Mesut Özil’in gelişi hangi koşullarda mümkün olabilir?
Süper Lig'de Galatasaray ve Beşiktaş ile birlikte şampiyonluk mücadelesi veren Fenerbahçe'nin Mesut Özil transferini gerçekleştirmesi imzaya kaldı. İngiltere Premier Lig ekibi Arsenal'de gelecek görmeyen yıldız futbolcu, Fenerbahçe'de ne kadar para kazanacak, nasıl kazanacak? Hüseyin Özkök, Türk kökenli Alman futbolcuyla ilgili detayları yazdı. İşte Özkök'ün analizi...
Mesut Özil, alışık olduğu rakamları Türkiye'de bulabilir mi?
Özellikle Real Madrid’e transfer olmasının ardından yüksek rakamlarla maaş almaya başlayan, yüksek meblağlar içeren sponsorluk anlaşmaları imzalayan ve son olarak Arsenal’den 2018 Şubatında uzattığı 3,5 yıllık sözleşme karşılığı yıllık 20 Milyon 700 Bin Euro (haftalık 390 Bin Euro) kazanan ve bugünkü serveti 80-90 Milyon Euro olarak tahmin edilen yıldız futbolcu, Türkiye’de alışık olduğu büyük rakamları bulabilir mi? Bu kısa analiz yazımızda buna ışık tutmaya çalışacağız.
Mesut Özil'in transferdeki maliyeti...
Mesut Özil, 2010 yılında 18 Milyon Euro bonservis bedeliyle Werder Bremen’den Real Madrid’e transfer olmuş ve 6 yıllık sözleşme imzalamıştı. Yıllık yaklaşık 8,8 milyon Euro kazandığı Real Madrid’den Mourinho’nun gözünden düşmesi sonrası sürpriz bir kararla 2013 Eylül ayında ayrılan ve 2013/14 sezonundan itibaren Arsenal forması giymeye başlayan Türk asıllı oyuncu için İngiliz kulübü tam 50 milyon Euro ödemişti. Yıllık 10,2 milyon brüt maaş, 6 milyon imza parası ve 1,8 Milyon Şampiyonlar Ligi’ne katılım primi ise Özil’in İngiliz kulübüne bonservis ücreti dışında maliyetiydi. Ayrıca Mesut Özil’in kulüp ile minimum 8 milyon Euro net ücret anlaşması yaptığı ve kulübün reklamlarında yer almak için 30 Haziran 2018 tarihine kadar yıllık 1.476.095 Euro’luk bir anlaşma daha imzaladığı Football Leaks belgelerinde ortaya çıkmıştı.
Arsenal tarihinin en yüksek maaş anlaşmasını yapmıştı
Özil’in 2013’te Premier Lig’e transfer olması ve hemen ardından 2014 yılında Almanya ile Brezilya’da dünya şampiyonu olması popülaritesini üst seviyeye çıkarttı. Oynadığı mükemmel futbol ile Almanya Milli Takımı ve Arsenal’de takımın en önemli yıldızı haline gelmesi, hem Joachim Löw hem de Arsene Wenger’in tam anlamıyla gözdesi olmasıyla Mesut dünya futbolunun en büyük yıldızlarından biri sayılmaya başladı. Bunun sonucunda da yukarıda söylediğimiz gibi kulüp oyuncuyla Arsenal tarihinin en yüksek maaş anlaşmasını yaptı. Bu sözleşme Mesut’un muhtemelen de son yüksek meblağlı kontratı oldu.
Mesut, 10 milyon Euro'yu Türkiye'de nasıl kazanır?
Mesut ara transfer döneminde transfer olmayı istediği takdirde sezonun kalan bölümündeki yaklaşık 10 milyon Euro tutarındaki maaşını bırakmak durumunda. Ancak oyuncunun kulüpten daha fazla alacağı olduğu ve bunlardan feragat etmesinin istendiği haberleri de var. Peki, Mesut daha azına razı olmadığı takdirde Arsenal’den ayrılmasa sezon sonuna kadar almasının kesin olduğu 10 milyonu Türkiye’de nasıl kazanır?
