Olimpiyatlar teknik anlamda dünya standardında !
Türkiye İşitme Engelliler Spor Federasyonu İşaret Dili Uzmanı Hasan Dikyuva, 2017 İşitme Engelliler Olimpiyatları'nın dünya standartlarında olduğunu söyledi.
Dikyuva,"Hepimiz eşitiz. Samsun halkını da buna ikna ettik." dedi.
İşitme engelli kültürünün "sessiz ortam" olduğunu söyleyen Dikyuva, "Konuşan toplum, işitme engeli olanlarla yan yana gelemedi. Huzursuzlardı hatta bazen de şaşkınlardı. Biz onlara işitemeyenlerin de kendi kültürü olduğunu söylediğimizde zamanla alıştılar." ifadelerini kullandı.
Kendisi de işitme engelli olan Dikyuva, işitebilen çoğunluktan, işitme engellilerle empati kurmalarını istedi. Dikyuva, konuşabilen kişilerin işaret dilini öğrendiğinde işitme engellileri anlayacağını belirtti.
Dikyuva, olimpiyatların teknik alandaki hazırlıklarının dünya standartlarında olduğuna dikkati çekti.
Sporcuların 20 branşta mücadele verdiği olimpiyatlar kapsamında Samsun'un farklı ilçelerinde 42 tesisi kurmak için 450 milyon lira harcandı.
Olimpiyatlara hazırlık kapsamında 5 bin çalışan ve gönüllü, işitme engelli sporcuları karşılamak için işaret dili eğitimi aldı.
Samsun'da salı günü 97 ülkeden 3 binden fazla atletin katılımıyla başlayan oyunlar, 30 Temmuz Pazar günü sona erecek.
Uluslararası Sessiz Oyunları olarak da bilinen İşitme Engelliler Olimpiyatları ilk kez 1924 yılında Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenmişti.