MHK Başkanı Namoğlu: ‘Yüzde 100 ofsayttan gol yedim’ diyen var mı?'
Bu sene Süper Lig’i ele aldığımızda; ‘Yüzde 100 ofsayttan gol yedim’ diyen var mı? ‘Yüzde 100 herkesin katıldığı bir penaltım verilmedi’ diyen var mı? Veya yüzde 100 oyuncu ihraç edilmeliydi, edilmedi denilen bir pozisyon var mı?
İsteyen kulüplere VAR'ı yeniden tanıtabiliriz...
Bazen bilenler çok doğru şeyler bilerek kamuoyuna mesaj veriyor. Bazen de bilmiyor ama bilmemesine rağmen bilir gibi geçiniyor ve yanlış şeyleri aktarıyor. En tehlikeli olan bu. Ama bilen bunu aktarana saygı duyulur ama bilmeyen de lütfen sussun diyoruz.
VAR başlamadan önce Süper Lig kulüplerini hepsini ziyaret ettik. Onlara gerek oyuncu ve teknik kadrosuna VAR anlatıldı. Anlatım konusunda yin talep eden yayın kuruluşlarına da gidildi anlatıldı. Çok broşürler basıldı. Bunun tanıtımı için birçok kanalda tanıtımı yapıldı. Ama maalesef görüyoruz ki bu tanıtımlar yeterli değil. Süper Lig kulüplerinde hala anlatım eksikliği varsa yeniden Süper Lig ekiplerine oyuncu kadrosuna tekrar anlatabiliriz. Bunun tanıtımı açısından.
Türkiye'de VAR uygulaması birçok ülkeye göre daha iyi durumda
VAR'a gitti gitmedi bu sadece bizim sorunumuz değil bütün dünyanın sorunu. Rosetti VAR ile ilgili UEFA'da bizim Riva'da da seminerler yaptılar. Neticede Roberto Rosetti bütün Avrupa'yı iyi bilmekte. Türkiye'deki VAR uygulamalarının birçok ülkeden iyi olduğunu bize aktarmıştır.
Halis Özkahya ve Hüseyin Göçek ile ilgili:
Bu iki arkadaşın dinlendirmeye gerekçe olarak; VAR protokolüne uymaları gerekirdi. Uygulamadıkları için ceza uygulandı. Dinlendirme beyanatim ile bu beyatantim çıktı ortaya. O ortadan kaldırıldı yok sayıldı. İkinci beyanatımda, 'Bir hakem kolay yetişmiyor, hakem bir hata yaptı diye düdüğü asılır böyle bir şey yok dünyada' dedim.
Hakem raporları MHK'ye gitmez
Olaylarla ilgili hakemler maçtan sonra raporlar yazarlar. Bu rapor hiçbir zaman MHK raporlar gitmez. Bu raporlar hukuk kuruluna gider ve değerlendirilir. Orasıda disiplin kuruluna sevk edip etmeyeceğinin kararı verilir. Ama orada hakem arkadaş ne yazdı, ne dedi, ne geçti diye hiçbir zaman bizim dönemde ve eski dönemdeki arkadaşların da bilgisi olmaz.
Yabancı hakem ile ilgili
Ozaman ben de diyorum ki yabanco hakem getiren. Hiçbir ülke dışarıdan yabancı hakem getirip ligleri yönetmemektedir. Hayali bir olayı ortaya atmanın farklı bir amaçları vardır. Nasıl ki sahada başarılı olan tribünlere atmaktadır. Burada da oraya atarak olmayacak şeyi gündeme getirmektedir.
Yıldırım Demirören'in VAR kırmızı çizgimiz sözü üzerine:
Sayın başkan ve yönetim kurulu VAR'ın olması için maddi manevi büyük destek verdiler. Yalnız VAR ile vermediler. TFF Başkan ve yönetim kurulu hakemlerin her yönüyle ihtiyaçlarına destek verdiler. Buna karşı hakem arkadaşlara da diyoruz ki; "Performans oalrak karşınığını vermek zorundasınız." Şampiyonlar Ligi'nde uygulayamacağımız denilen yılda UEFA bu turdan sonra Şampiyonlar Ligi'nde uygulamaya koyacak. İngiltere'de uygulamayacağız dedi ama onlarda karar aldı. Gelecek sene o da VAR'a geçecek. Artık VAR dünyada kaçınılmaz. Biz bunu başlatmakla öncülük aldık.
Kaç pozisyon geriye gitmesi gerekiyor VAR'da?
Bu tamamen uygulama ne TFF'nin ne Alman Federasyonu'nun ne İtalyan Federasyonu'nun aldığı karar. Bu tamamen IFAB'ın aldığı karar. Bu IFAB değişiklik yaparsa bütün ülkelerde uygulanacak. Atak başlangıç anında olan bir olayda başlayacaksın incelemeye diyor. Bu uygulanıyor. Ama kamuoyu 'geriye giderek pozsiyon mu uygulanır' diyor. Bu protokolün getirdiği bir durum. Örnek mesela bende kabul etmiyorum: 2. sarı kartta yanlış bir kartla ihraç ediliyor. Yanlış sarı olduğu için VAR'ın burada müdahale etmesi gerekiyor. Ama protokol da yok bu. Hakemler de bunu değiştiremiyor.
VAR hakemi oluşturma durumu var mı?
Yeni bırakmış olanlardan yararlanabilir bir deyimi var. Şu anda Almanya bu uygulamaya yapmaya kalktı ve büyük problemler yaşandı. O anlamda Alamnaya'da vazgeçti. Şu anda fail olan hakemlerle iş gitmekte. Hakemliği bırakmış olanlara VAR kullanımı yaptırılmıyor.