İspanya'yı Eleyen Fas'ın Kalecisi Bono'nun Kahramanlık Öyküsü
Fas, İspanya'yı Dünya Kupası'ndan elerken, penaltılarda kahramanlaşan kaleci Bono başrolü oynadı. İşte Bono'nun Kanada'dan İspanya ve Fas'a uzanan öyküsü.
Bono, Katar'da Fas'ın kahramanı oldu
31 yaşındaki kaleci Bono, İspanya'nın kullandığı üç penaltının ikisini kurtarırken diğeri de direkten döndü. Böylece ülkesinin Dünya Kupası'nda adını ilk kez çeyrek finale yazdırmasında baş rolü oynadı. İspanyol futbolcuların penaltı atışları sırasında çizgide sürekli sağa sola hareket eden Bono, uyguladığı bu taktikle hedefine ulaşmasını bildi. Bono, direkten dönen topta da doğru köşeyi tahmin etmeye başardı.
Kanada'da doğdu kalbi Casablanca'da kaldı
Fas'ın kahramanı olan Bono lakaplı Yassine Bounou, 5 Nisan 1991 yılında Kanada'nın Montreal şehrinde dünyaya geldi. Göçmen bir ailenin çocuğu olan Bono, buna karşın profesyonel kariyerine 2010 yılında anavatanın ekiplerinden Wydad Athletic Club Casablanca'da başladı. İleride "Hayatımın en güzel anlarını Casablanca'da yaşadım. Hayatımın bir parçası olarak kalacak" diyecek olan Bono, 2010'daysa Atletico Madrid'e transfer oldu. Ama burada Thibaut Courtois'ten kaleyi devralması pek mümkün değildi. A takıma çıkamadan Real Zaragoza'ya kiralık gönderildi.
Avrupa kültürüne uyumda zorlandı
İki yıl sonra Atletico'ya geri dönse de Bono'ya yine Madrid'de konaklama yoktu. Bu sefer bonservisiyle birlikte Girona'ya satıldı. Mısır'da düzenlenen 2019 Afrika Uluslar Kupası'ndaki performansı ona Sevilla'nın yolunu açtı. 3 yıllık Girona macerası da böylece bitti. Sevilla da 1 sezon kiralık oynattıktan sonra, 2020 yılında Bono'nun bonservisini 4 milyon Euro karşılığında aldı. Bono, bir röportajında da ifade ettiği üzere, Avrupa kültürüne uyum sağlamakta epey zorlandı. Bu da futbol kariyerini etkiledi. Buna karşın kariyerini İspanya'da inşaa eden Bono, Katar'da İspanyolları eleyen en önemli isim olarak da ilginç bir detaya imza atmış oldu.
Avrupa Ligi şampiyonluğunda payı var
Sevilla'nın 4 milyon Euro'ya aldığı Bono, kulübün 2020 UEFA Avrupa Ligi şampiyonluğunda da büyük katkı yaptı.
Faslı kalecinin piyasa değeri Haziran 2022'de 18 milyon Euro'ya kadar yükseldi. Sezon açılışıyla birlikte 15 milyon Euro'ya gerilese de Katar'daki FIFA Dünya Kupası'ndaki ortaya koyduğu performansıyla birlikte Bono'nun değerinin yeniden yükselişe geçmesi büyük bir olasılık.
Afrika Uluslar Kupası'nda parladı
Sevilla'daki performansıyla da La Liga'da iz bırakmaya başlayan Bono, Fas Milli Takımı'nda uzun süre Mounir Al Mohammadi'nin arkasında bekledi. CAF Afrika Uluslar Kupası ve 2018 Dünya Kupası kadrosunda yer alsa da 1 numaralı formayı giymeyi başaramadı ve kulübede yedek olarak bekledi. Ama o bu durumu profesyonellikle karşılıyarak, "Kimin oynayacağına teknik direktör karar verir. Milli takımda yer almak için kulüplerimizde iyi oynamak zorundayız" dedi.
Kanada ile Fas arasında tercih yaptı
2011 yılında bir tercih yapması gerekti. Ya doğduğu Kanada Milli Takımı'nı ya da köklerinin uzandığı Fas'ı seçecekti.
Fakat dönemin Fas Milli Teknik Direktörü Rachid Taoussi'nin davetini geri çevirmeyerek, tercihini anayurdundan yana kullandı. Londra'daki 2012 Olimpiyatları'nda Fas U20 Takımı'nın kalesini korudu. 1 yıl sonra da artık A takım kadrosundaydı. Ve tam 10 yıldır da milli takıma çağrılıyor. Ancak 1 numara olmak için epey süre beklemesi gerekti.
Bono'nun sırrı basit: "Çok çalışmak"
Fas Milli Takımı'nda oynamaktan her zaman gurur duyduğunu söyleyen Bono, oyun karakteri içinse şunları söylüyor:
"Her zaman aynı arzuyla her şeyimi verererek oynarım. Her futbolcu, kariyerinde bir kırılma anına sahip olur. Belirleyici bir anla karşı karşıya kalır. Ben de bunu Sevilla'da yakaladım. Daima en iyisi yapmak için kendimi hazır tuttum. Fırsatı bulunca da neler yapabileceğimi herkese gösterdim. Başarının sırrı basit: Çok çalışmak."
Sevilla, onu Dünya Kupası bankosu yaptı
Bono, Sevilla ile 2020 yılında kazandığı UEFA Avrupa Ligi şampiyonluğunu kariyerinin en yüksek noktası olarak tanımlamıştı. Bono buna rağmen, "Hâlâ daha teknik ve taktiksel düzeyde gelişiyorum" diyordu, bundan 1 yıl önce. Ve Bono, artık daha ileri gitmesi gerektiğinin de altını çiziyordu. O an da Katar'daki Dünya Kupası oldu. Fas'ın göçmen kalecisi kariyerinde kuşkusuz artık daha yüksek bir noktada. Bundan sonraki kariyerinde yeni bir bahar olacak mı, hep birlikte göreceğiz. Ama hayatı zorlukları aşmakla geçen Bono'nun daha iyi bir noktaya gelmesi kuvvetle muhtemel.
Zamaro Ödülü'nü alan ilk Arap kaleci
Bono, geçen sezon İspanyol temsilcisi Sevilla ile çıktığı toplam 59 maçın 32'sinde gol yemeden maçı tamamlamayı başardı. Bu anlamda Atletico'da aynı takımda olduğu Real Madrid'in Şampiyonlar Ligi şampiyonu ve Ballon'dOR adayı Courtois'yı bile bıraktı. Kalecilere verilen Zamaro Ödülü'nün 2021-22'de sahibi de Bono oldu. O, bu ödülü kazanan ilk Arap, ikinci Afrikalı oldu!
Tek golü doğduğu Kanada'dan yedi
Bono, 2022 Dünya Kupası'nda toplam dört maça çıktı. Grupta Hırvatistan ile 0-0 biten maçta kaledeydi. Belçika maçındaysa maç öncesi yaşadığı ani mide rahatsızlığı nedeniyle kadroda yer almadı. Kanada maçında yeniden eldivenleri aldı. Doğduğu ve milli takımında oynama ihtimali de bulunan Kanada'ya karşı muhakkak ki duygusal bir mücadele verdi. Bu maçta sahadan 2-1 galip ayrıldılar. Şu ana kadar yediği tek golü de Kanada'dan yedi. İspanya ile oynanan son 16 turu maçındaysa 120 dakikada da penaltılarda da gol yemeyerek kahramanlaştı.