Katar para verdi, UltrAslan'dan eğitim almayı reddetti: Bordo tişörtlüler!
Dünya Kupası'ndaki bordo tişörtlü gençlerin sırrı ortaya çıktı. İşte Lübnan'dan Katar'a uzanan Galatasaray taraftar grubu UltrAslan'ın da dahil olduğu bir öykü...
Bordo tişörtlüler tribünde
Ancak Dünya Kupası başlayınca bu endişelerin yersiz olduğu görüldü. Katar -Ekvador maçında bordo tişört giymiş 1500'e yakın kişi, tribünleri yönlendiriyor ve coşkulu tezahürat yapılmasını sağlıyordu.
UltrAslan detayı
New York Times gazetesi, bu bordo tişörtlülerle ilgili gerçeği ortaya çıkardı. Lübnan, Mısır, Cezayir ve Suriyelili gençlerden oluşan bu grup, Katar hükümetinden para almışlardı. Üstelik UltrAslan'dan bir grup bu taraftaları eğitmek için Lübnan'a gitmişti.
"Bir işaretle davul sesi kesildi"
New York Times'ın konuyla ilgili haberi şöyle: Katar'ın Dünya Kupası'nda Senegal'e karşı oynadığı maçın ikinci yarısının ortalarında, şapkalı ve güneş gözlüklü bir adamın ayağa kalkıp sessizlik istemesiyle davul sesi kesildi.
Garip bir sessizlik
Birkaç dakika önce kalabalığın bir bölümü - binden fazla kişi, neredeyse tamamı erkek, hepsinin üzerinde İngilizce ve Arapça "Katar" yazan aynı bordo tişörtler vardı - dört taraftar liderinin yönlendirmesiyle hep bir ağızdan tezahürat yapıyordu. Bu kişiler ne beklendiğini anlamıştı ve emre uyarak Al Thumama Stadyumu'nun içinde maç gürültüsü etraflarında dönerken garip bir sessizliğe gömüldüler.
Zemin sallanıyordu
Sonra bir işaret verildi. Ve kalabalık yeniden canlandı. Katar Milli Takımı'nın lakabına bir gönderme olarak Arapça "Oyna, Bordo!" diye bağırmaya başladı. Erkekler, kollarını birleştirdi ve aşağı yukarı zıpladı. Zemin sallanıyordu.
Dövmeler ele verdi
Ancak bu taraftarların üzerindeki dövmeler onları ele veriyordu. Körfez toplumunda son derece nadir görülen ve hoş karşılanmayan dövmeler, taraftarların Katarlı olmadığını gösteriyordu. Peki kimdi bunlar? Ve nereden gelmişlerdi?
2022'nin başında plan oluşturuldu
Plan, 2022 yılının başında, Dünya Kupası yaklaşırken oluşturuldu. Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da ultralar siyasi olarak etkiliydi. Mısırlı ultralar, 2011'de Hüsnü Mübarek devrilirken Arap Baharı'nda kilit bir rol oynadı. Hatta, Mısır'da yönetime gelen Sisi, ultraları yasaklandı.
Lübnan'da nisan ayında etkinlik
Tunus, Cezayir, Fas ve Lübnan'da tribünlerde bestelenen şarkılar hükümet karşıtı protestoların da müziği oldu. Bu nedenle Katar, nisan ayında Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta bir etkinlik düzenlemeye karar verdi.
Lübnanlı taraftarlar atmosfer yarattı
Yüzlerce Lübnanlı öğrenci, bazı taraftarlar Camille Chamoun Sports City Stadyumu'nda tribün atmosferi yaratması için işe alındı. Ve bu videoya çekildi.
UltrAslan üyeleri eğitim vermeye geldi
Katar, taraftarlara yön vermesi için Galatasaray'ın taraftar grubu UltrAslan'dan tribün liderlerini Lübnan'a getirdi. Ancak Lübnanlılar eğitim almaya ihtiyaçları olmadığını belirterek UltrAslan'ı reddeti.
UltrAslan Katar yolcusu olabilirdi
Lübnanlı bir ultra, "Onlara gösterdik! Bir taraftar grubunun nasıl organize edileceğini bize öğretemezlerdi. Türk UltAslan grubu Katar'a gidecekti ama bizi görünce şaşırdılar. Biz bu işi uzun zamandır yapıyoruz" dedi.
Lübnanlı gençlere teklif
Lübnan'da çekilen video Doha'daki doğru kişileri etkiledi. Kulaktan kulağa yayılan bilgilerle Lübnanlı genç taraftarlara olağanüstü bir teklif yapıldı: Katar'daki Dünya Kupası maçlarına tribün kültürü getirme karşılığı ücretsiz uçuş, konaklama, maç biletleri ve yemek. Ayrıca küçük bir maaş.
Katar Milli Marşı'nı öğrendiler
Taraftarlar, Katar Milli Marşı'nı öğrenmek, koreografisini yaptıkları hareketleri prova etmek ve yeni tezahüratlar için Ekim ayı ortasında Katar'a gitti.
Ekonomik krizde hayaldi, gerçek oldu
Dünya Kupası'na gitmek Arap dünyasındaki taraftarların çoğunun ulaşamayacağı bir deneyim. Örneğin Lübnan derin bir ekonomik kriz içinde. Dünya Bankası'na göre genç işsizliği yüzde 30 seviyesinde. Binlerce vatandaş ülkeden kaçıyor. Katar'ın yardımı olmasaydı, bordo tişört giyen gençlerin Dünya Kupası'na gitme ihtimali yoktu.
Sadece Lübnanlılar değil
Tribünlerde sadece Lübnanlılar yoktu. Yaklaşık 1500 kişilik taraftar grubunda Mısır, Cezayir ve birkaç Suriyeli de vardı. Bir taraftarın söylediğine göre tek motive edici faktör para değildi.
"Aynı elin parmaklarıyız"
Bir ultra, "Bir Arap ülkesini desteklemek bizim görevimiz. Aynı dili paylaşıyoruz. Aynı kültürü paylaşıyoruz. Aynı elin parmaklarıyız. Dünyaya özel bir şey göstermek istiyoruz. Özel bir şey göreceksiniz" diyordu.
Lübnan'a döndüler
1500 kişilik bordo tişörtlülerle sadece grup aşaması için anlaşma sağlanmıştı. Katar'ın Dünya Kupası'ndan elenmesiyle Lübnan'a döndüler.