Özel sporculara örnek oldu!
Özel Sporcular Spor Federasyonu'nun otistik milli yüzücüsü Doruk Davran, olimpiyat A barajını zorlarken, diğer sporculara da örnek oldu.
Almanya'da katılacağı bir şampiyona için çalışmalarını Ankara'daki Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezi'nde (TOHM) sürdüren Doruk'un babası ve antrenörü Fuat Davran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 18 aylıkken oğullarının durumunu öğrendiklerini ve karamsarlığa kapıldıklarını, ancak kendilerine bir örnek bulamadıklarını ifade etti.
Çocuklarının otizm hastası olduğunu öğrendiklerinde hastalıkla ilgili bilgiye sahip olmadıklarını belirten Davran, bunun kendilerini çok zorladığını anlattı.
Doruk'un şu anda önemli bir noktada olduğunu vurgulayan Davran, "Doruk'un şu an için bir rol model özelliği var. Bu çok önemli. Biz oğlumuzun durumunu öğrendiğimizde bir örnek aradık. Çünkü otizmi tanımıyorsunuz. Otizmli bir çocuğa sahip olmak ilk başlarda bizi karamsarlığa itti. O aşamada 'ne yapabiliriz' onu araştırdık. Kendimize bir örnek bulamadık. Geldiğimiz noktada ise Doruk'un rol model olduğu görüldü. Aileler ve çocuklar onu örnek aldı" değerlendirmesini yaptı.
İnancını hiçbir zaman kaybetmediğini anlatan Davran, "Devamlı önümüze bir hedef koyduk ve ona erişmek için çalıştık. Doruk'ta üstüne düşenleri iyi yaptı. Doruk'un etrafındaki herkesin ona bir dokunuşu oldu. Geldiğimiz noktada çok mutluyuz" dedi.
Doruk'un şu anda 21 yaşında olduğunu hatırlatan baba Davran, 18 aylıkken Doruk için başlattıkları mücadelenin böyle bir noktaya geleceğini ilk gün, hiç bir zaman düşünmediklerini söyledi.
"Doruk'un özgür olmasını istedik"
Fuat Davran, Doruk'a yüzme sporuna yönlendirmelerinin ana sebebinin onu özgür kılmak olduğunu ifade etti.
"Suyun içinde olmasını, yüzmeyi öğrenmesini ve özgürlüğünü kazanmasını istiyorduk" diyen Davran, şöyle devam etti: "İlk başta amacımız buydu. Benim sırtımda yüzmeye başladı. Sırtımda havuza girdiğimizde ayaklarını çırpıyordu. Suyun içinde özgür kalmayı başardı. 5 ve 6 yaşlarında bunları yapabiliyordu. Haftada 3 gün havuza giderdik ve 1,5 saat yüzerdik. 14 yaşında tam anlamıyla performansı yüksek bir yüzücü konumuna geldi."
Doruk'un 200 metre serbest, 200 metre karışık, 100 metre kurbağalama ve 100 metre sırtüstü kategorilerinde mücadele ettiğini anlatan Davran, "Doruk 100 metre sırtüstünde A barajına çok yakın. Hedefimiz ilk olarak 100 metre sırt üstünde A barajını yakalamak. 2016'da Doruk'u inşallah Brezilya'da göreceğiz. Geriye dönük baktığımızda, nereden nereye geldiğimizi ve çok büyük adımlar attığımızı görüyoruz" ifadelerini kullandı.
Haftada 6 gün çalıştıklarını anımsatan Davran, "Günde 4 saat yüzme yapıyor. 1,5 saat ağırlık antrenmanları var. Haftada 80 kilometre yüzüyor. Doruk tam anlamıyla profesyonel sporcu ne yapıyorsa o şekilde çalışıyor" dedi.
Doruk ise yüzmeyi sevdiğini ve herkese örnek olduğunu kaydetti.
Olimpiyatlara katılmayı hedeflediğini anlatan Doruk, "Almanya'daki yarışlarda derece yaparak, olimpiyatlara katılmayı hedefliyorum. Oradaki yarışta şampiyon olmayı düşünüyorum. Ben herkese örnek bir sporcuyum" şeklinde konuştu.