Mehmet Büyükekşi döneminde play-off mümkün değil
Ajansspor köşe yazarlarından Hüseyin Özkök, Trendyol Süper Lig'in gündeminde yer alan play-off sistemi ile ilgili bir yazı kaleme aldı... İşte detaylar.
Play-Off sistemini Süper Lig’e uygulamak mümkün değil
Oysa öncelikle play-off’un (bana göre saçma olsa da) iyi bir sistem olduğunu düşünsek dahi hem takım sayısı hem de Avrupa futbol takviminin sıkışıklığı nedeniyle bu sistemi gelecek sezon dahi Süper Lig’e uygulamak mümkün değil. Diğer yandan sezonun sonunda 8 tane heyecanı yüksek maç koymak, sezonun normal haftalarının değerini ciddi anlamda düşürecektir. Özellikle bu bağlamda tribünde ve televizyonlarda seyirci kaybı kaçınılmaz olacaktır. Bu durumda yayıncı kuruluş “ben normal sezona ayrı play-off’a ayrı ücret öderim” derse buna hiç şaşırmamak gerekir.
Şimdi Süper Lig açısından işin teknik kısmındaki iki büyük engeli ortaya koyalım.
1-Avrupa futbol takviminin sıkışıklığı
Bunun için örnek olarak hemen önümüzdeki 2024/25 sezonuna bakalım.
Bu konuyu tartışanların önemli bir bölümü UEFA’nın gelecek sezondan itibaren yeni bir turnuva düzenine geçeceğinin ve takım sayılarının artacak olması nedeniyle maç haftalarının sayısının da aratacağının farkında değiller. Artık Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi’nde şu andaki sayının üzerine 4 maç haftası daha eklenecek. Yani toplamda 5 ay içinde 6 değil, 10 maç haftası olacak.
Şampiyonlar Ligi Play-Off Turu 20/21 ve 27/28 Ağustos, Avrupa Ligi ve Konferans Ligi 22 ve 29 Ağustos 2024 tarihinde oynandıktan sonra ilk maçlar (grup yok) Şampiyonlar Ligi’nde 17-18-19 Eylül Avrupa Ligi’nde 25-26 Eylül, Konferans Ligi’nde ise 3 Ekim 2024’te oynanacak. Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi’nde altıncı müsabakalar 10-11 ve 12 Aralık 2024’te oynanırken Konferans Ligi’nin altıncı ve son haftası 19 Aralık günü tamamlanacak.
Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi’nde 7 ve 8’inci karşılaşmalar 21-21-23 ve 29 ile 30 Ocak 2025’te tamamlanacak. Son hafta tüm maçlar aynı gün ve saatte oynanacak. Daha sonra elemeli turlara geçilecek ve Şubattan itibaren her ay iki maç haftası olmak üzere üç turnuva 8 Mayıs 2025’e kadar sürecek.
Bu işin Avrupa kupaları boyutu. Bunun bir de milli ara ve ülke kupası boyutu var. Eylül, Ekim ve Kasım 2024’te ve Mart 2025’te 9’ar günden 4 milli ara bizleri bekliyor. Türkiye Kupası ise bu yoğun takvimden arta kalan boşluklara serpiştirilecek. Tabii lige verilecek devre arası da cabası.
2-Play-Off uygulanırsa takım sayısı üst sınırı: 16
2024/25 sezonundan itibaren başlayacak yeni Avrupa futbol düzeninde bir lig maksimum 38 hafta sürebilir. 16 takımlı bir play off sisteminde normal sezon 30 maçta play-off da maksimum 8 hafta oynatılıp lig tamamlanabilir. Bunun dışında çok takımlı bir play-off sistemine geçiş matematik olarak mümkün gözükmüyor.
Süper Lig’de takım sayısının 2024/25 sezonunda 19 olacağı düşünülürse 38 haftalık normal sezon ve üzerine 6-8 maçlık bir play-off eklemek mümkün değil. TFF eğer play-off oynatmakta kararlıysa takım sayısını şimdiye kadar yaptığı uygulama çerçevesinde birer birer azaltacağı için 2027/28 sezonunu beklemek zorunda. Ancak Mehmet Büyükekşi’nin görev süresinin 2027’de sona ereceğini de unutmamak gerekiyor. Ya da TFF Başkanı 2025/26 sezonuna 16 takımla başlamak için 2024/25 sezonunda Süper Lig’den 5 veya 6 takım düşürüp aşağıdan 2 veya 3 takımın geleceği çok radikal bir karar alacak. Tabii Türkiye şartlarında böyle bir kararı almak pek olası gözükmüyor.
Ve bir sorun daha
Bütün bunlara bir de özellikle dört büyük takım arasında yapılacak maç sayısını ikiye katlamak zaten normalde yaşanan büyük tartışmaların da ikiye katlanması hatta kavga gürültünün daha da artarak dayanılmaz bir hal alması anlamına gelecektir. Maçlara hakem dahi bulunabileceğini sanmıyorum. Böyle bir ortam da Türk futbolunun marka değerini ne derece arttırır, bundan ciddi anlamda şüphe duyuyorum.