Hugh Dallas Yeni Kural Değişikliklerini Anlattı! Sarı Kart, Ofsayt, Penaltı Atışı...
MHK Yaz Semineri kapsamında oyun kuralları bilgilendirme toplantısında konuşan Hugh Dallas, sahada hakemlerin sıfır tolerans uygulayacağını söyledi...
Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri'ndeki toplantı MHK Başkanı Ahmet İbanoğlu'nun açılış konuşmasıyla başladı. MHK eğitimcileri Hugh Dallas ve Tarık Ongun yaptıkları sunumlarla değişen kurallarla ilgili basın mensuplarına bilgilendirmelerde bulundu.
Dallas ve Ongun, bu sezon UEFA'ya bağlı tüm liglerde uygulanacak "Sarı kart, ofsayt ve penaltı atışı" kural değişikliklerini yaptıkları sunumlarla anlattı.
Sert itirazlara ihraç
Hugh Dallas, özellikle teknik ekip ve oyuncuların yapacakları sert itirazlara tolerans gösterilmeyeceğinin altını çizerek, bunların kartla cezalandırılacağını belirtti.
UEFA'nın sportmenlik dışı davranışlara karşı son derece hassas olduğunu söyleyen Dallas, "Bu sunum toplam 55 UEFA ülkesinde gösterildi. Bunda verilen mesaj oyunun, hakemin imajını koruyun. Ligin değerini koruyun. Teknik alandaki yetkilerinin davranışlarına karşı son derece güçlü bir duruş sergileyeceğiz. Saygısızlık gösteren, aşırı tutum sergileyenler, maçın hakemlerine saygısız davrananlar kesinlikle ihraç edilecek. Proaktifler de ihraç edilecek. Rakip takımın teknik alanına giriyorsa aynı şekilde ihraç edilecekler. Hakem kararlarına aşağılayıcı, agresif davrananlar, saygısız davranırlarsa maçtan ihraç edilecekler" dedi.
Sıfır tolerans dönemi
Teknik alanda direktif veren sadece bir kişi olacağını söyleyen Hugh Dallas, "Bu kuralları katı bir şekilde uygularken, oyunun tutkusunu kaybettirmek istemiyoruz. Amacımız direktifi veren kişinin sadece bir kişi olması. Teknik direktör direktif verirken o alanda ayakta sadece bir kişi olmalı. O yerine oturduğunda yardımcısı ayakta olabilir. Tek bir kişi olacak. Bu sadece Türkiye'de değil tüm üye ülkelerde bu şekilde uygulanacak" dedi.
Oyunun içindekileri sorumluluk almaya davet eden Dallas, "Teknik alandaki kişiler kesinlikle sorumlu davranmalı. Aksi olduğunda dördüncü hakem iletişim sistemi üzerindeh hemen hakemi bilgilendirecek. Bu tamamen Türk futbolunun imajını korumakla ilgili bir durum. Bu bağlamda kesinlikle sıfır tolerans gösterilecek. Hakemlerimiz güçlü, yılmaz, tutarlı ve cesur bir tutum sergileyecekler. Artık saygı göstermenin tam zamanı" açıklamasını yaptı.
"Çirkin görüntüleri asla istemiyoruz"
Daha sonra yedek kulübesindeki hakeme itirazları video wall'de gösteren Hugh Dallas, "Hakemler, net bir şekilde aksiyon almalı. Sahanın içinde yedek oyuncular var. Bu mümkün değil. Olamaz, olmamalı. Sonrasında karmaşa meydana geliyor. Bu görüntüleri asla istemiyoruz. Geçen yıl gördük. UEFA çok net bir tutum sergiliyor. Türk futbolu tahmin edildiğinden çok daha güçlü. Ancak ligin bu görüntülerle anılması doğru değil. Bu tarz davranışlar düzeltilmeli adına her türlü paydaştan, oyunculardan, kulüplerden ve basın mensuplarından destek istiyoruz. Amacımız Türk futbolunun dünyaya iyi şekilde sunulması" ifadelerini kullandı.
