KYK borçları silinecek mi? KYK borçlarında faiz silme ve yapılandırma olacak mı?
KYK borçları silinecek mi? Milyonlarca kişinin derdi haline gelen KYK borçları silinecek mi? 2020'ye girilmesiyle birlikte herkesin aklında tek bir soru var. KYK borçları silinecek mi? KYK borçlarında faiz silme ve yapılandırma olacak mı? İşte KYK borçları silinecek mi? KYK borçlarında faiz silme ve yapılandırma olacak mı? sorularunızın cevabı
Son dönemde sıkça dile getirilen KYK öğrenim kredisi borçları için yapılandırma milyonlarca kişi tarafından bekleniyor. Peki KYK borçları silinecek mi? KYK borçlarında faiz silme ve yapılandırma olacak mı? Milyonlarca kişi KYK öğrenim kredisini ödemekte zorluk yaşıyor. Geçtiğimiz günlerde hükümetten gelen KYK borçları hakkında yapılandırılmaya gidileceği açıklaması heyecan yarattı. 20202ye girilmesi ile birlikte de KYK borçları ne zaman silinecek sorusu soruluyor. İşte KYK borçları silinecek mi? KYK borçlarında faiz silme ve yapılandırma olacak mı?
sorularınızın cevabı
HÜKÜMETİN KYK AÇIKLAMASI
Hükümetin çalışmalarının sonucunda KYK borçları silinecek mi yoksa başka bir yöntem mi izlenecek belli olacak. Gençler çalışma hakkında detayları merak ederken önemli bir açıklama daha geldi.
Erdoğan, “Kredi olayı farklı. Krediyi her müracaat eden alıyor ama daha sonra ödemek üzere alıyor. Burs konusunda ödeme sorunu yok. Beklentinizi biliyorum tamamıyla bu borçların silinmesi süreci olacaktır. O zaman burada bir başka tercih gündeme gelecektir. O da nedir? Demek ki kredi olayı kalkacaktır. Sadece burs verme noktasına gidilecektir. Onun çalışmasını, değerlendirmelerini yapıp adımımızı da ona göre inşallah atacağız.” dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Yunus Emre ise geçen ekim ayında 217 bin kişiye KYK borcundan dolayı e-haciz yapıldığını açıklamıştı.
CHP’DEN KYK TEKLİFİ
CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç, üniversite mezunu gençlerin yükseköğrenim kredi borçlarının faizlerinin silinmesi ve bundan sonra geri ödemelerin faizsiz olarak yapılmasını öngören kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu.
Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurt Hizmetleri Kanunu'nda değişiklik öngören teklif, öğrenim kredisinin öğrencilere faizsiz olarak verilmesini, kredi borcunun işe başladıktan bir yıl sonra ödenmeye başlamasını ve henüz tahsil edilmeyen öğrenim kredisi borçlarının faizlerinin silinmesini içeriyor.
KYK BORÇLARI İÇİN YENİ AÇIKLAMA
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıkladığı Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) borçlarının yapılandırılmasına ilişkin çalışmayla devlet milyonlarca üniversiteliye barış eli uzatacak. Bakan Albayrak, gençler için 2020 özelinde çalışma yaptıklarını söyledi. KYK borçlarına ilişkin yaklaşık 5 milyon üniversiteliyi ilgilendiren 6-7 milyarlık bir paket üzerinde çalışılıyor. 2020 itibarıyla yaşama geçirilecek paket kapsamında farklı formüller üzerinde çalışılıyor. Faizler nedeniyle anapara iki üç katına çıkarken, faizlerin yapılandırılması ya da silinmesi, taksit sayısının artırılması da seçenekler arasında yer alıyor.
İŞ BULAMAYANLAR KYK BORÇLARINI ERTELEYEBİLECEK
Son yıllarda öğrenim kredisi nedeniyle sorun yaşayan birçok kişiden gelen talepler üzerine harekete geçen Hazine ve Maliye Bakanlığı, konu hakkında yeni bir çalışma başlatmıştır. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda KYK borçlarına ilişkin yeni düzenlemenin müjdesini veren Berat Albayrak, yaklaşık 250 bin üniversite öğrencisinin KYK borçlarını ödeyemediği için hakkında işlem başlatıldığının altını çizen Bakan Albayrak, borçların silinmesi için imza kampanyası başlatan öğrencilerin taleplerine karşılık vermiştir. Meclis gündemine taşınan borçlar hakkında yeni çalışmaların başladığı ifade edilmiştir. Üniversiteden mezun olduktan sonra iş bulamayan kişiler hakkında da yeni çalışmaların yapılacağı ifade edilmiştir.
KYK BORÇLARI SİLİNECEK Mİ?
Kredi borcu, öğrenim kredisi olarak verilen miktarlara, Türkiye İstatistik Kurumu'nun toptan eşya fiyat endeksindeki artışlar uygulanarak hesaplanacak miktarın ilave edilmesiyle tespit ediliyor. Öğrenciler ödemelerini, öğrenim süresinin bitiminden 2 yıl sonra yapmaları gerekiyor.
Sorun da burada başlıyor. Üniversite mezunu gençler, uzun yıllar iş bulamıyor, iş bulanlar ise asgari ücret ya da asgari ücretin biraz üstü ücretlerle çalışıyorlar. O nedenle gençler, aylık ortalama 400 ile 600 TL'lik taksitleri ödemekte zorlanıyorlar.
5 MİLYON KİŞİNİN BORCU VAR
Yaşanan sıkıntı, iş bulamayan mezunların, bunu zamanında beyan etmemelerinden kaynaklanıyor. Gidip daha önceden, işsiz olduğunu bildirirlerse, sıkıntı yaşanmaz!.." diye cevap vermişti. Ertelemelere rağmen son 10 yılda öğrenim kredisi borcu olan kişi sayısı 5 milyona ulaştı. Bunlardan 280 bin kişinin hesaplarına haciz uygulandı.
KYK KREDİ BORÇLARI NASIL ÖĞRENİLİR?
KYK kredi borçlarından haberdar olmayan öğrenciler nasıl bilgi elde edeceklerini merak ediyor. KYK kredi borçları, vergi sorgulama sisteminden öğrenilebiliyor. E-Devlet üzerinden de KYK borçları görüntülenebiliyor.
KYK BORCU NASIL HESAPLANIR?
Öğrenim süresi boyunca alınan toplam kredi miktarına Türkiye İstatistik Kurumu'nun Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi'ndeki (Yİ-ÜFE) artışlar uygulanarak hesaplanacak miktarın ilave edilmesi suretiyle tespit edilmektedir. Yani kısaca alınan toplam kredi + Yİ-ÜFE ilavesi şeklindedir.
Öğrencilerin ödeyecekleri kredi borcu, öğrencilerin öğretimi süresince kurumdan aldığı toplam kredi miktarının 3 katını geçmemektedir. Süresi içinde ödenmeyen borçlara her yıl Bakanlar Kurulunca tespit edilen oranlarda gecikme zammı ilave edildiğinden borcun alınmış olan kredi miktarını geçmesi mümkün olmaktadır. Bundan dolayı böyle bir sınırlama getirilmiştir.