Kamuda esnek mesai yeniden başlatıldı, esnek mesai nedir?
Son dakika haberleri... Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kamuda yeniden esnek mesai uygulamasının başlatıldığını duyurdu. Peki, esnek mesai nedir? Esnek mesai ne demek? Detaylar haberimizde.
Kamuda esnek mesai dönemine geçiliyor, esnek mesai nedir?
Merakla beklenen Kabine Toplantısı sona erir ermez Erdoğan, tam kapanmaya ilişkin açıklamalarda bulundu. Ramazan ayının ilk 2 haftasında saat 19:00 ile 05:00 arasında kısıtlamaya gidileceğini söyleyen Erdoğan, bu uygulamanın yarından itibaren yürürlüğe gireceğini belirtti. Tabloda herhangi bir iyileşme meydana gelmezse bu tedbirlerin daha da sıkılaştırılacağını cümlelerine ekledi. Peki, Cumhurbaşkanı Erdoğan, kamuda esnek mesai dönemiyle ilgili ne dedi?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Sokağa çıkma saatlerinde, zorunlu haller dışında şehirler arası seyahate izin verilmeyecektir. 65 yaş üstü ve 18 yaş altının şehir içi toplu taşıma araçlarını kullanma kısıtlamasını yeniden getiriyoruz.
Kamuda saat 16.00'da bitecek şekilde dönüşümlü esnek mesai yeniden yaygınlaştırılacak.
Hamileler ve kronik hastalıkları olanlar ve 10 yaş altı çocuğu bulunan personel idari izinli sayılacaktır.
Şartları uygun olan özel sektör firmaları da bu yönde teşvik edilecektir."
İdari izin nedir? Kimler idari izinden faydalanabilecek?
Erdoğan'ın bugünkü açıklamalarında en dikkat çeken bir diğer önemli detay, idari izine ilişkin yapmış olduğu açıklamalardı. İdari izinin kapsamını kategorize eden Cumhurbaşkanı, şu bireylerin idari izinli olarak sayılabileceğini cümlelerine ekledi.
"Hamileler ve kronik hastalıkları olanlar ve 10 yaş altı çocuğu bulunan personel idari izinli sayılacaktır." diyen Erdoğan, kimlerin idari izinden faydalanabileceğini detaylandırdı.
Esnek mesai nedir?
Esnek çalışma saatleri: Çalışanın çalışma zamanını ve süresini dilediği şekilde belirleme olanağının bulunduğu çalışma düzenidir. Çalışanlar tam gün çalışma düzeninde işletme yönetiminin belirlediği saatlere uymak zorunda iken, esnek çalışma saatleri düzeninde belirli zaman periyotlarında çalışma sürelerine bağlı kalmak koşuluyla işe başlama ve bitiş saatlerini kendileri ayarlayabilmektedirler. Örneğin haftada 5 gün ve 40 saatlik süre çalışanlar tarafından istenildiği şekilde düzenlenebilir.
İçişleri Bakanlığı'nın genelgesi:
İçişleri Bakanlığı 81 İl Valiliğine “Kısmi Kapanma” konulu genelge gönderdi. Bu genelgede esnek çalışma ile ilgili şu ifadelere yer verildi:
''Cumhurbaşkanlığının 2021/8 sayılı Genelgesi doğrultusunda kamu kurum ve kuruluşlarında uzaktan ve/veya dönüşümlü çalışma gibi esnek çalışma yöntemlerinden azami düzeyde istifade edilecek. İdari izin kapsamındaki personele (hamile çalışanlar, süt izni kullananlar, 10 yaş ve altında çocuğu olan kadın çalışanlar, engelli çalışanlar, 60 yaş üzerindeki personel, kronik rahatsızlığı bulunanlar) kolaylık gösterilecek ve kamuda mesai saatlerinin başlangıç ve bitiş saatlerinin 10.00-16.00 olarak uygulanması sağlanacak.
Çalışma koşulları, şartları ve imkanları uygun olan özel sektör firmalarında da esnek çalışma yöntemlerine geçilmesi teşvik edilecek.''