Örtülü faiz nedir, ne anlama gelir?
Son günlerde merak edilen konu olan örtülü faiz anlamı araştırılmaya başlandı. örtülü faiz nedir, örtülü faiz artımı ne anlama gelir gibi meraklar sürüyor. İşte detaylar...
Örtülü faiz nedir?
TCMB piyasaya farklı kanallardan Türk Lirası veriyor. Repo ihaleleri. Bu yollardan biridir. Dolarda yaşanan son gelişmeler öncesi TCMB farklı araçlarla piyasayı ortalama yüzde 7,5 seviyelerinden fonlamaktaydı. Mevcut oran, yüzde 8,25'lik politika faizinin de altındaydı. Dolar kuru değişimi sonrası Merkez Bankası, politika faizini artırmasa da ağırlıklı ortalama fonlama maliyetini, faiz koridorunun üst bandı olan yüzde 9,75'e yükseltmeye başladı. Siyasi otoriteler bu hamleyi 'örtülü faiz artışı' olarak tanımlanıyor.
Örtülü faiz arttırımı nedir?
Her ülkede belirli miktarlarda olan Politika Faizi, Merkez Bankalarının belirlediği faiz oranlarıdır. Genel olarak ülkede yaşanan enflasyon oranlarına uygun olacak bir politika faizi oranı belirlenir ve piyasalar buna göre hareket eder. Eğer politika faizi düşerse, bankalar bol miktarda o ülkenin para birimini satın alabilir. Böylelikle kendi kaynakları ile birleştirerek piyasaya kredi vermeye başlayabilirler. Fakat faiz oranı yükseltilirse, ülkenin para birimi değer kazanmaya başlar ve yatırımcılar, o para birimini kolaylıkla satın alamaz hale gelirler.
Merkez bankalarının, politik kararlar ile belirledikleri bu faiz oranına da Politika Faizi denmektedir. Ülkemizde, son yaşanan olaylar ve açıklamalara göre politika faizi, piyasanın beklediğinden azdır. Bunun sebebi ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faiz karşıtı söylemleridir. Politika faizi yaşanan olaylar, Merkez Bankası ve hükümetlerin aldıkları kararlara göre belirli zaman aralıkları ile değişiklik göstermektedirler. Politika faizinin değişimi de başta para değeri olmak üzere tüm piyasayı etkileyen sonuçlar doğurabilmektedir.