Olimpiyatlar için 3 senaryo var
Derleyen/Hüseyin Özkök
Tüm dünyadan çok sayıda sporcu bu doğrultuda açıklamalar yaparken Kanada ve Avustralya’nın ülke olarak oyunlara katılmayacaklarını açıklamaları uzun süredir “Oyunlar yapılacak” diyen IOC ve Japonya hükumetinin elini iyice zayıflattı. IOC, dün yaptığı açıklamada 4 hafta içinde kesin kararın açıklanacağını bildirdi.
2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nın büyük ihtimalle ertelenmesi durumunda bunun ne zamana erteleneceği konusunda genellikle üç senaryo üzerinde duruluyor.
Sonbahara ertelemek
Organizatörler açısından en kolay yolların başında oyunları yakın bir tarihe ertelemek geliyor. Örneğin ekim ayında yapılacak bir organizasyon iklim açısından da sporcular için ideal bir ortam sunabilir. 1964 yılında yine Tokyo’da düzenlenen Olimpiyat Oyunları, 10-24 Ekim tarihlerinde gerçekleşmişti. Ancak uzmanlar Koronavirüs salgınının etkilerinin en erken 1-2 yılda geçebileceğine dair açıklamalar yaparken sonbahara ertelemek çok gerçekçi gözükmüyor. Bunun yanında, eğer oynanabilirse, özellikle futbol ve basketbolda normal sezonların sürmesi organizasyonun cazibesini kaybetmesine yol açabilir.
2021’e ertelemek
Şu anda en olası gözüken erteleme senaryosu 2021 yılını gösteriyor. Aşağı yukarı aynı tarihlere ertelenecek organizasyon en azından Koronavirüs’ün etkilerinin düşük bir seviyeye gerilediği bir döneme denk gelecektir. Ayrıca henüz gerçekleştirilmemiş eleme müsabakaları için yeterince zaman ortaya çıkacaktır. Buna mukabil gelecek yıl yüzme ve atletizmde düzenlenecek dünya şampiyonlarının tarihlerinin değiştirilmesi gerekmekte. Ancak ilgili kurumlar böyle bir durumda zaten çoğu sporcu Tokyo’da olacağı için turnuva tarihlerini öteleme konusunda esneklik göstereceklerdir.
2022’ye ertelemek
Olimpiyat Oyunları’nı 2022’ye ertelemek de olası senaryolardan biri. 2022 Dünya Kupası’nın kış aylarında oynanacağı düşünüldüğünde yaz ayları Olimpiyat için çok uygun bir boşluk sunuyor. Ancak IOC bu durumda kış ve yaz olimpiyatlarını aynı yıl içinde düzenlemek zorunda kalabilir. Yine de 1992 yılına kadar aynı yıl içinde düzenlenen bu iki organizasyonun, IOC’yi biraz sıkıntıya soksa da, üstesinden gelinebilir.
Burada önemli noktalardan biri Olimpiyat için yarışıp katılmaya hak kazanan bireysel sporcuların aradan geçecek iki yılda aynı derecelerle mi organizasyona katılacakları yoksa yarışmaların yeniden yapılması mı gerektiği sorusu olacak. Bir diğer problem ise, Olimpiyat Oyunları’ndan sona normal insanların yaşayacağı bir site olarak düzenlenecek olan Olimpiyat Köyü’nden ev alanların iki yıldan fazla beklemelerinin gerekeceği. Bunun da Japonya Hükumeti için önemli hukuksal sonuçları olabilir. Kaynak: sportchau