Mete İkiz'den flaş sözler! TFF kararları, VAR, Galatasaray...
Mete İkiz: “Galatasaray puan farkını kapatabilir”
-Galatasaray, beklentilerin altında kaldı. Camiada mutsuzluk söz konusu. Futbol takımının bu durumda olmasını neye bağlıyorsunuz?
Futbol takımı özelinde baktığımız zaman alışık olduğumuzun dışında bir tablo var. Bu sene oynanan futbolun içeriği de Galatasaray camiasını tatmin etmiyor. İlk yarı sona ermek üzere, onun dışında Şampiyonlar Ligi maçları oynandı. Galatasaray, istenen ritmi ve hücum futbolunu yakalayamadı. Sezon başındaki planlama döneminde sıkıntılar oldu. Aslında iyi kariyerleri olan futbolcular geldi. Sorun yaşanacak gibi durmamıştı. Oyuncular kampa geç katıldı, takımın kendi içindeki yapıda yeterince bir sinerji oluşmaması önemli faktörlerdi. Galatasaray takım oyunu oynayamadı ve bu devam ediyor. Yaş ortalaması yüksek, farklı ülkelerden çok fazla sporcunun olduğu bir kadro var. Birleşmiş Milletler gibi bir kadro oluştu. Bunların hepsi bir araya geldi. Galatasaray bunları düzeltebilir mi? Geçen sene puan farkı kapatıldı. Bu sene de yapması kuvvetle muhtemel diye düşünüyorum
“TFF’nin icraatlarını sorgulatmaması gerekir”
-Harcama limitleri konusunda TFF tarafından alınan kararlar için ne düşünüyorsunuz?
TFF’nin aldığı karara şaşırdım. Oyun oynanırken kural değişmemeli. Aslında bu geç de açıklandı. Belli bir limit belirlendi. Bundan 3 ay sonra tekrar artması, tepkiler sonrası eski sisteme dönüş anlaşılır değil. Madem yüzde 30’dan yüzde 40’a çekilecekti. Neden tarafların görüşü alınmadı? Eğer tarafların görüşü alınmış olsaydı, kulüpler böyle tepki göstermezdi. Garip bir uygulama oldu. Umarım bir daha benzeri yaşanmaz. TFF’nin kendisini bu pozisyona sokması ve yaptığı icraatları sorgulatmaması gerekir. Çok önemli kararlar alındı, limitler belirlendi. Demek ki kulüplerle bu konular yeterince paylaşılmamış, tartışılmamış. Türk futbolunun önemli sorunlarından biri bu. Paydaşlarla bu kadar önemli konular paylaşılıp ortak karar çıkarılamıyor. Ortak karar olmayınca da bu sorunlar yaşanıyor. Demek ki hazırlıkların iyi yapılması gerekiyor. TFF’nin kuralları UEFA ile çok benzer kurallar. UEFA’nın 4 yıl önce getirdiği kuralların tercümesi. Kulüplerle öncesinden taslak olarak paylaşılması gerekiyordu. Onun yapıldığını da düşünmüyorum.
Mete İkiz'den VAR eleştirisi: "Bu neyin gizliliği?"
-VAR kayıtlarının açıklanması yönünde talepler var. Sizce, “açıklamak doğru değil” denilip konu kapatılır mı?
Geçmiş deneyimlere bakınca konu kapanacak gibi görünüyor. Daha önce de başka kulüplerin talebi oldu. Bu kayıtların kendi içinde gizli olduğu söylenmişti. Bir kere neden gizli? Bunu çözemiyorum, anlam veremiyorum. Bu kayıtlarda verilen kararlar, sahadaki hakemler ve VAR hakemleri tartışılırken gizli olmaması lazım. Neyin gizliliği? Milyonlarca insanın canlı olarak takip ettiği görüntüler. Belki maç esnasında olmasa da sonrasında paylaşılabilir. Bir kulüp itiraz ediyor ve hakemle ile VAR arasındaki konuşmaları duymak istiyorsa, duysun. Şeffaflık önemli.
Mete İkiz'den İngiltere örneği...
- Doğru mekanizma, uygulama size göre nedir? Ayrıca şeffaflık konusu sürekli tartışılıyor.
Siz bir kural koyuyorsunuz ve bütün kulüplerin uymasını istiyorsunuz. Ama bunun layıkıyla yapılabilmesi için şeffaflık olması gerekiyor. “Ben yaptım, oldu” olmamalı diye düşünüyorum. Dünyadaki modelleri de artık tartışmak gerekiyor. Bu yapıda TFF’nin rolü ne olmalı? Ortada İngiltere örneği var. Her sene 3 kulüp düşüyor. Düşen kulüpler, hisselerini çıkan kulüplere devrediyor. Hep beraber karar alınıyor. Futbol oyununun, Premier Lig’in yurt dışına satışında, ihalelerde söz sahibiler. Tüm paydaşlar bir arada. Böyle bir modelin artık tartışılması değil, uygulamaya geçmesi lazım. Bu çok basit bir mekanizma.
Mete İkiz: "Kulüpler Birliği tarafından doğru model sağlanabilir"
Kulüpler Birliği tarafından bu sağlanabilir. Bir Anonim Şirket kurulur. Yüzde 50 hisse TFF’de olur, geri kalanlar da eşit şekilde kulüplerle paylaşılır. Bu tarz bir yapı kurulduğunda bence sorunları çözebiliriz. Böyle bir sistem olursa sorunların yaşanmadığı görülür. Bütün kulüpler aynı gemide. Doğru model önemli.