını dile getirdi.
İmamoğlu: Olimpiyat adaylığı bir araç
İBB Başkanı İmamoğlu, olimpiyat oyunlarının bir amaç değil, araç olduğuna dikkat çekti. İmamoğlu, olimpiyat vesilesiyle İstanbul'u olimpizm ruhuna kavuşturmayı hedeflediklerinin altını çizdi. İmamoğlu, bunun için herkesin el ele vermesi gerektiğine vurgu yaptı: "Siyasetin günlük çekişmelerinden bağımsız bir şekilde, bu hedefe, şehir ve ülke olarak birlikte etmeliyiz. Biz, bir çalışma grubu kurarak ve bu grubun hedefini sadece olimpiyatlar olarak belirleyerek, bir görev kuvveti kurarak ilgili her bileşene katkı sağlamayı hedefledik. Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi başta olmak üzere hedefe yönelik hayata geçirilen tüm kurumlarla, tüm yetkili isimlerle birlikte çalışmak üzere bu yapıyı oluşturuyoruz."
Olimpiyat adaylığının 4 kriterini açıkladı
Olimpiyatları düzenleyen ve hangi şehirlere verileceğini belirleyen Uluslararı Olimpiyat Komitesi IOC'nin artık tesisleri ve yüksek bütçeleri değil, farklı kriterleri önemsediğine dikkat çeken İmamoğlu, "Eski sistemde birçok aday kent çalışma yapıyor ve rekabete dayalı bir yaklaşım öne çıkıyordu. IOC Başkanı Thomas Bach'ın da vizyonuyla, bu zorlayıcı ve yıpratıcı yöntemler değişti. Artık adaylıklarda öne çıkan en önemli olgu; diyalog" dedi. Destek ve kolaylaştırıcılık ile iletişimin yanı sıra bir diğer önemli ayağın da projelendirme olduğun anlatan İmamoğlu, bu başlık altında da ayrıca sürdürebilirlik, sporun eğitime sağladığı katıklar, cinsiyet eşitliği, finansal modeller, paralimpik, eşitlik ve fair play bulunduğunu söyledi.
İmamoğlu: Rüya Takımı bir araya getirdik
Kurdukları çalışma grubunun herkesin katıkılarına açık olduğunu belirten Ekrem İmamoğlu, "Ülkemizde olimpiyatlar ve spor konusunda öncü isimlerden Sinan Erdem’in sık sık alıntı yaptığım sözünde olduğu gibi; ofisimiz, sadece taş ve tuğladan ibaret kalmayacak. Olimpiyatların, sporun, harekete odaklı bir yaşamın, insana ve spora ait en güzel bilgilerin, fikirlerin, duyguların paylaşıldığı bir merkez yaratmak amacındayız. Belediyemizin spor kurumlarıyla ve diğer departmanlarıyla önemli çalışmalar gerçekleştirecek. Kadın üyelerimizin ve genç profesyonellerimizin ağırlıkta olduğu grubumuz, olimpiyatlara odaklı bir şekilde yaptığımız tüm çalışmalara katkılar sağlayacak. Sportif deyimle bir ‘Rüya Takımı’ bir araya getirdiğimizi düşünüyorum" dedi.
Ajansspor'dan Ekrem İmamoğlu'na iki soru
İmamoğlu, toplantıya katılan Ajansspor Genel Yayın Yönetmeni Kenan Başaran'ın sorusunu da yanıtladı.
Başaran, Türkiye'nin kadına şiddet ve toplumsal cinsiyet eşitliğini önceleyen İstanbul Sözleşmesi'nden çıkmasının olimpiyat adaylığı yolunda İstanbul için bir handikap oluşturmadığını ve önceki adaylıklarda yerel yönetimlere özellikle mali anlamda büyük garantiler veren merkezi idarenin adaylık sürecinde kendilerini yalnız bırakıp bırakmadığını sordu.
Yol kazası oldu, zaman her şeyi iyileştirir
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun bu sorulara verdiği cepas şöyle oldu: "İstanbul Sözleşmesi'nden İstanbul kenti çıkmadı. Dolayısıyla böyle bir kaygı duymuyoruz. Zaman her şeyi iyileştirir. Bazen hastalanırsınız, iyileşirsiniz. Bunlar olabiliyor, yol kazaları olabiliyor. İkincisi; merkezi yönetimden hiçbir olumsuz geri dönüş almadık şu ana kadar. En azından bir iki cümleyle bu süreci olumlu karşılayan yaklaşımlarını da duyduk. Yani çok net ifadelerle değil. Girişimlerimiz var, aynı masaya oturalım konuşalım diye. Şahsen benim dört kez girişimim oldu, devam edeceğiz buna. Ama yolumuz uzun, heyecanımız yüksek; zaman her şeyi iyileştirir yine."
İmamoğlu'dan dava yorumu: Biz ne engelleri aştık
İmamoğlu, hakkında açılan ve yarın da duruşması yapılacak davanın olimpiyat adaylığı için bir engel oluşturup oluşmaryacağına yönelik soruyu da yanıtladı. İmamoğlu, "Yok canım, biz ne engelleri aştık. Allah'ın izniyle bu engelleri de aşarız. Bir sorun olmaz. Bu bizi daha donanımlı bir olimpizm ruhuna kavuşturuyor. Bu tür engeller olacak. Burası geçmişte yüzme havuzuydu şimdi bilgi havuzuna dönüştü. Böyle dönüşümler topluma çok iyi gelebiliyor. Atatürk'ün dediği gibi bedeni idman fikri idmanla muvazi gidecek bir sürecin neferleri olacağız. İnşallah 2036 Olimpiyat Oyunları'nda o yarıştan o yarışa hep birlikte koşarız" dedi.