''Kampta yapılan testler olmazsa olmaz''
Atiker Konyaspor Kondisyoneri Yardımcı Doçent Alper Aşçı, Radyospor'a önemli açıklamalarda bulundu.
Fenerbahçe'de Pereira'nın geleceğinin tartışıldığı bu günlerde, sezon başı hazırlık kamplarında ki antrenman metodları konusunda Portekizli hocaya yapılan eleştiriler en üst düzeyde artarak devam ediyor. Spor kamuoyundaki bu soruyu, daha önce Fenerbahçe'de Aykut Kocaman'ın ekibinde görev yapan Atiker Konyaspor'un kondisyon ve antrenman metodları hocası Yar. Doç Alper Aşçı'ya sorduk. Radyospor'da Orkun Yazgan ile Başka Futbol Yok programına katılan Aşçı, futbolda hazırlık kampı dönemlerinin önemini ve bu konuda ki "olmazsa olmazları anlattı.
"HAZIRLIK KAMPINDA YAPILAN TESTLER OLMAZSA OLMAZ"
Antrenmanlar ve öncesinde neler yapılması gerektiğini anlatan Aşçı: "2 tane durum var, bunlardan bir tanesi antrenmanın takibi ve ne için yapıldığı. Sezon içindeki maçlar için oyuncunun hazırlık dönemindeki değerlerin takip edilmesi, sonra da antrenmanın maça yönelik yaptırılması lazım. Böylelikle bireysellik kazanılıyor. Performans dediğimizde de ise kondisyon, psikolojik teknik ve taktik var. Hazırlık periyodunda özellikle kondisyonda, (kondisyonunda doğal olarak ayakları var) dayanıklılık, sürat, kuvvet, esneklik, çabukluk, kordinasyon diyebiliriz. Bunların hepsini bireysel olarak değiştirmeye yönelik antrenman içinde geliştirmeye dahil olması lazım. Özellikle geliştireceğimiz bu özellikleri bireysel olarak ne oldugunu biliyor olmamız lazım.
Öncelikle çok konuşulan bir konu var. Buna açıklık getireyim; Sezon başında ve sezon ortasında yapılan testler bu işin olmazsa olmazıdır. Laktat, yoyo, cybex gibi ve daha başka testlerle futbolcunun bireysel kapasi, fiziki durumunu gibi özelliklerini ayrıntılı olarak öğrenip, buna göre çalışma programı hazırlamanız gerekir. Yaptığınız antrenmanın bireyler üzerinde ne kadar etki olduğunu öğrenmeniz lazım. GPS işte bunun için. Özellikle Konyaspor, bu yıl çok fazla maç oynayacak. Umarım iyi sonuçlar alırız, başarılı oluruz. Ama bu başarının gelmesi için bu anlattıklarım mutlaka ve mutlaka uygulanmalıdır. Bu işin sırrı budur." dedi.
"ARTIK OYUNCULARI 4 UYDU ÜZERİNDEN TAKİP EDİYORUZ"
Teknolojinin antrenmanlarda ve maçlarda etkin bir şekide kullanıldğını belirten Aşçı: "Maç içerisindeki yüksek şiddetli yapılan koşuların (20km üzerindeki) bir süre sonra azalması, subjektif olarak daha az koşması, gidememesini biz GPS ile ölçebiliyoruz. GPS maçlarda yasak, fakat maçlarda farklı bir yöntemimiz var; anında ölçüm sistemi var. Bunu da bir Türk firması geliştirdi ve biz onu kullanıyoruz. O firmayla anlık olarak oyuncuların maçtaki kat ettikleri mesafeleri, sprint miktarlarını ölçüyoruz. Oyunucuların her 5 dk’lık değişimlerini bile izliyoruz. Çok hızlı düşen olursa o zaman biz bu kişinin yorulduğu kanıtına varıyoruz ve hocayı bilgilendiriyoruz. Hoca da kararını verirken bundan da yararlanıyor.. Önemli olan hocanın objektif verilerle kararı alması ve doğru tespitte bulunması.
2 tane önemli durum var birtanesi antrenman yapmak, birtanesi de dinlenmeyi sağlamak. Yani yorgun olan oyuncuyu görmek lazım, ölçmek lazım.. İşte antrenmana da GPS kullanımı bu işe yarıyor.
Cep telefonu gibi bir cihaz var, bunu her takım kullanıyor. Bu cihazı oyuncunun üzerine takıyoruz. 4 tane uyduyla oyuncunun konumunu buluyor ve hangi hızla koştuğunu, maç verilerini alıyoruz, haftalık olarak kişinin ne kadar yüklendiğini ve yorgun olup olmadığını görüyoruz. Yorgunsa havuz, soğuk odalar gibi yaklaşımlara doğru yönlendiriyoruz.
Önemli olan performansı artırmak , bunun için bireysel olarak yüklenme yapılması lazım. İkincisi de dinlenmeyi sağlamalayız. Bunun için GPS’ e ihtiyaç var ve testleri kullanmamız lazım. Ayrıca eğitimli ve kariyerli teknik ekip üyeriyle bu işte başarıya ulaşma şansı daha da yükseliyor." diye konuştu.
NOT: GPS: Uydunun bantlar üzerinde oyuncuyu takip edebilmesi