ÖZEL - "Hollanda'yı çöpe atmak zorunda kalacaklar"
2017 Dünya Kiteboard Ligi’nin Türkiye Ayağı, 5-8 Ekim 2017 tarihleri arasında Gökova Akyaka’da düzenleniyor. Kiteboard yeni diyebileceğimiz bir spor. Bilmeyenler açısından kiteboard nedir, kısaca anlatır mısınız?
Kiteboard sporu aslında hayatımızda 20 yıldır var. Bizde de yaklaşık 20 yıldır var. Ancak yeni yeni duyulmaya başladı. Bilinmesi vakit aldı. Rüzgar sörfüyle de çekişme oldu. Çünkü rüzgar sörfü çok ilerdeydi ve Türkiye’de dünya şampiyonaları yapılıyordu. Fakat kitebord şu an dünyada en hızlı gelişen, büyüyen su sporu. Şu an yükselen değerlerden biri. Kiteboard ne diye sorarsanız, board üzerinde ve yelken yerine uçurtma uçurarak yapılan bir su sporu. Uçurtmanın rüzgarda size çekme gücüyle ilerliyorsunuz. Rüzgar sörfünden farklı olarak rüzgarı yakaladığınız zaman uçma şansınız var. Uçurtmanız bir anlamda paraşüt gibi. Sizi yukarı doğru kaldırıyor ve çeşitli artistik hareketler yapabiliyorsunuz. Sporcular bu hareketler üzerinden puan topluyorlar. Tabii hakemlerin baktığı birtakım kriterler var. Özetlemek gerekirse kiteboard ayakta board, elde uçurtma ile yapılan komplike bir spordur. Hareket halinde iki araçla birden uğraşmanız gerekiyor. Birbirinden bağımsız iki aracı, hem uçurtmayı hem boardu kontrol etmeniz gerekiyor.
Peki size göre kiteboard’un giderek dünya çapında yaygınlaşmasının başlıca sebepleri nelerdir?
Kiteboard’un sevilmesinin nedeni olayın görselliğidir. Rüzgar sörfü suda gidip gelme, dalga olayları ile yapılır. Fakat kiteboard’da sporcu 30-40 metre havaya da uçabiliyor ve çok hızlı gidebiliyor. Ekipmanı taşıması kolaydır. Kiteboard yapmak için uçurtmayı sırtınıza atıp boardu alıp denize gidebilirsiniz. Bu da insanlara yüksek mobilite sağlıyor. İnsanlar daha rahat hareket edebiliyorlar. Bu nedenle hızla popüler oluyor. Hatta birçok insan üç dört metrelik rüzgar sörfünü bırakıp kiteboarda yöneliyor. Kiteboard küçük bir alet olduğu için taşıması sorun olmuyor. Üstelik görselliği çok yüksek bir spor. Başkalarını kiteboard yaparken görenler heves duyuyor ve bu spora başlamak istiyor.
Biraz da Dünya Kiteborad Ligi hakkında bilgi alabilir miyiz? Bu lig kaç senedir yapılıyor? Kaç etap var ve puanlama nasıl oluyor?
Kiteboard Ligi çeşitli isimler altında yıllardır yapılıyordu. Birçok farklı isim altında yapıldı. WKL dediğimiz lig ise geçen yıl Temmuz ayında ilk kez yapıldı. Bu sistemde format değiştirildi. Yeni formatta, canlı ekranlarla canlı puanlama sistemiyle yeni bir düzene geçildi. Bu düzenlemeyle sporun görselliği arttı. Eskiden dört kişi aynı anda çeşitli hareketler yapıyordu, hakemler hangi sporcuya bakacağını bilemiyordu. Puanlama ise o günün akşamı ya da ertesi gün çıkıyordu. Yeni sistemde ise sporcular teker teker geliyorlar, jimnastik salonunda olduğu gibi bir karenin içine giriyor ve hareketlerini belli bir süre dahilinde yapıyorlar. Hakemler de anında puanlama yapıyor. Arkadan gelen sporcu kaç puan yapması gerektiğini anında görüyor. Hareketlerini ona göre seçiyor. Geçen yıl üç ülkede yapıldı. 2017 serisinde ise Fransa ve Hollanda ayağı yapıldı. Sırada Türkiye Akyaka ayağı var. Sonrasında Mısır ve Brezilya ayağı yapılacak. Meksika’da olma ihtimali de var, ancak bu ihtimal zayıf.
Puanlamasına sistemine gelince, sporcular trick dediğimiz hareketler üzerinden puan alıyorlar. Bu puanlar üst üste toplandığı zaman sporcunun toplam skoru çıkıyor. Sporcuların 1’inci, 2’nci ve 3’üncü gelmesiyle ilintili olarak ayak sonunda puanları oluyor. Sene sonuna kadar tüm yarışmalarda en çok puanı alan sporcu dünya şampiyonu seçiliyor. Bir sporcu yıl içinde bir yarışmayı çöpe atabiliyor. En düşük puanı aldıkları yarışı atabiliyorlar. Mesela 5 yarışma yapıldıysa en iyi dört yarışı puanlayabiliyorlar. Tabii Hollanda’da rüzgar sıkıntısı olduğu için birçok sporcu Hollanda’yı çöpe atmak zorunda kalacak. Dolayısıyla bundan sonra her yarış, özellikle Türkiye’de Akyaka’daki yarış büyük önem kazanıyor. Çünkü Akyaka 3’üncü ayak ve dünya şampiyonu olmak için önemli bir ayak.
