Mesut Urgancılar: "Beşiktaş'ın harcama limiti 370 milyon Türk Lirası..."
Son dakika haberleri... Beşiktaş İcra Kurulu Başkanı ve Genel Sekreter Mesut Urgancılar, Radyospor'a konuk oldu. İşte detaylar...
"Rıdvan da Beşiktaş'ı temsil eden gencecik bir kardeşimiz..."
A Milli Takım'ın 26 kişilik kadrosunda yer alan Rıdvan Yılmaz hakkında Mesut Urgancılar: "Milli takım deyince, hem milli hem de takım olabilmiş bir ekip olacak saha da. Ama 70’li ve 80’li yıllara döneceğim ne kadar yaşlı olduğumuz anlaşılsın diye. (Gülüyor) O zamanlar çok değişik oyuncular vardı. Milli takımın kaptanlık pazubandı Eskişehirspor’daydı. Sonra Altay’dan Mustafa Denizli’ye devrettiler. Sonra Bursaspor, Zonguldak ve Boluspor’lu oyunculara verilmişti. Milli takımla ikonik hale gelmiş oyuncular vardı. Şu anda da iyi bir takımımız var. Rıdvan’ın orada olması da çok iyi bir şey. Beşiktaş böyle bir şey. Rıdvan da Beşiktaş’ı temsil eden gencecik bir kardeşimiz. Şimdi herkes averaj hesabı yapıyor. Biz 1 averajla şampiyon olduk. Rıdvan’ın attığı bir gol vardı biliyorsunuz." şeklinde konuştu.
"20 Ekim gecesinde tablo bambaşkaydı..."
Kenan Başaran'ın "Zor bir dönemde göreve geldiniz. Fikret Orman sonrası göreve geldiniz. Tablonun vahim olduğunu bile bile nasıl cesaret ettiniz?" sorusuna Mesut Urgancılar: "Estağfirullah. Beşiktaş için kimse hiçbir zaman kandırılmaz. Durumun vehameti konusunda haklısınız. 2012’de ilk kez yöneticilik yapmıştım. O zaman Demirören’den alınan bilanço ve sıkıntıların tanığıyım. Ama 20 Ekim 2019 gecesi aldığımız tablo bambaşkaydı. O zaman çok çok ötesindeydi. Bunları biliyorduk ama insanlar bilmiyordu. Söylediğiniz konuda çok haklısınız." cevabını verdi.
Urgancılar konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
"Oradaki sıkıntıyı siz de söylediniz ama 12 Mayıs 2019’da olağan seçimli genel kurul oldu sonrasında olağanüstü seçim kararı alındı. Ama bu arada bankalar komisyonu anlaşması yapılmıştı. Beşiktaş’ın maliyeti 16.5 milyon Euro olan oyuncular transfer edildi. Nedense sözleşmeleri çok uzun süreliydi. Beşiktaş tarihindeki en yüksek ücretli oyunculardı. Bunlar olduktan kısa bir süre sonra da bize müsaade dendi. Bunlar sorgulandı. Bundan sonra da sorgulanacaktır. Çünkü hala o dönemin sıkıntılarını yaşıyoruz. Limit ve bütçe dendiğinde bunlarla karşılaşıyoruz."
Söyleşinin devam eden bölümünde Başaran, Urgancılar'a: "Ocak ayında bir rapor yolladınız borsaya. Birçoğu Fikret Orman döneminde imzalanmış sözleşmelerden doğan itilaflardı." yorumunda bulundu. Urgancılar ise bu yorumu cevabıyla detaylandırdı:
"Gazetecilerin işlerini biraz sorgulamak lazım. Bunlar çok tartışıldı. İnsanlar bilmiyor aydınlatalım diye dile getirdiğimizde küfürle karışık söylemlerle karşılaştık. Hakikat, hangi konuda olursa olsun hiç kimsenin işine gelmiyor. Yüzleşmekten hep kaçınıyoruz. Kendimize yeni çözümler üretmekten niyeyse kaçınmaya çalışıyoruz. Bu işin çelişkili bir tarafı da var. Şimdi şampiyon olduk ve kupa kazandık. Kadınlarda da şampiyon olduk. Bunca eleme, acıya, kedere ve olumsuzluğa rağmen muhteşem zaferler aldık. O zaman niye kutlamıyoruz? Yüzümüz niye gülmüyor? Derdimiz ne? Sevinmeyi mi bilmiyoruz?"
