İngiltere kupa hasretine son verebilir mi?
EURO 2020'de mücadele edecek İngiltere Milli Takımı, 55 yıllık kupa özlemini bu turnuvada dindirmek istiyor.
Üzerinde Güneşin Batmadığı Ülke
Kimine göre sömürgeci, kimine göre yayılımcı olan bu ekonomik ve kültürel hegemonya, konu futbol olunca da kendini gösteriyor. Dünyanın en çok izlenen ligi İngiltere Premier Ligi ve onu oluşturan paydaşlar, Amerika’dan Asya’ya varan bir hinterland da yoğun ilgi görüyor. Öyle ki; Washington’da yapılan bir futbol sohbetinin gündemi, Kahire’de yapılan bir sokak maçının kahramanı, Pekin’de en çok izlenen futbol karşılaşması hep İngiltere’den.
Futbolun beşiği, sahada, uluslararası arenada kulüpler bazında sürdürülebilir bir başarı elde etmiş durumda. 2020 – 2021 sezonu Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Ligi’nin dört finalistinin üçü İngiltere’den geldi. Yakın geçmiş Avrupa futbol tarihi buna benzer onlarca örnekle kaplı...
55 Yıllık Hasret !
Gelin görün ki; konu futbol milli takımı olunca İngiltere’nin üzerinden kara bulutlar eksik olmuyor. Durumu özetleyebilecek en iyi kelime grubu; hayal kırıklığı... 1996 Avrupa Şampiyonasında yarı final ve 1990 ile 2018 Dünya Kupası yarı finallerini saymazsak, ev sahipliği yaptığı 1966 Dünya Kupası şampiyonluğu hariç uluslararası bir başarısı bulunmuyor. İngiltere futbolu, 55 yıldır milli takımlar seviyesinde kupaya hasret !
2002 – 2012 arası parmak ısırtan bir kadroya sahipti
2000’li yılların başında, hemen her turnuvaya kağıt üzerinde favori gösterilerek katılan ancak bir türlü arzuladığı neticeleri elde edemeyen İngiltere Milli Takımı yakın geçmişte, iyi bir jenerasyon yakalamasına rağmen Ada’ya kupa ile dönemedi. Özellikle; 2002, 2006, 2010 Dünya Kupası organizasyonları ile 2004 ve 2012 Avrupa Şampiyonalarına karşılık gelen, 2002 – 2012 arası on yıllık periyotta İngiltere, parmak ısırtan bir kadroya sahipti. Rio Ferdinand, John Terry, Ashley Cole, Steven Gerrard, Frank Lampard, David Beckham, Paul Scholes, Joe Cole, Michael Owen, Wayne Rooney... Liste; Alan Smith, Jermain Defoe, Theo Walcott, Shaun Wright-Phillips, Ashley Young, Scott Parker, Jamie Carragher, Glen Johnson şeklinde uzatılabilir. Bu dönemde, bu altın jenerasyonla katıldıkları turnuvalarda, ender görülen bir milli takım taraftar desteğini de arkasına alan İngilizler, kupa kaldıramayarak yine beklentilerin altında kaldı.
2002 ve 2006 Dünya Kupası ile 2004 Avrupa Şampiyonasında gruptan çıkmayı başaran İngiltere, üç turnuvada da çeyrek finalden ötesini göremedi. Daha da kötüsü, büyük umutlarla ve beklentilerle başlayan 2008 Avrupa Futbol Şampiyonasında gruptan çıkamadı ve turnuvaya katılamadı. Sonrasında, ilk kez Afrika kıtasında düzenlenen ve Güney Afrika'nın ev sahipliği yaptığı 2010 Dünya Kupası İngilizler için son 16turunda tamamlandı. 2012 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda ise çeyrek finalde elenen İngilizler yine beklentilerin altında kalmış oldu.
2012’den Bu Yana...
Brezilya'nın ev sahipliği yaptığı 2014 Dünya Kupasında, grup aşamasında üç maçta yalnızca 1 puan toplayabilen İngilizler, grubu son sırada tamamlayarak şampiyonaya veda etmek durumunda kaldı. 2016 Avrupa Şampiyonası’nda ise, son 16 turunda tarihinde ilk kez Avrupa Futbol Şampiyonası'na katılan İzlanda karşısında 1-0 öne geçtiği maçtan, 2-1 mağlup ayrılan İngiltere, çeyrek final bile göremeden evin yolunu tuttu. Rusya’da düzenlenen 2018 Dünya Kupası İngiltere için görece beklentileri karşıladı. Toplam piyasa değeri 1,5 Milyar Euro olan; Jamie Vardy, Harry Kane, Dele Alli, Raheem Sterling, Marcus Rashford, Kyle Walker, Jordan Henderson, Eric Dier, Harry Maguire, Jesse Lingard’lı kadrosuyla, göz kamaştırmasa da yarı final görmeyi bildi. Hırvatistan karşısında uzatmalarda yediği golle 2-1 mağlup olan İngiltere belki final göremedi ama Gareth Southgate yönetiminde yeni bir jenerasyon yakalama umutlarını yeşertti.
Yeni Turnuva & Yeni Umutlar
Pandemi şartları nedeniyle geçtiğimiz yıl ertelenen ve 11 Haziran’da başlayacak EURO 2020’ye; Almanya, Azerbaycan, Danimarka, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İskoçya, İspanya, İtalya, Macaristan, Romanya ve Rusya ortak ev sahipliği yapacak.
İngiltere; 2018’deki dördüncülüğün üzerine inşa ettikleriyle bu sefer beklentileri karşılamak ve 55 yıllık kupa hasretini sonlandırmak istiyor. Kağıt üzerinde favori gösterilmek uğurlu gelmeyip, tek başına bir anlam ifade etmese de İngiltere; 4,60’lık oranla şampiyona favorisi olan Fransa’nın ardından, 5,00 oran ile ikinci favori olarak gösteriliyor. Gareth Southgate’in; Aaron Wan-Bissaka, Eric Dier, Patrick Bamford, Jamie Vardy gibi isimlere yer vermediği 33 kişilik aday kadro şu şekilde:
Eleme Grubu'nda oynadığı sekiz maçta, 37 gol atarak yedi galibiyet alan İngiltere Euro 2020 biletini almıştı. İngiltere, D Grubunda Çekya, Hırvatistan ve İskoçya ile mücadele edecek ve üç rakibi ile de Wembley’de oynayacak. Avrupa’da her geçen gün kısıtlamaların azalması ile birlikte, maçlara en az %50 kapasite ile taraftar alınacağı öngörülen bu konjonktürde İngilizler, paha biçilemez bir taraftar desteğiyle sahada olacak.
Geçmişten alınan dersler, 2018 Dünya Kupası’nda gelen yarı finalin özgüveni, grup maçlarını Wembley’de oynayacak olmanın avantaj ve heyecanıyla grup maçlarına hazırlanan İngilizler başarı hikayesi yazmak için hazır! Neden olmasın?
Bize de; bizim deyimlerimizle “tarih tekerrürden ibarettir” ile “şeytanın bacağını kırmak” aralığındaki bu hikayenin kahramanlarını keyifle izlemek düşüyor. Kendi deyişleri ile “Come on England!”
Keyifli seyirler.