Mete İkiz'den Galatasaray sözleri! Ada, yetki, bütçe ve üyelik açıklaması!
"Galatasaray'ın Şampiyonlar Ligi'nde gruptan çıkacağına inanıyorum"
Galatasaray’a Porto maçında başarılar diliyorum. Grubun en zor maçlarından biri olacak. Porto, Portekiz’in köklü kulüplerinden biri. UEFA Avrupa Ligi ve Şampiyonlar Ligi’nde yaptıkları ortada. Gruptaki zor maçlardan biri ama Galatasaray da zor maçları sever. Lokomotiv Moskova maçında iyi bir performans ortaya koyduk. Gruptan çıkmamızı bekliyorum. Denk bir grup. Bu grupta her şey olabilir. "Galatasaray kolay bir gruba düştü" denildi. Ama çok kolay bir grup değil. Hocamız Fatih Terim bunu iyi tespit etti. Galatasaray’ın Şampiyonlar Ligi’nde farklı bir DNA’sı var. Gruptan çıkacağımıza inanıyorum.
"Yüksek tansiyonlu bir Genel Kurul olmadı"
Olağanüstü Genel Kurul’da birkaç tartışma oldu ama normal ve seviyeli geçen bir şekildeydi. Galatasaray olgunluğu ve demokrasisi içinde herkes düşüncesini söyledi. Başkanımız Mustafa Cengiz da düşüncelerini ifade etti. Gerekli kararlar alındı. Yüksek tansiyonlu bir genel kurul olmadığı görüşündeyim.
"Yönetimin rahat çalışmasını engelleyecek bir durum yok"
Mustafa Cengiz yönetiminin rahat bir şekilde çalışmasını engelleyecek bir şey yok. Böyle düşünüyorum. Baktığımızda verilen 2-3 tane yetki yönetimin önünü açtı ve güçlendirdi. Kredi ve borçların yapılandırılması konusunda yetki verildi. Yeni bir gayrimenkul kazandırılması yetkisini de aldılar. Kulübün taşınmazlarıyla ilgili yetkiler var. Bu da günlük işleyiş açısından son derece önemli. Kemerburgaz konusunda da kritik bir yetki alındı. Genel Kurul güvendi ve tasarruf yetkisi verdi. Ali Sami Yen Spor Kompleksi konusunda yönetim yetki almıştır. Riva’dan da önemli kaynaklar bekleniyor. Okul yapılması için de yetki alınmıştır, tüzük revize edilmiştir. Aidatlar alınmıştır. Ben önemli yetkileri aldıklarını düşünüyorum.
"Ada konusunda yetki verilmemesi normal"
Galatasaray Adası konusunda yetki verilmemesi normal. Yetkiyi istemeyen yönetim pozisyonuna geldiler. Burada kritik olan Mecidiyeköy arazisiydi. Maddeler arasında, ayni sermaye olarak söz konusu binanın, kurulan ya da kurulmak üzere olan bir şirkete devri konusu üyeleri rahatsız etti. Daha önce de benzer durumlar var. Riva ve Florya’yı ayırmak lazım. Neden? Beğenin ya da beğenmeyin Dursun Özbek döneminde Riva için genel kurula proje sunuldu. Gerek çizim, gerek gelir tablosu olarak bir proje vardı. Tüzük o anlamda yerine getirilmiştir. Genel Kurul neyi eksik buldu? Mecidiyeköy Arazisi, Galatasaray Adası ve Hasnun Galip binası elde kalan son 3 taşınmazdır. Özellikle ayni sermaye olarak devredilme isteği bir rahatsızlığa sebebiyet verdi. Keşke daha önce bu madde daha net yazılsaydı. O zaman yetki verilmesi belki söz konusu olabilirdi. Demek ki net bir şekilde proje olduğunda yetkiler alınabiliyor.
Sermaye artışı konusunda...
