NFT nedir? Beeple’in 10 saniyelik videosu rekor fiyatla satıldı!
Mike Winkelmann veya sosyal medyada bilinen mahlasıyla Beeple adlı dijital sanatçı, bir gün önce NFT statüsünde değerlendirilen 10 saniyelik videosunu, dünyaca ünlü müzayede salonu Christie’s de satılığa çıkarttı. Salgınla beraber NFT piyasasının hızla yükseldiği biliniyordu. Uzmanlar, her ne kadar bu alandan uzak durulması gerektiğini beyan etse de Winkelmann, dünya tarihinin en yüksek fiyata satılan 3. sanat eserini icra etmiş oldu. 10 saniyelik videonun, milyonlarca dolar karşılığında satılmasıyla beraber, internette NFT nedir, NFT ne demek; Beeple’ın videosu kaç milyon dolara satıldı şeklinde araştırmalar yapıldı.
NFT nedir, NFT ne demek?
Değeri değişmeyen, tekil, tek bulunan varlıklar NFT olarak adlandırılıyor. Değiştirilemez nominal (non-fungible token -NFT) şekliyle dilimize geçen tanım, salgın sürecinde bir hayli değerlenmiş. Herhangi bir sanat eserinin veya bir işin sahipliğini belli edecek imza gibi yöntemler atılabiliyor. Lakin bu imzaların tıpatıp aynısı korsanlar tarafından hazırlanabiliyor. Ancak, NFT eserlerinde kaçak - korsan gibi kavramlar işin içine hiçbir şekilde giremiyor. Çünkü, videonun orijinal halinde; eserin kim tarafından, ne zaman üretildiği belirtilmiş. Bunun dışında üretilen bütün eserler sahte veya korsan damgası yiyor.
Bunun dışında, NFT sistemi sayesinde eseri ilk üreten kişi; sonraki satışlardan cüzi de olsa pay alma hakkına sahip. Eski sistemde pay hakkı olmadığı için sanatçıların suistimal edildiği algısı mevcuttu. NFT sayesinde, eserde imzası bulunan kişi; devam eden satışlardan yüzdelik pay alabiliyor.
Beeple’in 10 saniyelik videosu rekor fiyata satıldı! Alıcısı ne dedi?
Dün, Christie’s de düzenlenen müzayede de Rodriguez Fraile, Amerikalı Beeple’in (Mike Winkelmann) 10 saniyelik videosunu satın alabilmek için 69,3 milyon Dolar ödeme yaptı. Fraile, bu denli astronomik ödeme için şu cümleleri kullandı, “Louvre Müzesi'ne gidip Mona Lisa'nın fotoğrafını çekebilirsiniz ve telefonunuzda buna sahip olabilirsiniz, ama bunun hiçbir değeri yok. Çünkü o dijital versiyonun kaynağı ya da geçmişi yok. Ancak o dijital verinin arkasında kim olduğunu ve kime ait olduğunu kanıtlayabiliyorsanız işte bu onu çok çok değerli hale getiriyor."