Mali genel kurul ne zaman?
Eylül ayı dedik. Raporla ilgili şunu diyeyim siz az önce divan kurulu toplantıları dediniz, aslında o toplantılarda birçok konu var zaten. Bunlardan bazılarının fikri süreçlerini de başlattık. Raporu bekleyenler nezdinde bunların hiçbir kıymeti olmadı.
Parayı bulmadık. Mali genel kurulu en erken temmuzda (Beklenen eylül) yapacağız. Üyelerimizin birçoğu 65 yaş üzeri. Toplu taşımaya binmeleri ve aşılama süreci işi sıkıntılı hale getiriyor. Beşiktaş Mali İdari Genel Kurulları’na üyelerimizin teveccühü hep düşük oldu. 300-400 kişiyle çok kritik kararlar alındı. Daha sonra maketlerin getirildiği ama yapıların olmadığı genel kurullar gördük. Oldu bittiye getirmemek için orada birtakım şovlar yapıyormuş gibi görünmemek için burada her şey tartışılmalı. Bu olsun diye Eylül ayına erteledik.
Tüzükte ne gibi değişiklikler yapılacak?
Birincisi katılımcılık, üye sayısı ve üyelerin yönetime katılış şekilleri önemli. Kulübün finansal yapısından kaynaklanan sorumlulukların paylaşımı. Bunun ötesinde kurullar. Birçok sıkıntı var. Hepsinden önemlisi tüzük, çeşitli değişikliklerden bir hayli uzak. Şu anda gündemde olan yepyeni bir spor yasası var. Bununla uyum sağlanması lazım.
"Eldeki oyuncu bütçesi bile..."
Gelirler azalırken, kulüplerin bana daha fazla harcama alanı aç demesi mantıklı mı?
Matematiksel olarak yok. Ancak lisans yönetmeliği kurallarının nasıl işletildiğiyle ilgili sıkıntılar var. Mesela faiz hesaplamaları. Veya oyuncu envanteri ve bunlarla yapılan anlaşmaların süreleri. Bunun dışında her gün transfer haberleri yapılıyor mesela. Ama Beşiktaş’ın limiti hiç konuşulmuyor. Beşiktaş’ın güncel limiti 370 milyon Türk Lirası. (32 milyon Euro brüt bütçe) Güzide rakibimiz Fenerbahçe’nin limiti 500 milyon Türk Lirası. Biz bir de Fenerbahçe’yle rekabet edeceğiz. Avrupa’da mücadele edeceğiz. Ve bunun içinde vergi, oyuncu parası ve antrenör gideri dahi var. Transfer falan yapabilecek halimiz yok ki yani. Eldeki oyuncu bütçesi bile bunun çok üzerinde. Bir de yeni oyuncu almak zorundayız. Şampiyonlar Ligi gelirinin sadece 1/3’ünün başka bir matematikle buraya yansıtılması hiçbir anlam ifade etmiyor. Gelirler yıl yıl belirlenebilir.
Ahmet Nur Çebi’nin Kulüpler Birliği başkanı olmasına ne diyorsunuz?
Bankalar Konsorsiyumu’nda başkanımız ve kulübümüzün CEO’su Seçil bey sadece Beşiktaş’a değil; tüm kulüplerin önünü açacak şekilde süreci yönettiler. Lütfen elinizi vicdanınıza koyun ve başkanımızın döneminde dile getirilen sorunlara bir bakın. Bunların hepsi Türk futbolunun sorunları. MHK’yı, yayıncı kuruluşu ve limitleri gündeme taşıdı. Kulüpler Birliği’nin bir gün önce sosyal medyadan paylaştığı 8-9 tane önemli karar var. Son 8-9 hafta araştırılsın diyen de Kulüpler Birliği’ydi. Başkanımız bu işin takipçisiyiz demişti.
"Basketbolda da Kulüpler Birliği'ne ihtiyacımız var..."