Takım harcama limitleri ve Finansal Fair-Play gibi engeller nedeniyle Fenerbahçe’nin Mesut’a ödeyebileceği maaş bilindiği gibi sınırlı. Sürekli dile getirilen sponsorluk anlaşmalarının ise kulüp üzerinden yapılması çok mümkün değil. Çünkü her sponsorluk anlaşmasının bir piyasa değeri var ve bunun üzerinde bir para kulübe sokulamıyor. Manchester City’nin abartılmış sponsorluk gelirleri nedeniyle UEFA’dan ceza yediğini unutmayalım. Forma satışından transfer parası karşılamak ise Türkiye'de sadece hayalden ibaret. Şimdiye kadar bunun bir karşılığı olmadı bundan sonra günümüz koşullarında olması zaten mümkün değil.
Burada içinde Fenerbahçe kulübünün ödeyeceği maaş ve bonusların yanında Mesut ile kişisel olarak yapılacak anlaşmaları içeren bir paket dahilinde Mesut’un kazancı artırılabilir. Örneğin; Acun Ilıcalı’nın 1 Ocak günü faaliyete geçirdiği Exxen platformunda Mesut’un eşi ile bir dizi anlaşması yapması, Mesut’un kendi hayatını içeren bir belgesel anlaşması yanında Başkan Ali Koç’un mensubu olduğu Koç Holding’in bazı markalarının yüzü olacağı kişisel reklam anlaşmaları ile oyuncunun 6 aylık ücretinin önemli bir bölümü karşılanabilir.
Arsenal'de kazandığı parayı dünyanın hiçbir yerinde kazanamaz
Sezonun bitiminden sonraki dönem için tabii ki çok daha başka şartlar konuşulabilir. Çünkü Arsenal’de sözleşmesi 30 Haziran’da sona erecek Mesut Özil’in dünyanın hiçbir yerinde Arsenal’den şu anda kazandığı parayı hele bu pandemi döneminde kazanması mümkün değil. Ayrıca geçtiğimiz yıla kadar yıllık 16 milyon Euro kazandığı Adidas ile olan sözleşmesi de sona erdi. Yani Mesut artık şu ana kadarki kazancının altına düşmek zorunda. Yapacağı şey de rakamı mümkün olduğunca yüksek tutmaya çalışmak.
Nasıl bir anlaşma olabilir?
Dolayısıyla Mesut Özil anlaşması 2 şekilde olabilir.
-Mesut’un Arsenal’den alacağı 10 milyonun (veya alacağı olan daha fazlasının) içinde olduğu bir 6 aylık anlaşma ve kalan diğer sezonların ayrı değerlendirilmesi.
-Mesut’un Arsenal’den alacağı 10 milyondan (veya alacağı olan daha fazlasından) vaz geçip yukarıda çizdiğim çerçevede örneğin 3,5 yıllık herkesin memnun olacağı bir anlaşma.
"Söz konusu finansal çıkarlar ise Mesut zorlu biridir"
Öyle ya da böyle. Mesut Özil’in Türkiye’ye gelişi dünya çapında büyük bir futbolcunun transferi olur. Schalke’deki ilk günlerinden beri takip ettiğim bu oyuncuyu, kalitesi ne kadar düşük olursa olsun Süper Lig’de izlemek benim için çok büyük keyif olacaktır. Ayrıca İstanbul Mesut Özil için yaşanabilecek en iyi alternatif şehirdir, kendini çok iyi hissedecektir. Futbolunun son döneminde eski günlerdeki gibi el üstünde tutulacağı ve yabancılık hissetmeyeceği tek yer İstanbul olacaktır. Ancak söz konusu finansal çıkarlar olduğunda Mesut’un her zaman zorlu biri olduğunun da altını çizmem gerek.