Beşiktaş Yöneticisi Umut Şenol'dan İlginç Halil Umut Meler Paylaşımı
Beşiktaş yöneticisi Umut Şenol, ilginç bir tweet atarak, Halil Umut Meler ile bilime aykırı bir şekilde, Galatasaray'a göre daha fazla maç kaybettiklerini söyledi.
Şenol'dan Meler'e: Merakla bekliyorum
Umut Şenol, attığı tweet'te şu ifadeleri kullandı: "Derbi maçımıza atanan hakem kardeşimiz büyük sayılar yasasına göre kontrol yapacağımız kadar her iki büyük takımın da maçını yönetmiş. Bu dönemde BJK 3, GS 2 kez şampiyon olurken, BJK daha fazla puan toplamış. Standart sapmanın çok dışında bir durum oluşmuş, merakla maçı bekleyeceğim."
Derbi maçımıza atanan hakem kardeşimiz büyük sayılar yasasına göre kontrol yapacağımız kadar her iki büyük takımında maçını yönetmiş bu dönemde BJK 3,GS 2 kez şampiyon olurken BJK daha fazla puan toplamış.Standart sapmanın çok dışında bir durum oluşmuş,merakla maçı bekleyeceğim. pic.twitter.com/UnrUZzKxkr
— Umut Şenol 🦅🏡 👨👩👧👦 (@senolumut) November 2, 2022
Meler ile Beşiktaş 7 Galatasaray 2 kez kaybetti
Şenol'un büyük sayılar yasasına rağmen standart sapmanın dışında oluştuğunu söylediği durumsa şu: Halil Umut Meler'in hakemlik kariyeri boyunca Beşiktaş, Galatasaray'a göre daha başarılı oldu. Buna karşın Meler'in yönettiği maçlarda Siyah-Beyazlılar 7 kez kaybetti. Yine Meler'in yönettiği maçlarda Galatasaray ise sadece 2 kez yenildi. Şenol'a göre bu durumun oluşması büyük sayılar yasasına aykırı. Şenol, bu ilginç paylaşımında Büyük Sayılar Yasası'nın tanımına da yer verdi.
Takipçileri başka bir takipçi aydınlattı!
Şenol'un tweet'inde neyi kasttetiğini birçok kimse anlayamadı. "Modovya" isimli bir kullanıcı ise Şenol'un paylaşımının ne anlama geldiğini şu şekilde yazdı: "Büyük sayılar yasası bir verinin gerçek mi olduğu yoksa tesadüfün ötesinde bir manipülasyona uğradığını test etmek için kullanabileceğimiz bir formül. Bu formüle göre Halil Umut Meler'in herhangi bir takım maçını yönetmesi ile Beşiktaş yönetmesi arasında aykırı skorlar çıkıyor"
Büyük sayılar yasası bir verinin gerçek mi olduğu yoksa tesadüfün ötesinde bir manipülasyona uğradığını test etmek için kullanabileceğimiz bir formül. Bu formüle göre Halil Umut Meler'in herhangi bir takım maçını yönetmesi ile Beşiktaş yönetmesi arasında aykırı skorlar çıkıyor.
— Modavya (@modavya) November 2, 2022
"Beşiktaş Meler ile bilime aykırı puan kaybetmiş"
Siyah beyazlıların yöneticisi Umut Şenol'un takipçisi devamında da şu bilgiyi verdi: "Ve yine her ne hikmetse bu maçların olduğu dönemde Beşiktaş hem daha fazla şampiyonluk hem daha fazla galibiyetle Türkiye Ligi'nde en fazla puan alma eğilimine sahip takımken standart sapmaya, matematik bilimine aykırı şekilde H.U.Meler maçlarında puan kayıpları yaşamış."
Büyük Sayılar Yasası nedir? İşte tanımı
Büyük Sayılar Yasası'na göre, meydana gelen bir olay hakkında yapılan gözlem artırıldıkça, o sonucun ölçülen olasılığı veyahut şansı, herhangi bir gözlem başlamadan önce hesaplanan teorik şansa daha da yaklaşır.
Yani, çok sayıda denemeden elde edilen ortalama sonuç, olasılık teorisi kullanılarak hesaplanan beklenen değere yakın bir eşleşme olacaktır. Bu durumda deneme sayısının artırılması, ortalamanın daha da yakın hale gelmesine neden olacaktır.
Kumarhanelerde kasa kazanır!
Yasa, uzun vadede gelecekteki meydana gelecek olayların sonuçlarının kabul edilebilir bir doğruluk oranıyla tahmin edilebileceğini söyler. Örneğin yazı tura atışında, tura gelme olasılığı yüzde 50'dir. Peki 50 kez atıldığındaki olasılık nedir? Bu durumda yüzde 50 oluşmayabilir. Artık işine şans ve başka faktörler de girmiştir çünkü. Tura gelme olasılığı az sayıda denemeyle hesaplanırsa beklenen ihtimale uygun bir sonuç oluşmaz. Yani 4 denemede 2 defa tura gelmeyebilir. Buna karşın madeni para adilse, deneme sayısı arttıkça, tura gelmenin deneysel olasılığı teorik olasılığa yaklaşır. Halk arasında kumarda kullanılan "Kasa kazanır" ifadesi, Büyük Sayılar Yasası'nın mantığını anlatan en iyi örneklerdir.