Başkanımız, Karagümrük maçındaki sporcuların şampiyon olmuş gibi sevinmesini anormal buldu. Kulüpler Birliği tarihi boyunca hiç girmediği toplara giriyor. Bunun rahatsızlığı var. Galiba basketbolda da bir Kulüpler Birliği’ne ihtiyacımız var.
Çünkü hata üstüne hata yapan bir federasyon var. Kural hatası yapan hakeme şampiyonluk maçı yönettirdiler. Ödül gibi ceza. Biz de Ercan Osmani var mesela. Vatani görevini yapmak için askere çağrılıyor ama yabancı statüde oynuyor. Milli takımda bu adam. Beşiktaş’a karşı nedense yüksek bütçeli takımlar olsun istiyor federasyon. Beşiktaş’ın basketbol modeli tekere çomak soktu. Rahatsızlıklar bu yüzden başladı. Beşiktaş uyku kaçırmaya devam edecek.
Sergen Yalçın’a karşı mısınız?
Bunu kim niye diyor bilmiyorum. Nereden yola çıkarak söylüyorlar aklıma gelmez. Sergen Yalçın Beşiktaş efsanesi olmadan onca benim çıplak gözle seyrettiğim en iyi iki Türk oyuncudan biridir. Diğeri de Sedat Özden’dir. Abdullah Avcı ile çalıştığımız dönemde odanın içerisinde 3-4 kişiydik. Sergen Yalçın, İbrahim Altınsay - Mesut Urgancılar önerisiydi. Bunu geçenlerde başkanımız da söyledi. Hiçbir zaman fikri ayrılık yaşamadık. Maç öncesi, maç sonrası, deplasmanlarda merhaba-merhaba dışında bir sohbetimiz olmadı. Burada problem şu, Sergen Yalçın’ı söylüyorsunuz ama Beşiktaş’ta herkesin görevleri var. Benim görevim de belli. İcra kurulu başkanlığı ve genel sekreterlik. Transfer yapılmaz, bakın sosyal medyaya sorumlusu benim. Basketbolda bir şey olursa bunun da sorumlusu olacağımdan eminim. Şampiyonluğu ben getirmedim. Sosyal medyanın kimler tarafından kullanıldığı ve manipüle edildiğini biliyorsunuz. Tek ricam var sosyal medya konusunda, Beşiktaş’a zeval gelmesin. Beşiktaş arması, Süleyman Seba, başkanlarımızı, oyuncularımızı profil fotoğrafı yapan Beşiktaş taraftarları ne kendilerine ne kimseye hakaret etmesin.
“Olağanüstü Bütçe” aşımı davası
Beşiktaş yönetimi Mesut Urgancılar’dan ibaret değil. Nerede olursa olsun kurumun yaklaşımı var. Ben kurumun yaklaşımını anlatmaya çalışırken kendi düşüncelerimi de ifade edeyim. Dava, bütçe aşımı tespit davası değil, genel kurulun iptali davası. Bütçe aşımı ile sıralanmış birçok gelişme var. Bütçe aşımı konusu bunlardan birisi olduğu gibi bir önceki bilirkişi de karar veremediğini, elinde yeterli veriler olmadığın söylemiş. 'Buyrun gelin bakın veriler kulüpte' diyen de biziz. Bütçe aşılmış ama rakamlar doğru mu, dipnotlar dikkate alınmış mı, dolar - tl karşılaştırmaları yapılmış mı? Galatasaray’da Adnan Polat’ın ibra edilmeyişi vardı ama ibra ayrı bir olaydır denildi. Benzeri bizde de yaşanırsa orada doğru bir tespit yapılsın, bütçe ‘x’ kadar aşıldıysa o ‘x’ doğru olsun, tekrar sorgulanmasın. Ondan sonra bambaşka, yepyeni bir süreç başlasın istiyoruz.
'Şampiyon olduk' dediği maç
Son olarak Kenan Başaran'ın "Hangi maçta şampiyon olacağınızı düşündünüz?" sorusuna Mesut Urgancılar: "Biz şampiyon olacağız' dediğimiz maçlar çok. Ben her maçta dedim bunu kendi adıma ama özellikle deplasmandaki Erzurumspor maçı... Bunun sebebi maç öncesi ve maç sonrası halet-i ruhiye, koparmaya çalışılan fırtınalar..." şeklinde cevaplandırdı.