Sermaye artışı Sportif A.Ş tarafında olmak zorunda. UEFA’nın FFP kuralları içinde son 3 sezonda 5 milyon Euro zararı geçmemek gerekiyor. Tek istisnası var. İlgili sezonda bir sermaye artışı yaparsanız üstüne 25 milyon Euro ekleme yapıyorsunuz. Yani zararınızı 30 milyon Euro’ya getirebiliyorsunuz. Önümüzdeki 3 sezon içinde Sportif A.Ş’nin sermaye artırımı gündeme gelebilir. UEFA ile yapılan anlaşma 3 seneye yayıldı. Bu sezon 20 milyon Euro zararı aşmayacaksın. Sonraki sene 10 milyon Euro zararı aşmayacaksın. Son sezon da kâra geçeceğim. Yani 30 milyonu aşmayacaksın. Daha zaman var. Bu sermaye artışı 2020-21 yılına doğru yapılacak bir sermaye artışıdır. Galatasaray bunu yapacaktır.
Sermaye artışı nasıl yapılabilir?
Taşınmazların Sportif A.Ş’ye girmesi zaten mümkün değil. Sportif A.Ş halka açıktır. Ayni sermaye olarak koymanız mevzuat açısından mümkün değildir. Sermaye artışı farklı yollarla yapılacaktır. Dursun Özbek döneminde Florya ve Riva’dan gelen bir bedel vardı. Bu bir finans kuruluşuna kırdırılarak, sermaye avansı olarak Sportif A.Ş’ye konuldu. Florya ve Riva’dan beklenen gelirler var. Bunlar da aynı şekilde avans olarak konulacak. 2020-21 sezonuna doğru olacaktır. Buradan gelecek gelirle de sermaye artışı yapılacaktır. Emlak Konut ile yapılan anlaşmalar bellidir.
Galatasaray'a üye olabilmek zorlaştırıldı mı?
Sayın Başkan Mustafa Cengiz bir konuşma yaptı. Eleştiriler gelmişti. Yüksek bir meblağ olduğu nedenleriyle mantıklı olarak konuşuldu ve eleştiriler yöneltildi. Kendisi de 2003’ten beri aidatlara iyileştirmeye gidilmediğini, önümüzdeki dönem içinde her kuruşun değerli olduğunu ve şu anda büyük bir bekleme listesi olduğunu, çok daha yüksek meblağı verecek kişinin bulunduğunu söyledi. Verilecek iznin bu durumda Galatasaray’a daha fazla gelir getireceğini de belirtti. Neticede böyle bir karar çıktı. Galatasaray yönetimine bu soruyu sormak gerekiyor. A Grubu ile E Grubu arasındaki makas ciddi bir şekilde açıldı. Burası doğru.
"En büyük destek bütçe konusunda verilmiştir"
Galatasaray Genel Kurulu en büyük desteği bütçe konusunda vermiştir. Bütçede çok önemli aşımlar var. 7 aylık süreçten bahsediyorum. 7 aylık bütçede 153 milyon onaylanan bir gider bütçesi almış olmasına rağmen, 200 milyon gider oluşmuş. Yıl sonu itibarıyla oldukça yüksek bir gideri onaylatmış oldular. Galatasaray tarihinde bu onaylanan bütçeyle 262 milyon TL gider fazlası (zarar) oluşmasına Galatasaray Genel Kurulu onay verdi. Üstüne finansman giderleri de 240 milyon TL’ye ulaşacak. 2017 yılında 101 milyondu. Buna da onay verdi. Mali tablodaki negatif yöndeki artışa onay verildi. Dolayısıyla bunun yönetime ciddi anlamda bir destek olduğunu da söylemek lazım. Üyeler, “Bu seneyi kötü kapatıyorsunuz, bunu görüyoruz. Zararlar Mart’ta görülecek. Ama bunu görev süresi içinde düzeltin” demiş oldular. Bu desteği de yönetimin unutmaması gerekiyor.