"Ligler karantina şeklinde devam etmeli"
Büyük bir tufanın içine girdiğimizi, ancak bunun farkında olmadığımızı düşünüyorum. Önümüzdeki günlerde ciddi ekonomik sıkıntılar çekeceğiz. Bu süreçteki ilk sınavımız liglerin akıbeti ne olacak konusu.
Bu konuda 3 görüş bulunuyor.
1. Liglerin iptal edilmesi
2. Kaldığı yerden devam edilmesi
3. Olduğu gibi tescil edilmesi
İptal edilen liglerde takımların Avrupa Kupalarına katılamama tehlikesi var.
Ben de liglerin karantina şeklinde devam etmesi ile bu durumun çözüleceğini düşünüyorum.
Gayet makul şekilde belirlenen bir kentte, takımları bir otelde konaklatarak, düzenli olarak sağlık kontrolü yaparak liglerin devamı sağlanabilir.
TFF de Türk futbolunun devam etmesi için kalan 8 maçı uygun bulduğu bir kentte oynatabilir. Sağlık denetimlerini sıkı yapıp müsabakaların devamını sağlaması lazım.
Aksi takdirde ekonomik anlamda kulüpler çok sıkıntı çekecek.
Oyuncuların sözleşmelerinin akıbeti ile ilgili FIFA, 7 Nisan'da yayınladığı kılavuzda koronavirüs nedeniyle ertelenen liglerde erteleme süresi kadar oyuncu sözleşmelerinin uzatılacağını açıkladı.
"En önemlisi perşembe günü yapılacak toplantı"
UEFA video konferans toplantılarının yapılacağını duyurdu. En önemlisi perşembe günü yapılacak toplantı olacak.
Avrupa için futbolun geleceğini öğreneceğiz. Benim tahminim futbolun karantina şeklinde devam ediceği yönünde. Yani taraftarlar, bu sene stada gitmeyti unutsunlar.
Türkiye ligi için, bir kentin seçilip kulüplerin kalan 8 maçı orada oynamasını tahmin ediyorum.
Almanya'da Bayern Münih antrenmanlara başladı. Türkiye'de de Beşiktaş antrenmanlarına başladı.
Eğer maçlar oynanmazsa yayıncı kuruluş ödeme yapmaz. Bu dünyada da böyle.
Dolayısıyla yayıncı kuruluşun elindeki bu mazereti almak için karantina şeklinde maçların oynanması gerekiyor. Kulüp gelirlerinin yüzde 40'ı yayıncı kuruluştan geliyor. Bu gelirin tekrar gelmesi gerekiyor ki oyuncu ödemeleri yapılabilsin.
"Kolay bir çözüm yok"
Kolay bir çözüm yok. Herkes biraz feragat edecek. Ancak futbolcuların ne kadar feragat edeceği konusunda uzlaşarak sonuca varılması gerekir. Kulüpler tek taraflı karar alıyorsa mutlaka bunun ülke hukukuna uygun olmalı. Kulüple oyuncu masaya oturduğunda kulübün mevcut ekonomik durumu ve diğer mevcut durumlarla uyumlu olmalı. Türk oyuncular anlaşmazlık durumunda Uyuşmazlık Çözüm Kurulu'na (UÇK), eğer sözleşmesinde UÇK'nın söz hakkı yoksa İş Mahkemeleri'ne gidecek. Ancak davalar çok uzun sürer.
Genelde bu gibi süreçlerde oyuncuların lehine karar verildiğini görüyoruz. Ancak bu pandemi durumunda nasıl sonuçlar çıkar, göreceğiz.
"Çok büyük bir değişim bizi bekliyor"
Daha evvel hiç ön görülemeyen bir durumla karşı karşıyayız. Bence spor ekonomisi, yapılan transfer bedelleri düşecek. Altınordu gbii kulüplerin değeri artacak. Çok büyük bir değişim bizi bekliyor.