Gençlerbirliği'nin efsane kalecisi "Köylü Selçuk" hayatını kaybetti
Gençlerbirliği'nin efsane kalecilerinden "Köylü Selçuk" lakaplı Selçuk Çakmaklı, 85 yaşında vefat etti. Hiç yedek kalmadan 16 yıl forma giyen Çakmaklı, maçlara şapkasız çıkmazdı.
Maçlara şapkasız çıkmazdı
Gençlerbirliği tarihinin en fazla forma giyen ve en uzun dönem oynayan futbolcusu Selçuk Çakmaklı, "Köylü Selçuk" lakabını ve maçlarda başından çıkarmadığı şapkasını şöyle açıklıyor:
"Gösterişsiz, süksesiz ve sade olduğum için bana bu lakap takıldı. Köylülük; saflığın, temizliğin ve dürüstlüğün simgesidir. Her insan, köylü olamaz. Atatürk bile 'Köylü, milletin efendisidir' demiş... Ben, şapkasız maçlara çıkmazdım. Şapka, benimle bütünleşti adeta sembolüm oldu. Bu şekilde güneşten iyi korunuyordum. Ayrıca, maça da daha iyi konsantre oluyordum."
Yakın arkadaşları 'kalın' lakabını takmıştı
Türk futbolunun efsane isimlerinden Selçuk Çakmaklı'ya yakın arkadaşları da “Kalın” lakabını takmıştı.
Spora veloybolcu olarak başladı
Selçuk Çakmaklı'nın, lise yıllarında voleybolla başlayan spor tutkusu, çok geçmeden kalecilik merakına dönüşür. Kasa, minder ve diğer jimnastik hareketlerini çok iyi yaparak atletik bir vücut kazanan Çakmaklı, futbol hayatına Çankırı Gençlikspor'da adım atar. O Çankırı Gençlikspor'un kalesini korurken, abisi Özdemir de takımın santraforudur.
Çakmaklı'nın kısa sürede kalecilikteki başarısı konuşulur olur... Öyle ki; bu başarı Ankara ve İstanbul'da da dillendirilir...
Hiç yedek soyunmadan 16 yıl forma giydi
Sırtına geçirdiği Gençlerbirliği forması, kafasında simgesi olan şapkasıyla Türk futbolunun bugün bile tartışmasız efsaneleri Fenerbahçeli Lefter’e, Can Bartu'ya , Galatasaraylı Metin Oktay’a geçit vermeyen Selçuk Çakmaklı, 1958 ile 1974 yılları arasında kesintisiz yani "hiç yedek soyunmadan" tam 16 yıl Gençlerbirliği’nin kalesini korudu. Gençlerbirliği'nin en uzun süre gol yemeyen kalecisi olarak tarihe geçti. Köylü Selçuk tam 11 kulüp başkanı gördü, takımının kalesini Süper Lig ve birinci ligde korudu. Gençlerbirliği 1967-1968 sezonunda Balkan Kupası’nda mücadele ederken de kalede Köylü Selçuk vardı.
Futbolu bıraktıktan sonra altyapıda hocalık yaptı
Futbol hayatındaki başarısının yanında disiplinli hayatı, dürüst, yüksek karakterli kimliğiyle de sevilen, saygı gören Selçuk Çakmaklı 1974 yılında aktif futbol hayatına nokta koydu. Futbolculuğu bıraktıktan sonra teknik adamlığa başladı. Gençlerbirliği minik, yıldız ve genç takımlarını çalıştırdı. Profesyonel takımın da kaleci antrenörlüğünü yaptı.
Efsaneden genç kalecilere tavsiyeler
Selçuk Çakmaklı, gazeteci Atilla Türker'in 2010 yılında yaptığı röportajda genç kalecilere şu tavsiyelerde bulundu
"Kalecilik, çok büyük incelikler üzerine kuruludur. Kaleci, yalnız adamdır. 89 dakika boyunca 10 kurtarış yapar, son dakikada bir gol yer, ondan kötüsü olmaz. Ama bir forvet oyuncusu 10 gol kaçırır, bir tane atar, kahraman olur. Kalecilerin bu doğrultuda çok dikkatli davranması gerekiyor. En ufak hata, hüsrana yol açar. Tabelayı kaleciler belirler. Kalecinin maça çok iyi konsantre olması, tribünlere kulağını tıkaması gerekir.
İyi kaleci, büyük maçlarda belli olur. Bir kurtarış yapar, takımına puan getirir, şampiyonluk getirir. Takıma ayrı bir hava verir. Kaleci, maç içinde hiçbir zaman sabit durmamalı. Çünkü beyin ve de adale olarak, bir soğuma başlar. Bu yüzden de çok basit goller yer. "
Selçuk Çakmaklı'nın Bayramörenli Semiha hanımla olan evliliğinden Ferda ve Sevda isimli iki kız evladı var.