Mostar'ı 'kadın futbolcular' birleştirdi
Boşnak, Hırvat, Japon ve Hollandalı kadın futbolcuların forma giydiği Mostar Kadın Futbol Kulübü, Bosna Savaşı'nda, Boşnak-Hırvat çatışmalarının merkez üssü olan, savaşın ardından da bu iki halk arasındaki gerilimin aralıklarla devam ettiği Mostar kentini birleştirdi.
Savaşın ardından "doğu" ve "batı" olarak görünmeyen çizgilerle ikiye bölünen şehirde, bir arada yaşamanın mümkün olduğunun en büyük kanıtlarından biri Mostar Kadın Futbol Kulübü. "Medeniyetleri birleştiren" tarihi Mostar Köprüsü gibi kenti iki yakasını birleştiren futbol kulübü, hem Hırvatların hem de Boşnakların desteğini almış durumda.
15 Ocak 2012 tarihinde kurulan ve bugün Boşnak, Hırvat, Japon ve Hollandalı futbolcuların birlikte forma giydiği futbol takımı, yeni nesillerin bir arada yaşamaya, karşılıklı saygı ve hoşgörüye verdikleri önemin en büyük göstergelerinden biri.
Mostar Kadın Futbol Kulübü Başkanı İzudin Tanoviç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentin yakın geçmişindeki "çirkin fotoğrafa" arkalarını döndüklerini ve geleceğe umutla baktıklarını belirterek, "Bu ilerlemenin göstergelerinden biri de Mostar Kadın Futbol Kulübü. Bizimkisi bir başka hikaye. Yani güzel bir hikaye" dedi.
Takımda oynayan futbolcuların tek amacının olduğunu anlatan Tanoviç, "Bu amaç spor yapmak, futbol oynamak. Onlar futbolu çok seviyorlar. İşte zafer de bu" diye konuştu.
Tanoviç, kentin iki büyük futbol kulübü Velez ve Zrinski'nin taraftar grupları "Ultrasi" ile "Red Army"nin kendilerine büyük destek verdiklerini belirterek, son olarak "Mostar Derbisi"nde statta ağırlandıklarını ve her iki takımın taraftarlarınca alkışlandıklarını söyledi.
- "Hiçbir engelimiz yok"
Takımdaki futbolculardan Emiliya Mustapiç de bu takımın bir parçası olmaktan dolayı gurur duyduğunu belirterek, "Arkadaşlarımızın, şehrimizin desteği arkamızda. Hiçbir engelimiz yok" diye konuştu.
Takımdaki Mostarlı dört futbolcudan biri olan ve aynı zamanda genç milli takımda da forma giyen Merima Tanoviç ise "eşsiz bir takım" olduklarını vurgulayarak, "Tüm Hersek bölgesini bir araya getirdik. Bu kenti birleştirdik. Burada farklı şehirlerden gelen insanlar, bir takım için ter döküyor. Hem iyi birer sporcu hem de okulumuzda iyi birer öğrenci olmak en büyük amacımız. Kentteki gençlere iyi örnek olmaya çalışıyoruz" ifadesini kullandı.
Bu arada, Premijer Lig'e yükselme mücadelesi veren takım da bir Japon bir de Hollandalı futbolcu da forma giyiyor.
Futbol hayatına ülkesi Japonya'da başlayan ve şimdilerde ülkesinin Mostar'daki turizm temsilciliğinde görev yapan 37 yaşındaki Juriko Masamoto da takımın yeni üyelerinden. Ayrıca, Mostar'daki özel bir kolejde eğitimini sürdüren Hollandalı Ruby Ellen Todd da takımın genç futbolcularından.
- Hedef Premijer Lig
Önümüzdeki günlerde kulübün başkanlık koltuğuna oturacak olan yönetim kurulu üyesi Ante Andriçiç, amaçlarının gelecek sezon Premijer Lig'de oynamak olduğunu söyledi.
Andriçiç, "Şu anda ikinci sıradayız. Çalışarak iyi sonuçlar elde edeceğimize ve Premijer Lig'e yükselebileceğimize inanıyorum" şeklinde konuştu.
Başkan Yardımcısı İvan Mikuliç de Mostar Kadın Futbol Kulübü'nün sadece Mostar'a değil tüm Hersek'e ferahlık getirdiğine dikkati çekerek, "Bu yeni bir hikaye. Devam edecek olan güzel bir hikaye" dedi.
Bosna Hersek'teki birçok spor kulübü gibi finansal sorunlarla boğuşan kulüp, tüm zorluklara rağmen ihtiyaç sahiplerine yardım yapmaktan da geri durmuyor. Mostar Kadın Futbol Kulübü, önümüzdeki ay içerisinde, Hırvatistan temsilcisi Split ile geliri Mostar'daki engelli çocuklara bağışlanmak üzere dostluk maçı oynayacak.