Eski Euroleague CEO’su Jordi Bertomeu görevini neden bıraktı? Kendisi açıkladı
Son dakika haberleri... Eski Euroleague CEO’su Jordi Bertomeu yaptığı röportajda görevi bırakma sebebi başta olmak üzere önemli açıklamalarda bulundu.
“Basketbolu globalleştirdik”
Euroleague’i görev süresince taşıdığı noktayı vurgulayan Bertomeu “Ligi kurduk ve 22 yıl görevimi yaptım. Etki bırakan ve koşulları değiştiren bir lig yarattığımıza inanıyorum. Pozitif etkilerin oluştuğuna dair birçok işaret var. Her şeyin ötesinde basketbolu global bir hale getirdik. Başlangıçta sadece yerel insanlar izliyordu. Herkes yalnızca tuttuğu takımın saat kaçta maça çıkacağını biliyordu. Her zaman tek taraflı olan bir turnuvayı herkesin etken olduğu bir atmosfere büründürdüğümüzü düşünüyorum. Kulüpler birbirinden bağımsızdı fakat 22 yıl süren grup çalışması, beraber alınan kararlara yol açtı. Başlangıçta Euroleague’i yayınlayan sadece 7 ülke varken şu an bunların sayısı 200 oldu. Ayrıca maçlar küçük salonlarda 2 bin civarı seyirciye karşı oynanırken şu an ortalama 9 bin kişi. 2015’te İMG ile anlaştığımız sezon 36 milyon Euro olan bütçe benim ayrıldığım dönem 100 milyon Euro’yu bulmuştu. Bir kimlik oluşturduk.” dedi.
“Başlangıçtan beri üstünüz”
Euroleague’in kurluş sürecine değinen eski CEO, “En başından beri üstün bir ligiz. 2000 yılında FIBA’dan ayrıldığımız süreç epey zorlayıcı oldu. Politik baskıyla mücadele etmek durumunda kaldım. Biz uluslararası federasyondan bağımsızbir şey sunduk, takımlar da bu riski almaya hazırdı. Birlik oluşturma süreci zordu. Avrupa, Amerikan basketbolu gibi tek pazar üzerinden çalışmaya hazır değildi. Burada kültüründen, takım yönetme tarzlarına kadar farklı bir süreç var. Takımlar iletişim kurdu, bilgi alışverişi yapıldı. Her ülkenin kültürüne adapte olmak en büyük başarımız oldu çünkü yönetimde büyük bir kültürel değişim vardı.” ifadelerini kullandı.
“Ayrılık sürecimde korku etkili oldu”
Ayrılık kararı üzerine konuşan Bertomeu “Korku birincil etken oldu. Eğer bir sorun oluşursa, ki umarım oluşmaz. Eğer olursa bunun sebebi kulüplerin yaşadığı ayrılık değil korku olacak. Gereken kararların alınma sürecinde korku da etki ediyor. Tıpkı Fair-Play olayında olduğu gibi. Bu olayı anlamak için önemli bir nokta. Şimdiye kadar kararların hepsi oylama değil fikir birliğiyle verilmişti. Bazı yöneticilerin takım sahibinden korktuğunu düşünüyorum. Sunulan bütün öneriler onların çalışma biçimi yüzünden reddedildi. Artık takım sahiplerini baskı altına alamazlar.” şeklinde konuştu.
“Finansal Fair-Play karışık bir uygulama değildi”
2015’te gelen Finansal Fair-Play düzenlemeleri için İspanyol yönetici, “Finansal Fair-Play karışık bir uygulama değildi. Uygulama başladığında Avrupa’da bir ilk olmuştu. Takımlar her zaman harcadıkları paraya karşın ligin para dağıtmadığına yönelik şikayet ediyor fakat rakamlar tam tersini söylüyor. Takımlar %18’lik bir büyüme oranına sahipken ligin büyüme oranı ise %70 olarak karşımıza çıkıyor. Bazı takımlar tüm koşullara rağmen kazanmak istiyor. Bu yüzden kısıtlamasız bir şekilde oyuncuları kadrolarına katmak istiyorlar. Gelirlerini göz önünde bulundurmadan harcama yapıp sonrasında ligin para dağıtmadığından şikayet ediyorlar. Bazı takımlar ise uygulamanın karşılıklı çıkarları gözettiğini kabul etti. Güven ortamı oluştu. Aksi taktirde sistem işlemez.” dedi.
“Bu korkmanız gereken bir ihtimal”
BAE ile yapılması muhtemel iş birliği için ise Bertomeu, “Bu ihtimal masada duruyor. Ama bu korkmanız gereken bir ihtimal.” diyerek sözlerini tamamladı.