KYK borç son gelişmeler! KYK faizleri silinecek mi? KYK yapılandırma nasıl olacak?
KYK borç son gelişmeleri haberimizde... Milyonlarca öğrenci KYK faizleri silinecek mi, KYK yapılandırma nasıl olacak diye sorguluyor. Peki KYK faizleri silinecek mi, ne zaman silinecek? İşte KYK son dakika gelişmeleri
Milyonların beklediği KYK borçları ile ilgili yeni gelişmeler yaşanıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak daha önce yaptığı açıklamada KYK borçları ile ilgili çalışmaların sürdüğünü belirtmişti. Peki KYK borç son gelişmeler! KYK faizleri silinecek mi? KYK yapılandırma nasıl olacak? Mevcut borcu üzerine faiz işleyen kişilerin faiz borçlarının silinmesi ve yeniden taksitlendirilmesi sağlanacak. Uzun süredir KYK borcu olanların beklediği çalışmanın birçok kişi için ödeme kolaylığı sağlaması beklenmektedir. KYK borç son gelişmeler! KYK faizleri silinecek mi? KYK yapılandırma nasıl olacak? sorularınızın cevabı haberimizde
KYK BORÇLARI SİLİNECEK Mİ?
Hükümetin çalışmalarının sonucunda KYK borçları silinecek mi yoksa başka bir yöntem mi izlenecek belli olacak. Gençler çalışma hakkında detayları merak ederken önemli bir açıklama daha geldi.
Erdoğan, “Kredi olayı farklı. Krediyi her müracaat eden alıyor ama daha sonra ödemek üzere alıyor. Burs konusunda ödeme sorunu yok. Beklentinizi biliyorum tamamıyla bu borçların silinmesi süreci olacaktır. O zaman burada bir başka tercih gündeme gelecektir. O da nedir? Demek ki kredi olayı kalkacaktır. Sadece burs verme noktasına gidilecektir. Onun çalışmasını, değerlendirmelerini yapıp adımımızı da ona göre inşallah atacağız.” dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Yunus Emre ise geçen ekim ayında 217 bin kişiye KYK borcundan dolayı e-haciz yapıldığını açıklamıştı.
KYK BORÇ ERTELEMESİ NASIL YAPILIR?
KYK bursunun geri ödemesinin belirtilen tarihlere ve düzene göre yapılmaması durumunda yasal işlem başlatılabilir. KYK borçlarının gecikme durumunda ise kredi üzerine faiz eklenir.
Öğrenim hayatında KYK’nin (Kredi Yurtlar Kurumu) katkı kredisi veya öğrenim kredisinden faydalananlar geri ödeme işlemiyle ilgili soru işaretleri yaşıyor. Sorgulama işlemi için e-Devlet şifrenizle sisteme giriş yapmanız ve ‘Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü’ hizmetleri arasından KYK Kredi Geri Ödeme Sorgulama’yı seçmeniz gerekmektedir.
e-Devlet üzerinden gerçekleştirilen öğrenim ve katkı kredisi borç sorgulama işlemleri daha sonra sayfa aracılığıyla Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet adresine yönlendiriliyor. GİB’in içerisinde bulunan “internet vergi dairesi” adresinden sorgulama işlemleri yapılabildiği gibi geri ödemeler de gerçekleştirilebiliyor.
İkinci adımda ise, “Borç Erteleme Talep Türü”nü seçmeniz gerekmektedir. Bunun için;
İşsizlik Sebebiyle
Askerlik Sebebiyle
Yüksek Lisans/ Doktora Sebebiyle seçeneklerinden birini işaretlemeniz ve “İleri” düğmesini tıklamanız gerekmektedir.
KYK BORCU NASIL YAPILANDIRILIR?
KYK borcu 2 farklı yöntemle yapılandırılabilmektedir. Bu yapılandırma işlemlerinden ilki internet üzerinden olandır.
İnternet üzerinden yapılandırma işlemine göre: Öncelikle Gelirler İdaresi Başkanlığının İnteraktif Vergi Dairesine giriş yapmalısınız.
Bu ekranda E-Devlet ile giriş seçeneği bulunmaktadır. Buna tıklayın ve E-Devlet bilgilerinizle giriş yapın.
Arama ekranına "6183" yazın ve "Taksitlendirme/Tecil Talebi Dilekçesi (6183 S. Kanunun 48. Maddesi Kapsamında)" sayfasına tıklayın.
48'nci maddede yer alan "Amme borcunun vadesinde ödenmesi veya haczin tatbiki veyahut haczolunmuş malların paraya çevrilmesi amme borçlusunu çok zor duruma düşürecekse, borçlu tarafından yazı ile istenmiş ve teminat gösterilmiş olmak şartıyla, alacaklı amme idaresince veya yetkili kılacağı makamlarca; amme alacağı 36 ayı geçmemek üzere ve faiz alınarak tecil olunabilir." ibaresi dahilinde birkaç adımda taksitlendirme işlemine başvuruda bulunabilirsiniz.
Vergi daireleri üzerinden yapılandırma işlemi göre: Vergi dairesinde 6183 sayılı kanundan faydalanmak istediğinizi belirtmeniz üzerine sizden dilekçe doldurmanız istenecektir.
Bu dilekçeyi doldurduktan sonra KYK borcu yapılandırmasında taksit seçeneklerinizi belirlemeniz beklenecektir.
Dilekçenizin kabul görmesi halinde borçlar 2 ayda bir olarak talep edilecektir.
2 ayda bir ödenmeyen borçlar, yapılandırmanızın bozulmasına neden olacaktır.