İşte maçlarda alınacak tüm önlemler!
Türkiye'de koronavirüs salgını sonrasında liglerin yeniden başlaması için harekete geçildi. Haziran ayında maçların yeniden başlaması bekleniyor. Türkiye Spor Hekimleri Derneği alınması gereken önlemleri madde madde açıkladı. Tüm detaylar...
Türkiye Spor Hekimleri Derneği açıklama yaptı
AJANSSPOR
Türkiye Spor Hekimleri Derneği tarafından yapılan açıklamada, "Son günlerde bazı spor branşlarında, müsabakaların Haziran ayında başlatılacağı şeklindeki haberlerin yazılı ve görsel basında yer aldığı görülmektedir. Bu nedenle spor müsabakalarının başlaması muhtemel gelecek dönemine hazırlık olarak; sporcular, teknik ekip ve diğer çalışanların enfeksiyon ve bulaş risklerinin minimuma indirilmesi ve sağlıklı kalabilmeleri için yapılması gerekenleri içeren bir çalışma raporu hazırladık. Raporu hazırlayan çalışma grubu içerisinde kulüp ve takım doktoru olarak görev yapan, derneğimiz üyesi deneyimli spor hekimliği uzmanları bulunmaktadır" ifadelerine yer verildi.
Amaç, Bilim Kurulu'na süreç yönetiminde katkıda bulunmak
Ayrıca, bu çalıma raporuyla birlikte, Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu'na iletilecek öneriyle sürecin yönetimine katkıda bulunmak istenildiği vurgulandı. Pekiyi, futbol maçlarında nasıl önlemler alınmalı? İşte tüm detaylar...
-Koronavirüs testi pozitif olan, ya da hastalık semptomlarını yaşamış sporcu, teknik ekip ve tüm yardımcı personel ne yapacak?
Spora katılım öncesi yapılacak test (+) ise kesinlikle sportif organizasyonlarla ilgili ortamlara girmesine izin verilmemelidir. Kontrol testinde (-) sonuç gelmiş ise bağışıklık açısından mutlaka değerlendirilmelidir.
Bağışıklık kanıtlanmadığı müddetçe sportif organizasyonlarla ilgili ortamlara girmesine izin verilmemeli ve belirli aralıklarla test tekrarı yapılmalıdır. (-) test sonucu ve bağışıklık kazanıldığı gösterildikten sonra aşağıda belirtilen listeyi içeren tıbbi değerlendirme yapıldıktan sonra spora katılım sürecine izin verilebilir.
* Tam kan testleri
* Akciğer tomografisi
* Solunum fonksiyon testi
* Ekokardiografi
* Efor testi
* Holter monitorizasyonu
* Spor branşına özel ilgili spor federasyonu sağlık kurulunun önerdiği değerlendirmeler
-Negatif test sonucuna sahip olsa da hastalığa yakalanmış kişilerle temas öyküsü olan sporcu, teknik ekip ve tüm yardımcı personel için önlem...
Spora katılım öncesi yapılacak test (+) ise kesinlikle sportif organizasyonlarla ilgili ortamlara girmesine izin verilmemelidir. Kontrol testinde (-) sonuç gelmiş ise bağışıklık açısından mutlaka değerlendirilmeli ve bağışıklık kanıtlanmadığı müddetçe sportif organizasyonlarla ilgili ortamlara girmesine izin
verilmemelidir. (-) test sonucu ve bağışıklık kazanıldığı gösterildikten sonra aşağıda belirtilen listeyi içeren tıbbi değerlendirme yapıldıktan sonra spora katılım sürecine izin verilebilir.
* Tam kan testleri
* Akciğer tomografisi
* Solunum fonksiyon testi
* Ekokardiografi
* Efor testi
* Spor branşına özel ilgili spor federasyonu sağlık kurulunun önerdiği değerlendirmeler
-Daha önce hiç test yapılmamış veya COVID-19 (-) test sonucuna sahip, hastalığa yakalanmış kişilerle temas öyküsü olmayan ve bu süreci tamamen semptomsuz geçirmiş sporcu, teknik ekip ve tüm yardımcı personel ne yapacak?
Spora katılım öncesi yapılacak test (+) ise kesinlikle sportif organizasyonlarla ilgili ortamlara girmesine izin verilmemelidir. Kontrol testinde (-) sonuç gelmiş ise bağışıklık açısından mutlaka değerlendirilmeli ve bağışıklık kanıtlanmadığı müddetçe sportif organizasyonlarla ilgili ortamlara girmesine izin verilmemelidir. (-) test sonucu ve bağışıklık kazanıldığı gösterildikten sonra aşağıda belirtilen listeyi içeren tıbbi değerlendirme yapıldıktan sonra spora katılım sürecine izin verilebilir.
* Tam kan testleri
* Akciğer tomografisi
* Solunum fonksiyon testi
* Ekokardiografi
* Efor testi
* Spor branşına özel ilgili spor federasyonu sağlık kurulunun önerdiği değerlendirmeler
Antrenman dönemi için genel gözlemler neler?
Temas sporlarında sporcuların çoklu teması söz konusudur. Genel hijyen kurallarına uygun davranışlara azami özen gösterilmelidir.
