KPSS B - KPSS Önlisans her sene mi oluyor? TBMM...
TBMM komisyona sunulan ve her sene olması beklenen KPSS önlisans sınavı hakkında öğrenciler araştırma yapmaya başladılar. KPSS B grubunda hangi sınavlar var ve Önlisans ve ortaöğretim her sene mi olacak gibi araştırmalar artmaya başladı. Bazı öğrenciler ise KPSS B her sene olmasın diye tag açmaya başladılar. Peki TBMM komisyonundan geçen KPSS B sınavı onayladı mı ve 2021'de olacak mı? KPSS B hangi grup ve KPSS ön lisans her sene mi olacak? KPSS B onaylandı mı? 30 Ocak 2021 İşte detaylar... 2021 KPSS önlisans, KPSS ortaöğretim olacak mı?
SPP Başkanı Aras Ali Altıntaş, KPSS B grubu sınavlarının her sene yapılması için TBMM'ye bir kanun teklifi sunulduğunu söyledi. Altıntaş yaptığı açıklamada KPSS B grubu sınavlarının her sene yapılması için meclise gelen kanun teklifinin komisyondan geçtiğini söyledi.
KPSS B VE KPSS ÖNLİSANS HER SENE Mİ OLACAK?
Son günlerde KPSS b grubu sınavlarını her sene yapılması sosyal medya gündemindeydi. Öte yandan TBMM'de de Milletvekilleri tarafındna bu konu dile getirildi ve sınavların her sene yapılması gerektiğine yer verildi. Açıklamada Orhan Sümer, "Milyonlarca gencimizin büyük emek vererek hazırlandığı Kamu Personeli Seçme Sınavı ne yazık ki mağdur yaratmaya devam ediyor. KPSS B grubuna dâhil olan mesleklere yalnızca çift yıllarda alınan puanlarla atama yapılması dolayısıyla sistemde büyük yığılmalar ve kılavuz açıklama sorunu meydana gelmektedir.''
''Siyasi, sosyal, idari alanlarda ulusal ve uluslararası önemi haiz meslek gruplarına mensup KPSS B grubu adaylarının sınav ve atama sistemiyle mağdur edilmesi kamu kurumlarına liyakat sorunu oluşturmaktadır. Ayrıca tüm dünyanın acı bir şekilde tecrübe ettiği Covid-19 salgınında sağlık emekçilerinin değerini bir kez daha anlamış bulunmaktayız. Ancak Sağlık Bakanlığı atama kılavuzunun yayınlanmaması başta puanlarını bir sonraki seneye kullanamayacak olan binlerce sağlıkçımızı zor duruma düşürmektedir. Buradan ilgili bakanlıklara sesleniyorum: Gençlerimizin KPSS mağduriyetlerine son verilsin." dedi.
KPSS B NE DEMEK VE HANGİ GRUPLAR VAR?
KPSS-A kadroları dışındaki her kadro KPSS-B kadrosudur. Yani, müfettiş, uzman, denetmen ve kontrolör yardımcılığı ile kaymakam adaylığı kadroları dışındaki her kadro KPSS-B kadrosudur. Bu çerçevede, mühendis, tekniker, teknisyen, memur, psikolog, mimar, veteriner vb. tüm kadrolar KPSS-B kadrolardır.
ÖSYM tarafından merkezi yerleştirme yoluyla atama yapılmak için ilana çıkılan tüm kadrolar KPSS-B'dir. Buna göre KPSS'nın genel kültür ve genel yetenekten oluşan bölümüne giren her aday bu KPSS-B kadroları tercih işlemine katılabilecektir. Ancak, müfettiş, uzman, denetmen ve kontrolör yardımcılığı ile kaymakam adaylığı kadrolarına başvurabilmek için ÖSYM'nin yapacağı KPSS sınavı sonrasında sınavı açan kamu kurumlarınca yapılacak yazılı ve/veya sözlü sınavdan da başarılı olmak gerekmektedir. Bu, müfettiş, uzman, denetmen ve kontrolör yardımcılığı ile kaymakam adaylığı kadroları için açılan ilanda, hangi bölüm mezunlarının yazılı ve/veya sözlü sınava katılabileceği belirtilir.
Bu ilanda mühendislik bölümüne de yer verilmiş ise aday ilana çıkılan müfettiş, uzman, denetmen ve kontrolör yardımcılığı ile kaymakam adaylığı kadrosuna başvurabilir. Burada şu hususu belirtmek gerekmektedir. Müfettiş, uzman, denetmen ve kontrolör yardımcılığı ile kaymakam adaylığı kadrosuna başvurabilmek için Genel Kültür ve Genel yetenek sınavlarına ek olarak Pazar günü yapılan alan bilgisi sınavlarına (İktisat, Muhasebe, Maliye vb) katılmak gerekmektedir. Bu sınava sadece lisans mezunları girebilmektedir.