Sert itirazlara kırmızı kart
"Hakemler teknik alana gidip, yanlış değişikliklerden dolayı teknik direktörleri eleştiriyor mu?" diye soran İskoç spor adamı, "Hayır. Biz onlara saygı gösteriyoruz. Biliyoruz ki onlar da, kaleci de, oyuncular da hata yapabilir. Onlara saygı göstermeli. Teknik adamın sert hareketleri kırmızı kartla cezalandırılmalı. önümüzdeki sezondan itibaren sert itirazlara kırmızı kart verilmeli. Hakemler, saygısızlık, agresiflik tutumlarına karşı en az sarı kartla oyuncuları cezalandırmalı" diye konuştu.
Elle oynama
"Elle oynamalar her zaman tartışmaya açık oldu" diyen Hugh Dallas şöyle konuştu: "UEFA başkanlık düzeyinden itibaren şöyle bir karar aldı. UEFA eski elit oyuncuları, teknik direktörleri çağırdı tavsiyelerini dinledi. Onların tavsiyeleri neticesinde özellikle kaleye çekilen şutlarda topun elle kesilmesinde direkt olarak disiplin cezasında sarı kart verilmesinin ağır olduğu görüşü ağırlık kazandı.
Bu sezondan itibaren kaleye çekilen şutlarda ceza sahası içinde veya dışında topun elle kesilmesi sarı kartla cezalandırılmayacak. Bu karardan dolayı oyuncular son derece mutlu olmalılar. Eğer çok açık bir şekilde sportmenliğe aykırı bir elle oynama ise istisnai duruma giriyor. Hem penaltı hem de ikinci sarıya teknik adamlar "Bir kez cezalandırmışsın, bir kez daha cezalandırma olmasın" dediler. 55 ülkeye bu video gönderildi. Umut vaat eden bir atağı kesen sportmenlik dışı bir hareket. Topla tekrar buluşmasına mani oluyor. Bu hala sarı kart. Eğer ceza sahası içinde umut vaat eden hareketi kesiyorsa zaten penaltı veriyorsun. İkinci bir kart çıkarılmayacak. Pozisyon ceza sahası içerisinde olursa zaten penaltı. Kartla cezalandırma olmayacak.
Bunun istisnası durumu ise kaleye giden topu oyuncunun kaleci gibi yatarak çıkarması. Pozisyonunu karıştıran oyuncuya kart çıkarılır. Oyuncunun arkasında kaleci varsa sarı kart çıkarılır. Kırmızı kart ağır karar. Arkada kaleci olmasaydı kırmızı kart.
Ele devam ediyoruz. Bu bir değişiklik. Tartışmalı bir konu. Biliyorum medya bizi destekleyecek. Yine oyuncuların ve takımların yanında yer almak istiyoruz. Oyuncunun vurduğunda top takım arkadaşının eline çarptığında biz bunun cezalandırılması gerektiğini düşünmüyoruz. Oyun devam etmeli. Topun kaynağı kendi takım arkadaşı. El doğal pozisyonda olduğunda oyuncunun vurduğu top kendi eline gelirse ihlal olmuyor.
Savunma oyuncusu topu uzaklaştırmaya çalışırken, kendi kale çizgisi üzerinde kaleye yönelirse ve top doğal olmayan pozisyonda ele çarparsa farklı değerlendirilir. Top takım arkadaşından geldiğinde böyle. Ama rakipten geldiğinde durum farklı, o zaman penaltı olur. Takım arkadaşından seken ve beklenmeyen top ele çarptığında ihlal olmaz."
Penaltı vuruşları
Penaltı atışı sırasında ceza sahasındaki ihlaller için ise Dallas, "Kalecinin en az bir ayağı çizgide olacak. Atış kullanılırken içeriye oyuncu girdiğinde aktif oyuna dahil olunuyor. Bunun için penaltı vuruşu tekrarlanmalı. Penaltı atışı sırasında oyuna erken giren oyuncu olduğu takdirde VAR hakemi pozisyonu incelemeye davet ederdi. Bundan sonra VAR penaltı atışının tekrarlanması kararını verecek. Hakem pozisyonu incelemeye gelmeyecek" dedi.