Böyle bir organizasyonun Türkiye’de yapılması kiteboard’un yaygınlaşması açısından son derece önemli gözüküyor. Kiteboard’un ülkemizdeki son durumu hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Kiteboard’un ülkemizdeki son durumu konusunda uzman sayılmam. Bunu daha çok Federasyon yetkilileri ile görüşmek lazım. Ama kiteboard Türkiye’de hızla gelişmekte olan bir spor. Urla’da, Adana’da, Akyaka’da yapılıyor. Akyaka bu alanda bir dünya markası olma yolunda ilerliyor. Dünya şampiyonları Akyaka’da antrenmanlar yapıyor, filmler çekiliyorlar. Bu organizasyona gelecek sporcuların en az yarısı Akyaka’da kiteboard yaptı. Öte yandan, bu şampiyonanın Türkiye’ye gelmesi bir anda bu sporu seyircinin gözünün önüne getirecek. Televizyon kanalları ve basında yeterli derecede yer bulduğu takdirde bu spora önemli katkı sağlayacağımıza inanıyorum. Nasıl ki rüzgar sörfünün dünya çapındaki organizasyonlarının Alaçatı’ya gelmesiyle Çağla Kubat, Enes Yılmazer, Lena Aylin Erdil gibi dünya çapında sporcular yetiştiyse, kiteboard’da da aynısını göreceğiz. Kiteboard’un en büyük organizasyonunun Türkiye’ye gelmesi buna katkı sağlayacak. En büyük isteğimiz ve inancımız, yerli sporcuların bu organizasyondaki sporcularla dirsek temasında olması, hareketleri yerinde görmeleri, heyecanlamaları, bunu pratiğe dökmeleri ve zaman içinde yükselmeye başlamalarıdır. Türkiye şampiyomuz bu yarışmaya katılabilecek. Dolayısıyla ne seviyede olduğumuzu da net bir şekilde anlayabileceğiz. Ardından ileriye doğru bir ivme yakalayacağımızı ümit ediyorum.
Son olarak yapacağınız organizasyondan bahseder misiniz? Yaklaşık olarak kaç yarışmacı bekliyorsunuz? Yarışmacı ve seyircileri neler bekliyor? Sürprizler olacak mı?
Yarışmada 36 sporcu var. 24 erkek, 12 kadın sporcu gelecek. Bu sporcular dünyanın en iyi kiteboard sporcuları. Bu sporculardan daha iyisi yok. En üst seviyedeki sporculara ev sahipliği yapacağız. Seyirciler ise yarışmayı büyük ekranda izleyebilecekler. Hareketlerin ağır çekim tekrarlarını görebilecekler. Müzik ve ikramlar da söz konusu olacak. Ümit ediyoruz ki çok güzel bir atmosfer olacak. Önümüzdeki sene ise bu organizasyonu konserlerle ve çeşitli etkinliklerle festival havasına sokarak büyütmek istiyoruz. Bu seneki ilk organizasyon ve kısıtlı bütçelerle yapılıyor. TYF’nin desteğiyle, Valiliğin, Turizm Bakanlığı ve sponsorlarımızın desteğiyle bu seneki organizasyonu gerçekleştiriyoruz. Gelecek yıl ikincisini Haziran ayında çok daha kapsamlı ve büyük bir organizasyon olarak düzenlemek istiyoruz. Bu sefer kiteboard sporunun ikinci ligini de çağırmak istiyoruz. Sistem şöyle çalışıyor: Her sene en alttaki beş sporcu küme düşüyor, ikinci ligdeki en üst beş sporcu ise elit lige çıkıyor. Bütçelerimiz müsait olmadığı için ikinci ligi bu yıl getiremedik. Fakat seneye bu sporun ikinci ligini de Akyaka’ya getirmek istiyoruz.
O zaman bir anda sporcu sayısı 100’ün üstüne çıkacak. Her iki ligde dünyanın en iyi 100 sporcusu yarışıyor. Bu sporcuların tamamını Türkiye’ye getirmiş olacağız. Ayrıca bu durumda Türkiye’den sporcu katılımı da daha çok olacak. Dolayısıyla Türk sporcularını biraz daha kucaklamış olacağız. Amacımız bu sporu büyütmek, farkındalığı yaratmak, Türkiye’den bu branşta başarılı sporcular çıkarmaya destek sağlamak, bu altyapıyı düzenlemek. Öte yandan, Türkiye’den hakem yetiştirmeye de başlayacağız. Uluslararası Hakem Komitesi geliyor. Türkiye’de maalesef şu anda bu yarışmaları değerlendirebilecek, puanlayabilecek hakemlerimiz yok. TYF ile işbirliği yaparak bu konuda da ilerleme sağlamayı arzu ediyoruz. Bu sayede Türkiye’deki şampiyonalar da belli bir seviyeye çıkacak.
YASAL UYARI : BU HABER AJANSSPOR.COM TARAFINDAN YAZILMIŞTIR. KAYNAK GÖSTERİLMEDEN KULLANILAMAZ.