MHK'den hakemlere VAR talimatı!
Süper Lig'de Galatasaray, Beşiktaş, Fenerbahçe, Trabzonspor ve birçok takım VAR sisteminden memnun değil. Serdar Tatlı yönetimindeki Merkez Hakem Kurulu tartışmaların önüne geçmek için hakemleri VAR konusunda uyardı ve talimat gönderdi. Peki, bu talimat neleri kapsıyor, uyarılar neler?
Bu gönderme Cüneyt Çakır'a mı?
Milliyet'in haberine göre; Kurul, üst klasman ve VAR’da görev yapan hakemlere açıklanan protokolün uygulanması konusunda hassas davranılması gerektiğini hatırlattı. Kamuoyunun, futbol yorumcularının ve medyanın olumsuz değerlendirmelerinin önüne geçebilmek için tüm hakemlere bir talimat gönderen MHK’nin, “VAR konusunda tecrübe kazanmış olmak, temel öğretilerden uzaklaşmanıza yol açmamalıdır” cümlesi dikkat çekti.
Gri pozisyonlar ve beden dili...
Maç öncesi VAR görevlileri ile hakem arasında memorandum yapılması gerektiğini bildiren MHK, özellikle “gri pozisyonlarda” hakemin VAR hakemine ne gördüğü ile ilgili geri bildirim yapması, VAR hakeminin de hakeme ne gördüğünü sormasının karar mekanizmasının sağlıklı işlemesi açısından önemli olduğu vurgulandı. Pozisyonların incelenmesi sırasında zamana da özen gösterilmesini isteyen talimatta, VAR müdahalesi olacağı beklentisi yaratacak beden dili ve davranışlardan kaçınılması gerektiği bildirildi.
MHK'den hakemlere nasıl bir talimat gönderildi?
MHK’nin 6. hafta maçları öncesi hakemlere gönderdiği ve “VAR jargonuna” titizlik gösterilmesini istediği talimat şöyle;
-VAR El Kitabı / Protokolünün harfiyen bilinmesi hayati önemdedir. Hakemlerimiz protokolü iyi bilmeli ve tamamen hakim olmalıdırlar. - Müsabaka öncesinde Hakem-VAR arasında mutlaka memorandum yapılmalıdır.
- VAR sisteminde pozisyonlar değerlendirilirken; hakem-VAR arasındaki iletişim en önemli noktalardan biridir. İletişim kurarken en temel VAR öğretilerine sadık kalmak işinizi kolaylaştıracaktır. VAR konusunda tecrübe kazanmış olmak, temel öğretilerden uzaklaşmanıza neden olmamalıdır.
"VAR jargonunu kullanmaya özen gösteriniz"
- Özellikle gri alandaki/kritik pozisyonlarda olmak üzere; hakemin VAR hakemine pozisyonda ne gördüğü ile ilgili geri bildirim yapması, VAR hakeminin de hakeme ne gördüğünü sorması bu tür pozisyonlarda karar mekanizmasının daha sağlıklı işlemesini sağlayacaktır. Lütfen temel VAR jargonunu kullanmaya özen gösteriniz.
-Hakem-VAR arasındaki iletişimde “açık kanal” sağlanması önemlidir. Hakemin VAR ile konuşması gereken pozisyonlarda, ekibin diğer üyeleri gereksiz konuşmalarla hattı meşgul etmemelidir. -Müsabakada görevli AVAR’lar da sorumluluklarının bilincinde olmalı, protokolün kendilerine tanıdığı sorumluluklar çerçevesinde VAR’a yardımcı olmaları gerektiğini unutmamalıdırlar.
"VAR müdahalesi olacağı beklentisi yaratmayın"
-VAR kontrolü esnasında (örneğin penaltı beklentisi, verilen bir gol veya penaltı kararı vs), hakemin beden dili ve sahadaki davranışlarının nasıl olması gerektiği protokolde yazılıdır ve önemlidir. Sahada verdiğiniz kararın gerektirdiği şekilde prosedürü işletmeye devam ediniz. VAR müdahalesi olacağı beklentisi yaratacak beden dili ve davranışlardan kaçınınız.
- OFR ( Oyun alanında inceleme) sonrası kararınızı verirken yapmanız gerekenler protokolde yazılıdır. Ekran işareti yapmak, verilen kartı değiştirmek gibi işlemler yaparken protokole uygun hareket ediniz.
"Kameraların sizin üzerinizde olduğunu unutmayın"
- VAR olarak kontrol/inceleme esnasında izleme/izletme tekniklerine uygun hareket ediniz. Ağır çekim, normal çekim ve görüntü dondurma işlemlerinin ne zaman nerede kullanılacağı gibi temel öğretileri ihmal etmeyiniz. (temas noktası: ağır çekim/yakın açı, ihlalin şiddeti : normal çekim/ farklı hızlar/geniş açılar vb.)
- Her ne kadar kararın doğruluğu en önemli önceliğimiz olsa da, süre konusunun da oyunun akıcılığı bakımından önemini unutmayınız.
-Kontrol veya incelemeler sırasında kameraların sizin üzerinizde olduğunu unutmayınız. Bu sıradaki beden dilinize, konuştuklarınıza ve davranışlarınıza dikkat ediniz. Kontrol ve incelemeler nedeniyle kaybolan süreyi titizlikle devre sonuna veya müsabaka sonuna ekleyiniz. Oyunla ilgili kayıtlar mutlaka tutulmalıdır.