Karantinada okunacak kitaplar, "Mutlaka okunması gereken 10 kitap..."
Karantina döneminde vakit geçirmek adına kitap okumak birebir. Bu nedenle, karantinada okunacak kitapları listeledik. Rus edebiyatından tutun da Türk edebiyatına varıncaya kadar geniş bir liste sizinle...
1-Maksim Gorki, "Ana"
Rusya'da devrim çanlarının çalındığı bir dönemde köylünün halini anlatan eserlerin başında Gorki'nin "Ana"sı gelir. Eşi tarafından şiddet gören "Ana" eşini kaybettikten sonra oğluyla köy evinde yaşamaya başlar. Oğlu fabrikada çalışır, ana evi çekip çevirir. Derken, bu ikilinin yolu beklenmedik bir şekilde Bolşevik devrimcileri ile kesişecektir. Rejim, köylülerin peşine düşer.
2-Mustafa Kutlu "Uzun Hikaye"
Türk okurunun, hikayeleri ve eserleriyle yakından tanıdığı Mustafa Kutlu'nun en dikkat çeken yapıtları arasında "Uzun Hikaye" yer alıyor. "Uzun Hikaye"nin anlatması uzun sürecek, ancak bir çırpıda okuyacaksınız.
3-Ivan Gonçarov, "Oblomov"
"Aslında hepimizde biraz Oblomov'luk var." sözü, kitap boyunca hatırınızda kalacak. Rus edebiyatının önde gelen yazarlarından Ivan Gonçarov, 170 yıl boyunca okunacak Oblomov'u yazdığında bu kadar etki yaratacağını düşünüyor muydu, kimse bilmez. Nitekim, Oblomov kitabından sonra Türkçe'ye ve dünya dillerine "Oblomovluk" kelimesi geçmiş oldu. Kitabın etki alanı dışında hikayesi de son derece samimi ve içten. Rus yazarın başyapıtını okuduktan sonra yüzünüzde buruk bir tebessüm olacak. İçinizde Oblomov'a dair kızgınlık olacak.
4-Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz
Türk bürokrasisinin işleyişine dair getirilen "Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz" eleştirisi, rahmetli Aziz Nesin'in hala yaşayan eserlerinin başını çekiyor. Yaşar öyle talihsiz biridir ki, iş vergi almaya gelince "yaşadığı"na şüphe yoktur; ancak, basit bir kimlik çıkaracak dahi olsa, "Yaşar aslında bir ölüdür"
5- John Steinbeck, "Fareler ve İnsanlar"
Amerika'lı John Steinbeck, "Fareler ve İnsanlar" adlı eserinde dostluğu ölümsüzleştirmiş. Birbirine yürekten bağlı iki dostun kaderinde hüzün, ayrılık ve acı vardır. Fareler ve İnsanlar'ı okurken gözyaşınızı tutamayacaksınız.
6-Franz Kafka "Dava"
Yahudi asıllı Franz Kafka, Dava kitabında yargının içerisinde yer alan bozukluğu ileri sürüyor. Bir sabah uyandığında davalı olduğunu öğrenen genç bankacı, uzun süre davasının ne olduğunu anlamaya çalışır.
7-Aliya İzzetbegoviç, "Doğu Batı Arasında İslam"
Bosna kahramanı Aliya İzzetbegoviç, askeri ve siyasi kimliği dışında entelektüel kimliğiyle de öne çıkar. "Bilge Kral" şeklinde tanımlanan İzzetbegoviç, bu eserinde İslamiyet'in mevcut durumunu anlatıyor.
8- Fyodor Dostoyevski, "Suç ve Ceza"
Tarihteki ilk psikolojik roman olarak bilinen Suç ve Ceza, bu alanda bir ilk olmakla beraber okuyucuyu sürükleyici etkiye de sahiptir. Kitabın ana karakteri Raskolnikov, parasız bir şekilde Saint Petersburg'da okumaya çalışmaktadır. Raskolnikov'un iç konuşmaları eşliğinde geçen kitaptan etkilenmeniz olağan.
9-Turgenyev, "Babalar ve Oğullar"
Turgenyev'in başat eserlerinden Babalar ve Oğulları sadece o dönemin değil; günümüzün de en büyük eserleri arasında sayılmaktadır.
10-Tolstoy, "Savaş ve Barış"
Tolstoy'un binlerce kez baskıya giden eseri Savaş ve Barış, kimilerine göre dünyanın en anlamlı, en özel kitaplarından biri. Fransız Napolyon ile Rus Alexander'in savaşına yoğunlaşan kitap tarihe farklı bir yorum katıyor. Tolstoy, "Tarih iki insanın ağzından çıkan sözler kadar basit değildir" diyor ve tarihi halk nezdinde işliyor. Sevinç, mutluluk, aşk, riyakarlık, batı taklitçiliği, sefalet, ölüm ve işgal. En sonunda haklı gurur. İşte, Tolstoy'un ölümsüz eseri, "Savaş ve Barış"