Öneriler neler?
*Her sporcu için ayrı su, içecek, havlu vs. kullanımı sağlanmalı
*Sağlık ekibinin antrenman alanlarında eldezenfektanı bulundurması sağlanmalı
*Saha içinde tükürme, sümkürme önlenmeli
Antrenman öncesinde dikkat edilmesi gerekenler neler?
Antrenman öncesi tıbbi tedavi, masaj ve koruyucu bantlama, yara bakımı vb. işlemlerde nelere dikkat edilmeli?
*Kişisel hijyene ve sosyal mesafeye maksimum uyum
*Aynı anda birden fazla sporcunun aynı odada sağlık hizmeti alması önlenmeli
Kamp dönemi genel gözlem ve öneriler...
Sporcular ve personel çoğu zaman birlikte konaklamakta aynı odaları kullanmaktadır.
Konaklayan her sporcu ve yardımcı personele ayrı oda sağlanmalıdır. Yemekler aynı saatte, açık büfe ve toplu yenmektedir. Yemeklerde şunlara dikkat edilmelidir:
*Mesafeli oturma düzeni sağlanmalıdır.
*İki ayrı yemek saati, farklı salon ve oturum planlanabilir.
*Alakart düzende yemek alınmalıdır.
*Ara öğünlerin odaya servis edilmesi sağlanmalıdır.
*Aşçı ve servis elemanlarının COVID-19 testleri ile takibinin yanı sıra dış temastan korunması mutlaka sağlanmalıdır.
Seyahatler takım otobüsü ve uçakla olmaktadır. Bu konudaki öneri şöyle:
Mesafeli oturma düzeni sağlanmalıdır. Tüm ulaştırma görevlilerinin COVID-19 testleri ile takibinin yanı sıra dış temastan korunmaları sağlanmalıdır.
Müsabaka öncesi değerlendirme
Yeterli hazırlık sürecinin sağlanmamasının yaratacağı olası yaralanma riskleri
Sporcuların yeterli fiziksel hazırlıklarını yapabilmeleri için müsabaka periyoduna geçmeden en az dört hafta süreyle bir hazırlık (antrenman, kamp) süreci verilmelidir.
-Antrenman ve kamp döneminde gelişebilecek yeni bulaş ve vakalar
Olası yalancı negatif sonuçlar nedeniyle COVID19 testleri düzenli aralıklarla sporcular, yardımcı personel ve müsabaka sürecinde etkileşimde olunan herkese yapılmalıdır.
-Müsabakalara seyirci alınması
Virüsün yayılım tehlikesi tamamen ortadan kalkana ve ikinci dalga riski olmayana kadar müsabakaların seyircisiz oynanması planlanmalıdır.
Basın ne yapacak?
Basın, güvenlik ve diğer görevli personel ile temas ve yakınlaşma olabilmektedir. Temasların sınırlandırılması gerekmektedir.
Bir takımda birden fazla sporcuda semptom çıkması halinde o takım yetkililerinin ya da rakip takımların müsabakaya katılmama talebi söz konusu olacaktır.
Bu konudaki öneri ise şu :
*İlgili spor federasyonu sağlık kurulunun önerileri ve federasyon yönetim kurullarının yapacağı değerlendirmeler olacaktır.
Müsabaka sırası olası risk ve önlemler
Bir çok spor branşında temas söz konusu olup rakibin eli sporcunun yüzüne, gözüne ya da ağızına temas edebilmektedir.
Sporcular zaman zaman vücut salgılarını (tükürük, sümkürme gibi) spor yapılan zemine yayabilmekte ki bu da top ya da başka sporcu ile temas edebilmektedir.
Özellikle sıcak havalarda daha fazla olmak üzere ağza alınan suyun oyun alanına boşaltılması ya da suyun sahada yüze, başa boşaltılması.
Solunum frekans ve volümü istirahatteki gibi olmayacağı için 1-2 m’den daha fazla mesafenin koruması gerekir.*
Top ile yapılan sporlarda topa sürekli farklı sporcuların, hakemlerin ve zaman zaman saha dışındaki görevlilerin teması söz konusu olmaktadır.
Bu konudaki öneriler:
*Topun her çıkışında dezenfektan ile silinmesi
*Top toplayıcı olmaması ya da COVID-19 testi yapılmış olması
Müsabaka sonrası olası riskler
Müsabaka sırasında yaralanan sporcuların hastaneye transferi gerekmektedir. Tüm sporcular için sadece spor yaralanmaları değil başka hastalıklar da söz konusu olacaktır. Bu noktada sponsor hastane ve ambulanslarda özel önlemler alınabilir.
Genel öneriler neler?
Bütün destek hizmetleri minimum personel ile yürütülmelidir. İmkanlar ölçüsünde sporcuların, teknik ekip üyeleri ve tüm çalışanların dış teması olmamasına azami gayret gösterilmelidir. Müsabakaları yönetecek hakemlerin ve tesislerde görev yapan çalışanların da yukarıdaki önerilerin uygulanması gerekli olacaktır. Dış ülkelerden gelecek sporcular karantina kurallarına göre izole edilmelidir.