Mas güreşi pehlivanların dikkatini çekti!
Dünya Etnospor Konfederasyonu tarafından yağlı güreşlerin yapıldığı er meydanının da bulunduğu Sarayiçi'nde geleneksel oyunların yeniden canlanması, bilinirliklerinin artması ve yaygınlaşması için tanıtım çadırı kuruldu.
Burada Yakut milli sporu ağaç güreşi ya da çubuk çekme de denilen mas güreşi ile bir Türk zeka ve strateji oyunu olan mangala uygulamalı olarak gösteriliyor.
Yağlı güreşten çıkan pehlivanlar er meydanından sonra mas güreşi için Dünya Etnospor Konfederasyonunun tanıtım alanına gelerek çayırdan sonra burada da güreşe tutuşuyor.
Rakipler birbirine temas etmeden, birbirini sarsmadan, 2 metre uzunluğunda, 30 santimetre sabit, kaygan olmayan bir platformda yarışıyor. Bu platform üzerinde yüz yüze oturan yarışmacılar ayaklarını karaçam ağacından yapılan, yere dik duran ve her iki ucundan yere sabitlenmiş bir tahtaya dayayıp birbirlerine üstünlük kurmaya çalışıyor.
Mas güreşini anlatan Fuat Sarıbaş, Edirne'de yoğun bir ilgiyle karşılaştıklarını söyledi.
Özellikle mas güreşine minik pehlivanların ilgi gösterdiğini anlatan Sarıbaş, "Er meydanından çıkan mas meydanına geliyor. Yağlı güreş sonrası mas güreşini de öğrenmek isteyen pehlivanlar yoğun ilgi gösteriyor. Kırkpınar boyunca burada olacağız." dedi.
656. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde tozkoparan boyda güreşen Ömer Faruk Kabakçı da mas güreşini denedi. Kabakçı, mas güreşinin yağlı güreşten daha zor olduğunu belirtti.