Karate olimpik ödül istiyor
Türkiye Karate Federasyonu Başkanı Esat Delihasan, olimpiyatlar için uzun zamandır hazırlandıklarını ancak ödül yönetmeliğinde branşın olimpik sporlar arasında yer almadığını söyledi.
Delihasan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, karatenin ödül yönetmenliğinde de olimpik branş olması için bakan ve genel müdürün desteğini beklediklerini ifade etti.
"Sadece bir kelime değişse bizi kurtarıyor." diyen Delihasan, "Olimpik olmamıza rağmen olimpik ödül alamıyoruz. 'Olimpiyatlarda yarışmış' maddesi karşımıza çıktı. Yeni konmuş. Onun değiştirilmesini bekliyoruz. Bu konuda bakanlığımızın ve genel müdürlüğümüzün bir çalışma yapmasını bekliyoruz. Konuyla ilgili girişimimiz oldu. Olimpiyatlarda yarışacağız ama olimpik ödül alamıyoruz. Böyle bir sıkıntımız var. Olimpiyatlardan sonra alabiliyoruz. Bu madde değişmediği için olimpiyatlara kadar alamıyoruz." değerlendirmesini yaptı.
Karate için olimpiyatların çok zor bir süreç olduğuna dikkati çeken Delihasan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sıkıntıları aşmak için buradayız. Bizim kadromuzun kalitesi bu olimpiyatlarda yarışma hakkı kazanacaktır. Birden fazla sıklette kazanacaktır. Tüm sıkletlerde bunu kovalayacağız. Amacımız tüm sıkletlerde sporcularımızın olması. Süreci görmek lazım. Belki üçüncü veya dördüncü olimpiyatlar olsa insanlar asılmaz. Herkesin bir hevesi var. Herkes ilkin peşinde. 193 ülke yarışmalara giriyor."
Karate Federasyonu bir ilkin peşinde
Olimpiyatlarda her sıklette 10 sporcunun yer alacağını belirten Delihasan, diğer federasyonlarla karşılaştırıldığı zaman bunun sınırlı sayıda kota olacağını dile getirdi.
Kota azlığının ilk kez olimpiyatlarda yer alacak olmalarından kaynaklandığını vurgulayan Delihasan, "Bizim amacımız bu kotalarla olimpiyatlara gidebilmek. Uzun zamandır çalışmalar yapıyoruz. Milli takımımızın bunu yapabileceğine inanımız tam." diye konuştu.
Delihasan, Avrupa'nın son 5 yılda en fazla madalya kazanan ülkesi olduklarına dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Türk karatesi son 5 yılda inanılmaz bir grafik çiziyor. Bu başarıları olimpiyatlarda taçlandırmak istiyoruz. Bu bizi gerçekten gururlandırıyor. Erkek Kumite Milli Takımımız 5 yıldır üst üste final yaptı. Bu mili takımlar seviyesinde rekor olabilir. Üçünde de şampiyon oldu. Gurur verici bir milli takımımız var. Şu ana kadar milli takımlarında devşirme sporcu yarıştırmadan ve yabancı hoca çalıştırmadan, bu işi başaran tek federasyon olacağız."
Kota için 19 aylık bir dönem
Temmuz ayından itibaren 2020 Tokyo Olimpiyatları için kota müsabakalarının başlayacağını anlatan Delihasan, şunları kaydetti:
"Puan verme işi 19 ay sürecek. Dörder Seri A ve Premier Lig müsabakaları olacak. Avrupa ve dünya şampiyonaları da bu işin içine girecek. Bu müsabakaların sonunda kendi sıkletlerinde ilk 2'ye girenler olimpiyatlara gitme hakkı elde edecek. Bazı sıkletler birleştirilecek. Burada iki kiloda da Türk sporcular kota almışsa sadece biri gidebilecek. Erkekler -67, 75 ve +75, kadınlar ise -55, 61 ve +61 kilolarda olimpiyat kotası alabilecek. Ayrıca üçer kişiden oluşacak erkek ile kadın kata ve kumite takımları da olimpiyatlara katılacak. Katılacak son sporcular 2020 yılının mayıs ayında Fransa'da yapılacak eleme müsabakalarında belirlenecek. Burada ilk üç içinde yer alacak sporcular da olimpiyat için kota alacak."