Oyunun süresi
MHK eğitimcisi Hugh Dallas oyunun süresiyle ilgili yeni kararı da açıkladı. Dallas, "FIFA, oyun kuralları kitabına gol kutlamalarını kaybedilen zaman olarak eklenmek üzere dahil etti. Eğer bir takım mağlup ve maçı beraberliğe getiriyorsa gol kutlamaları fazla zaman almayacak. Bu tip durumlarda bir an önce top santraya koyuluyor. Eğer bu kutlama uzun sürerse gol atıldığı andan maçın başladığı ana kadar olan süre eklenecek. Bu noktada hakemlerden ortak sağduyuyu kullanmalarını istiyoruz. Eğer maç 4-0 ise ve maçın bitmesine iki dakika varsa uzatmaya gerek yok. Hakemlerin robot gibi görevlerini yapmasını istemiyoruz. Ortak sağduyu ile karar vermesini istiyoruz" ifadeleriyle yeni kararı açıkladı.
Toplantının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Hugh Dallas, "Bu kampta sadece hakemleri fitness durumlarıyla ilgili değil, karar verme süreçlerinin de bununla birlikte çalışması için yoğun çalışmalar yaptık. TFF'nin büyük desteğiyle bu çalışmalar yürüyor. Beklentimiz zorlu sezona hakemleri çok iyi başlaması ve medyanın elimizdeki güzel ürünü daha iyi yapma konusunda bize yardım etmesini bekliyoruz." ifadelerini kullandı.
"Türk futbolunun imajını düzeltmek temel amacımız" sözlerini kullanan Dallas şöyle konuştu:
"Çok sert fauller, toplu karmaşaların sürekli gündeme gelmesi, Süper Lig'de elimizdeki güzel ürünün kötü bir şekilde dünyaya sunulması beni üzüyor.
Bu bağlamda medyanın, takımların, teknik adamların, tüm paydaşların olaya pozitif yaklaşması herkes için çok iyi olacak. Biliyorum kolay değil ama hepimizin ortak duruşuyla bu mümkün.
Yaptığımız bu sunum ve kural değişiklikleri 55 UEFA ülkesine aynı şekilde sunuldu. Elbette hakem hata yapacak ama bu ortak bir havuzda toplanmalı. Birbirimize anlayışla yaklaşarak, kuralları doğru uygulayarak elimizdeki ürünü en güzel şekilde ortaya koymalıyız."
"Performansı kötü olan hakemlere bir yaptırım olacak mı?"
Hugh Dallas, "Performansı kötü olan hakemlere bir yaptırım olacak mı?" sorusuna, "Oyuncular, teknik direktörlerin talimatlarını yerine getirmediğinde oynamıyor.
Biz hakemlere şunu söyledik, hatayı kabul edebiliriz ama talimatların yerine getirilmemesini kabul edemeyiz. Mesajı aldığınızı düşünüyorum.
12 aydır buradayım, geçen sezonun ortasında başlamış bir şeyi değiştirmek istemedik, o nedenle en başından yeni sezona böyle başlamak istedik ve hakemlere tüm bilgiler verildi." cevabını verdi.
Tarık Ongun: Ofsayt ile temel bir kural değişiklik yok
Eski FIFA kokartlı yardımcı hakem ve MHK Eğitim Danışmanı Tarık Ongun ise "Ofsayt ile temel bir kural değişikliği yok ancak IFAB kural kitabına bir bölüm ekleyerek, defansın topla bilerek oynaması ve topun defanstan sekmesi konusunu netleştirmek istedi. Bir hücum oyuncusu, bilerek oynayan bir defans oyuncusundan alıyorsa artık ofsayt gerçekleşmiyor. Ancak top defans oyuncusundan sekerse ona çarparsa, kaleci kurtarırsa ya da direkten dönerse o zaman buradaki hücum oyuncusu bulunduğu pozisyondan avantaj elde etti, yardımcı hakem ofsaytla cezalandırsın. Bunun tek istisnası defans oyuncularının topla bilerek oynaması. Bunun kontrollü oynayıp oynamasını netleştirmek istedi" şeklinde konuştu. Ongun, ofsayt kuralı ile ilgili bazı maçlarda yaşanan tartışmalı pozisyonlar hakkında bilgiler verdi.